Tanulmányi mobilitás

Kattintható felületek:

1_4.png6_0.png

gombok.png 7_0.png

2_4.png8_0.png

3_2.png9_0.png

4_2.png10_0.png

5_1.pngvideok_interjuk.png

 

mobilitas_kereso_1200_x_120_keppont.png

PÁLYÁZATI KISOKOS

Alap információk a Pannónia ösztöndíjprogramról

 • Tanulmányi célú mobilitás időtartama lehet 2-12 hónap
 • Tanulmányi célú mobilitáson részt vehet alap-, mester-, osztatlan, valamint doktori képzésen tanuló hallgató
 • A tanulmányi program részét képezi a 100%-os kreditszerzés és -elismerés
 • Igényelhető támogatás tanulmányi mobilitás esetén: alap ösztöndíj, esélyegyenlőségi kiegészítő ösztöndíj
 • Nem igényelhető utazási támogatás (sem zöld, sem távolság alapú)
 • Az ösztöndíj pénzneme: forint
 • A célországok 3 országcsoportba vannak besorolva, amelyek alapján a havi ösztöndíj mértéke országtól függően 350.000-400.000 forint
 • Kisokos ösztöndíjasoknak
 • Fontos információk, Hallgatók teendőinek listája

 

4_4.png

PÁLYÁZATOK

Hosszútávú tanulmányi célú mobilitás

Tanulmányi részképzés - 2024/2025 őszi félév (LEJÁRT)

 

5_3.png

HOGYAN KEZDJEK HOZZÁ

Elhatároztad, hogy nekivágsz a nagyvilágnak, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Még soha nem írtál pályázatot, és jól jönne egy kis segítség? Vagy egy sikertelen pályázat után szeretnéd tudni, hogyan írhatnál jobbat? A következő oldalakon hasznos információkat, tanácsokat, tippeket találsz:

Hova utazhatok?

A Pécsi Tudományegyetem partner kapcsolatait az alábbi szűrési lehetőséggel a saját szervezeti egységedre bontva megtekintheted itt: mobilitás kereső

Országcsoportok

orszagok_bovitett_magyar.png

 

Az országcsoportokban nem szereplő országok esetén is van lehetőség mobilitások megvalósítására. Ezen országok besorolásával kapcsolatban a Tempus Közalapítványt kell keresni.

Milyen ösztöndíjakból válogathatok?

A hosszú távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege a választott célországtól függően változik. Az ösztöndíjak havi mértékét az alábbi táblázat tartalmazza:

 

tanulmanyi_osztondij_1.png

 

A végleges ösztöndíjak napra pontosan kerülnek kiszámolásra a benyújtott tanulmányi szerződések alapján.

Ismerem az országot, ahova utazni szeretnék?

A tervezés egyik legfontosabb alappillére, hogy tisztában legyél annak az országnak a kultúrájával és szokásaival, ahova utazni szeretnél. Minél jobban ismered egy adott nemzet kultúráját, annál könnyebben tudsz asszimilálódni és jobban fogod magad érezni, könnyebben kezeled az esetleges "kultúrsokk" hatást, mintha felkészülés nélkül utaznál ki. Gondolj csak bele, egy szemesztert, közel fél évet fogsz egy másik "világban" tölteni, így nem árt, ha kellően felkészülsz.

 

Összeszedtük számodra a főbb szempontokat, amelyeknek érdemes utánaolvasni és/vagy tájékoztató videókat nézni, akár podcastokat hallgatni még a kiutazásod előtt:

 • célország nyelve, kommunikáció és gesztusok
 • célország pénzneme
 • célország főbb vallása és vallási szokásai, fontos ünnepei
 • keleti vagy nyugati kultúra?
 • megélhetési költségek (fontos, hogy felkészült legyél a külföldi mobilitásodra és legyen pénzügyi terved. A körültekintő tervezéshez az alábbi oldalon találsz hasznos információkat: Megélhetési költségek)
 • közlekedési szokások
 • stb.

 

A Pécsi Tudományegyetem minden ösztöndíjat nyert hallgató számára biztosít kultúrális training workshop-ot, amelynek célja a hallgatók felkészítése és segítése az új környezethez történő asszimilálódáshoz, illetve az esetleges "kultúrsokk" kezeléséhez.

 

Ha olyan kérdésed van, amire itt nem találtál választ, keresd a Nemzetközi Iroda munkatársait, vagy a kari-koordinátorodat!

 

6_1.png

KIUTAZÁS ELŐTTI TEENDŐK

Szálláskeresés külföldön

A megfelelő szállás keresése és ügyintézése a saját felelősséged, így érdemes minél hamarabb elkezdeni a szálláskeresést, hogy biztosan jó helyet találj.

 

A keresést érdemes a partneregyetem honlapján kezdeni, ahol biztosan találsz információt az adott egyetem kollégiumairól, a jelentkezési határidőről, a jelentkezés módjáról, feltételekről, valamint az árakról. Abban az esetben, ha nem találod a keresett információt, akkor fordulj bizalommal a fogadó intézmény illetékes munkatársához/ kari koordinátorhoz.

 

Előfordulhat, hogy lekésed a kollégiumi jelentkezési határidőt vagy elfogytak a férőhelyek, ebben az esetben igyekezz minél hamarabb albérletet találni. Érdemes első körben megérdeklődni, hogy a Pécsi Tudományegyetemről az adott félévben a partneregyetemre utaznak-e más hallgatók is, mivel többen könnyebb/olcsóbb lehet egy albérletet kivenni. A kereséskor segítséget nyújthatnak a közösségi oldalak, ingatlanügynökségek az adott egyetemvárosban, amelyek kifejezetten hallgatóknak segítenek albérletet találni. Ezekről mindenképpen érdeklődj a fogadó egyetemednél.

 

A veled egy időben utazó hallgató társaid felkeresése mellett érdemes lehet a már korábban az adott célországban/városban/partneregyetemen tanult hallgatók megkeresése is. Beszélgess velük a tapasztalataikról, kérd a tanácsukat, még az is előfordulhat, hogy konkrét javaslatuk lesz a szállással kapcsolatban. A korábbi ösztöndíjas hallgatók élménybeszámolóit és blogokat itt éred el:

Szálláskereső adatbázisok:

 

A szállás kiválasztásánál legyél körültekintő és vigyázz, hogy ne legyél átverés, csalók áldozata!

Biztosítás, egészségügyi ellátás

Fontos, hogy a külföldön töltött mobilitásod időtartalmára rendelkezz valamilyen fajta egészségügyi lefedettséggel.

Biztosítás

Minden országban, országon belül akár tartományonként eltérő lehet, hogy az adott egyetem milyen biztosítást kér (ha kér) a beiratkozó hallgatótól. Vannak olyan egyetemek, ahol elérhető biztosítási szolgáltatás, azonban ezekről a kérdésekről érdeklődj a célegyetem Nemzetközi Irodájában.

 

Javasoljuk, hogy amennyiben van rá módod, köss utasbiztosítást a külföldön töltött mobilitásod idejére, ennek több oka is van: Váratlan helyzet mindig adódhat, bárhol történhet baleset, az orvosi ellátás pedig külföldön elérheti a több százezres, vagy akár milliós nagyságrendet is. Számos európai országban a betegnek saját magának kell fizetnie az ellátás egy részét, ezt az önrészt a társadalombiztosító nem téríti vissza, az utasbiztosítás azonban igen. Az EU-s TB kártya csak a szükséges orvosi beavatkozásokat fedezi, ellenben az utasbiztosítás kiterjed(het) poggyászkárra, hazaszállításra, hegyi mentésre, felelősségbiztosításra is.

Európai Egészségbiztosítási kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása nem pótolja az utasbiztosítást! 

 

Az Európán belüli mobilitások esetén a résztvevő nemzeti egészségbiztosítása az Európai Egészségbiztosítási Kártyán keresztül alapbiztosítást nyújt egy másik uniós országban való tartózkodás idejére. Ez a fedezet azonban nem feltétlenül elegendő minden helyzetben, például hazatelepülés vagy különleges orvosi beavatkozás, illetve partnerországokba irányuló mobilitás esetén. Ebben az esetben kiegészítő magán-egészségbiztosításra lehet szükség. A felelősség- és balesetbiztosítások fedezik a külföldi tartózkodás során a résztvevő által vagy a résztvevőnek okozott károkat. A különböző országokban eltérő szabályozás vonatkozik ezekre a biztosításokra, és a résztvevőknél fennáll annak a veszélye, hogy a szokásos rendszerek nem terjednek ki rájuk, például, ha nem minősülnek alkalmazottnak, vagy ha a fogadó szervezetnél nem hivatalosan vannak bejegyezve. A fentieken túlmenően ajánlott az okmányok, az utazási jegyek és a poggyászok elvesztése vagy ellopása elleni biztosítás.

 

További információkról és a kártya igényléséről a NEAK honlapján tudsz olvasni.

Úti okmányok kezelése

Még a legrutinosabb utazókkal is előfordulhat, hogy nem figyelnek arra, meddig használható az útlevelük, mikor jár le a személyi igazolványuk. Ennek legfőbb oka, hogy ezen okmányok érvényességi ideje hosszú, így könnyen meg lehet feledkezni a lejárat dátumáról. Figyelembe kell venni azt is, hogy vannak olyan országok, amelyeknél a beutazás egyik alapkövetelménye, hogy az országba történő belépést követően az útlevélnek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie. Ha ilyesmi miatt visszafordítanak a határról, az egyrészt nem kellemes, másrészt meglehetősen költséges. Ezért jóval az utazás előtt ellenőrizzük le az útlevél/személyi igazolvány érvényességét, és ha szükséges, mielőbb kérjünk megújítást.

Kell útlevél, vagy elég a személyi igazolvány?

Abban az esetben, ha nem uniós országba utazol, akkor érvényes útlevélre, egyes országok esetében pedig vízumra lesz szükséged.

Azon országok listája, ahova elég a személyi igazolvány:

Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Mi a teendő az úti okmányok elvesztése esetén?

Előfordulhat, hogy elveszted, vagy ellopják az úti okmányodat (személyi igazolvány/útlevél). Ilyen esetben fordulj a helyi rendőrséghez és vetess fel velük az eseményről jegyzőkönyvet, amely birtokában fordulj az illetékes magyar külképviselethez. (Érdemes már a kiutazás előtt megnézni, hogy hol található a magyar nagykövetség az adott országban.) Ekkor a konzulátuson kiállítanak egy ideiglenes úti okmányt a magyar állampolgároknak, amelynek segítségével gond nélkül hazajöhetsz Magyarországra.

Nemzetközi diákigazolványról

Az ISIC nemzetközi diákigazolvány, amely 133 országban érvényes és számtalan kedvezményre jogosít mintegy 42.000 elfogadóhelyen (utazás, szállás, múzeumok stb.). Amennyiben beiratkozott nappali tagozatos hallgatója vagy bármely egyetemnek, jogosult vagy a kártyára. A legkönnyebben interneten rendelheted meg, majd a meghatározott utazási irodában át tudod venni.

 

Bővebb információról a következő oldalon olvashatsz: www.isic.hu

Támogatási szerződés

Ahhoz, hogy a Pécsi Tudományegyetemtől időben megérkezzen az elnyert ösztöndíj támogatásod, legalább 2-3 héttel a kiutazásod előtt alá kell írnod, meg kell kötnöd a támogatási szerződést az egyetemmel. A támogatási szerződést a Nemzetközi Iroda munkatársai állítják ki számodra, miután benyújtottad az összes, a szerződéskötéshez szükséges dokumentumot.

 

A szerződéskötéshez szükséges dokumentumok listája a következő:
 • az adott félévre vonatkozó, beiratkozást igazoló dokumentum
 • minden fél által aláírt tanulmányi szerződés (learning agreement)
 • baleset- és egészségbiztosítás/ EU Egészségügyi kártya
 • saját névre szóló bankszámla 
 • amennyiben szükséges, érvényes vízum

 

Aláírt támogatási szerződés hiányában nem vagy jogosult támogatásra egy új mobilitás keretében, továbbá új mobilitás megkezdésére sem, még akkor sem, ha már rendelkezel aláírt tanulmányi szerződéssel.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmed arra, hogy kiutazás után nem tudunk visszamenőleg támogatási szerződést kötni! A támogatási szerződés megkötése nélküli kiutazás az ösztöndíj visszavonását eredményezi.

 

7_1.png

Hazaérkezés utáni teendők

A hallgató köteles az alábbi teendőkről gondoskodni a tanulmányi mobilitása megkezdése előtt, illetve alatt, valamint a kreditelismerési folyamata során.

A feltételek teljesüléséről a hallgató köteles gondoskodni:

a kiutazást megelőzően a tanulmányi szerződés időben történő elkészítése

A tanulmányi szerződés (ún. learning agreement) elkészítése elengedhetetlen feltétel kiutazás előtt, mivel ez a nyomtatvány rögzíti a fogadó egyetemen tanulni tervezett kurzusok, valamint a PTE-n elfogadtatni kívánt  kurzusok listáját. A tanulmányi szerződés formanyomtatványa elérhető a honlapon: formanyomtatványok.

a tanulmányi szerződés tartalmi egyeztetése

A tanulmányi szerződés rögzíti azon kurzusokat és azok kredit értékeit, amelyeket a mobilitás során a fogadó egyetemen tanulni tervezel. A szerződés kétoldalas, ez azt jelenti, hogy rögzítésre kerülnek a felvenni kívánt kurzusok itthoni egyetemi megfelelői egyaránt, amelyek itthon kerülnek elfogadásra a karodon.

a kreditbefogadás előkészítése

feltöltés alatt...

vizsgaidőszak hosszábbításáról szóló kérelem benyújtása (amennyiben szükséges)

Abban az esetben, ha  a mobilitásod félévében is vettél vet a PTE-n is kurzusokat, amelyek teljesítéséhez több időre van szükséged a vizsgaidőszak alatt, úgy kérelmet kell benyújtanod a vizsgaidőszak meghosszabbításához. Ezt a kari Tanulmányi Osztályodon tudod megtenni. További tájékoztatásért és segítségért fordulj a Tanulmányi Osztály illetékes munkatársához és/vagy a kari koordinátorodhoz.

tanulmányi szerződés minden fél általi aláírattatása

A kurzusok és kreditek egyeztetése után a véglegesítéshez, ahhoz hogy érvényes legyen a tanulmányi szerződés, a kiutazó hallgatónak (neked), a küldő egyetem jogosult képviselőjének (kari koordinátor), valamint a fogadó egyetem jogosult képviselőjének (érdeklődj a fogadó egyetem nemzetközi irodájánál az illetékes koordinátor személye felől) alá kell írnia a kitöltött dokumentumot. (ez lehet digitális aláírás vagy papír alapú)

Az aláírások összegyűjtése, azoknak kérése, valamint az elkészült tanulmányi szerződés megküldése a nemzetközi irodának (javor.csenge@pte.hu / czeh.gabor@pte.hu) a hallgató felelőssége és kötelezettsége! 

Transcript of Records megszerzése és benyújtása

A külföldi tanulmányok végeztével a fogadó intézmény a hallgató részére köteles kreditigazolást kiállítani a tanulmányi időszakról, amely tartalmazza az elvégzett kurzusokat és a kapott érdemjegyeket. A Transcript of Records a hallgató által elért tanulmányi eredményeket összegző okmány.

kreditátviteli folyamat elindítása

A Tanulmányi Megállapodás „after the mobilty” része a fogadó intézmény képviselője, valamint a küldő intézmény részéről a hallgató szakjának szakfelelőse által aláírt dokumentum, amely tartalmazza az elvégzett kurzusokat. A hallgató köteles a tanulmányi szerződés, valamint a transcript of records birtokában elindítani a kreditátviteli folyamatot, melynek során a külföldön teljesített kurzusok elismerésre és az elért kredit mennyiség jóváírására kerülnek.

A kreditelismertetés folyamatáról és menetéről részletes tájékoztatást a kari koordinátor, valamint az illetékes Tanulmányi osztály munkatársa tud adni.

Kötelezően benyújtandó dokumentumok:

 • validation form
 • élménybeszámoló
 • transcript of records

Kreditelismertetés

feltöltés alatt ...

 

8_1.png

FORMANYOMTATVÁNYOK

 • Learning agreement - before the mobility
 • Learning agreement - during the mobility (exceptional changes) - abban az esetben töltendő, ha változás történt a felvett/elismertetni kívánt tárgyak között! 
 • Arrival form (megérkezést igazoló dokumentum)
 • Transcript of records - kreditigazolás (Fogadó egyetem állítja ki, nincs rá kért formanyomtatvány)
 • Validation form (időtartamigazolás - maxiális eltérés 5 nap lehet a szerződött dátumokhoz képest!)
 • Élménybeszámoló 

 

9_1.png

KARI/INTÉZMÉNYI KOORDINÁTOROK

Kari Koordinátorok elérhetőségei

koordinatorok_magyar_sorok.png

2_9.png

3_3.png

4_3.png

Intézményi koordinátorok elérhetőségei

5_2.png

10_1.png

GYIK

feltöltés alatt...