Rövidtávú mobilitás

 

Kattintható felületek:

1_4.png6_0.png

2_4.png7_0.png

3_2.png8_0.png

4_2.png9_0.png

5_1.png10_0.png

videok_interjuk.png

 

mobilitas_kereso_1200_x_120_keppont.png

PÁLYÁZATI KISOKOS

Alap információk a Pannónia ösztöndíjprogramról

 • Rövid távú tanulmányi célú doktori mobilitás időtartama lehet 2-30 nap
 • Rövid távú tanulmányi célú doktori mobilitáson részt vehet doktori képzésen tanuló hallgató
 • A tanulmányi program részét képezi a 100%-os kreditszerzés és -elismerés
 • Igényelhető támogatás tanulmányi mobilitás esetén: alap ösztöndíj, esélyegyenlőségi kiegészítő ösztöndíj
 • Nem igényelhető utazási támogatás (sem zöld, sem távolság alapú)
 • Az ösztöndíj pénzneme: forint
 • A célországok 3 országcsoportba vannak besorolva, amelyek alapján a napi ösztöndíj mértéke országtól és a mobilitás hosszától függően 10.000 - 35.000 forint
 • Kisokos ösztöndíjasoknak
 • Fontos információk, Hallgatók teendőinek listája (feltöltés alatt)

 

4_4.png

PÁLYÁZATOK

Rövid távú tanulmányi célú doktori mobilitás

Jelenleg nincs elérhető pályázat.

 

5_3.png

HOGYAN KEZDJEK HOZZÁ

Elhatároztad, hogy nekivágsz a nagyvilágnak, de fogalmad sincs, hogyan kezdj hozzá? Még soha nem írtál pályázatot, és jól jönne egy kis segítség? Vagy egy sikertelen pályázat után szeretnéd tudni, hogyan írhatnál jobbat? A következő oldalakon hasznos információkat, tanácsokat, tippeket találsz:

Hova utazhatok?

A Pécsi Tudományegyetem partner kapcsolatait az alábbi szűrési lehetőséggel a saját szervezeti egységedre bontva megtekintheted itt: link a mobilitás keresőhöz

Országcsoportok

orszagok_bovitett_magyar.png

 

Az országcsoportokban nem szereplő országok esetén is van lehetőség mobilitások megvalósítására. Ezen országok besorolásával kapcsolatban a Tempus Közalapítványt kell keresni.

Milyen ösztöndíjakból válogathatok?

A rövid távú hallgatói mobilitások ösztöndíjösszege a választott célországtól függően változik. Az ösztöndíjak napi mértékét az alábbi táblázat tartalmazza:

 

rovid_tavu_phd.png

 

A végleges ösztöndíjak napra pontosan kerülnek kiszámolásra a benyújtott tanulmányi szerződések alapján.

Ismerem az országot, ahova utazni szeretnék?

A tervezés egyik legfontosabb alappillére, hogy tisztában legyél annak az országnak a kultúrájával és szokásaival, ahova utazni szeretnél. Minél jobban ismered egy adott nemzet kultúráját, annál könnyebben tudsz asszimilálódni és jobban fogod magad érezni, könnyebben kezeled az esetleges "kultúrsokk" hatást, mintha felkészülés nélkül utaznál ki. Gondolj csak bele, egy szemesztert, közel fél évet fogsz egy másik "világban" tölteni, így nem árt, ha kellően felkészülsz.

 

Összeszedtük számodra a főbb szempontokat, amelyeknek érdemes utánaolvasni és/vagy tájékoztató videókat nézni, akár podcastokat hallgatni még a kiutazásod előtt:

 • célország nyelve, kommunikáció és gesztusok
 • célország pénzneme
 • célország főbb vallása és vallási szokásai, fontos ünnepei
 • keleti vagy nyugati kultúra?
 • megélhetési költségek (fontos, hogy felkészült legyél a külföldi mobilitásodra és legyen pénzügyi terved. A körültekintő tervezéshez az alábbi oldalon találsz hasznos információkat: Megélhetési költségek)
 • közlekedési szokások
 • stb.

 

Ha olyan kérdésed van, amire itt nem találtál választ, keresd a Nemzetközi Iroda munkatársait, vagy a kari-koordinátorodat!

 

6_1.png

KIUTAZÁS ELŐTTI TEENDŐK

Szálláskeresés külföldön

A megfelelő szállás keresése és ügyintézése a saját felelősséged, így érdemes minél hamarabb elkezdeni a szálláskeresést, hogy biztosan jó helyet találj.

 

A keresést érdemes a partneregyetem honlapján kezdeni, ahol biztosan találsz információt az adott egyetem környező szállási lehetőségeiről, esetleg kollégiumairól, a jelentkezési határidőről, a jelentkezés módjáról, feltételekről, valamint az árakról. Abban az esetben, ha nem találod a keresett információt, akkor fordulj bizalommal a fogadó intézmény illetékes munkatársához/ kari koordinátorhoz.

 

Szálláskereső adatbázisok:

 

A szállás kiválasztásánál legyél körültekintő és vigyázz, hogy ne legyél átverés, csalók áldozata!

Biztosítás, egészségügyi ellátás

Fontos, hogy a külföldön töltött mobilitásod időtartalmára rendelkezz valamilyen fajta egészségügyi lefedettséggel.

Biztosítás

Minden országban, országon belül akár tartományonként eltérő lehet, hogy az adott egyetem milyen biztosítást kér (ha kér) a beiratkozó hallgatótól. Vannak olyan egyetemek, ahol elérhető biztosítási szolgáltatás, azonban ezekről a kérdésekről érdeklődj a célegyetem Nemzetközi Irodájában.

 

Javasoljuk, hogy amennyiben van rá módod, köss utasbiztosítást a külföldön töltött mobilitásod idejére, ennek több oka is van: Váratlan helyzet mindig adódhat, bárhol történhet baleset, az orvosi ellátás pedig külföldön elérheti a több százezres, vagy akár milliós nagyságrendet is. Számos európai országban a betegnek saját magának kell fizetnie az ellátás egy részét, ezt az önrészt a társadalombiztosító nem téríti vissza, az utasbiztosítás azonban igen. Az EU-s TB kártya csak a szükséges orvosi beavatkozásokat fedezi, ellenben az utasbiztosítás kiterjed(het) poggyászkárra, hazaszállításra, hegyi mentésre, felelősségbiztosításra is.

Európai Egészségbiztosítási kártya

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása nem pótolja az utasbiztosítást! 

 

Az Európán belüli mobilitások esetén a résztvevő nemzeti egészségbiztosítása az Európai Egészségbiztosítási Kártyán keresztül alapbiztosítást nyújt egy másik uniós országban való tartózkodás idejére. Ez a fedezet azonban nem feltétlenül elegendő minden helyzetben, például hazatelepülés vagy különleges orvosi beavatkozás, illetve partnerországokba irányuló mobilitás esetén. Ebben az esetben kiegészítő magán-egészségbiztosításra lehet szükség. A felelősség- és balesetbiztosítások fedezik a külföldi tartózkodás során a résztvevő által vagy a résztvevőnek okozott károkat. A különböző országokban eltérő szabályozás vonatkozik ezekre a biztosításokra, és a résztvevőknél fennáll annak a veszélye, hogy a szokásos rendszerek nem terjednek ki rájuk, például, ha nem minősülnek alkalmazottnak, vagy ha a fogadó szervezetnél nem hivatalosan vannak bejegyezve. A fentieken túlmenően ajánlott az okmányok, az utazási jegyek és a poggyászok elvesztése vagy ellopása elleni biztosítás.

 

További információkról és a kártya igényléséről a NEAK honlapján tudsz olvasni.

Úti okmányok kezelése

Még a legrutinosabb utazókkal is előfordulhat, hogy nem figyelnek arra, meddig használható az útlevelük, mikor jár le a személyi igazolványuk. Ennek legfőbb oka, hogy ezen okmányok érvényességi ideje hosszú, így könnyen meg lehet feledkezni a lejárat dátumáról. Figyelembe kell venni azt is, hogy vannak olyan országok, amelyeknél a beutazás egyik alapkövetelménye, hogy az országba történő belépést követően az útlevélnek még legalább fél évig érvényesnek kell lennie. Ha ilyesmi miatt visszafordítanak a határról, az egyrészt nem kellemes, másrészt meglehetősen költséges. Ezért jóval az utazás előtt ellenőrizzük le az útlevél/személyi igazolvány érvényességét, és ha szükséges, mielőbb kérjünk megújítást.

Kell útlevél, vagy elég a személyi igazolvány?

Abban az esetben, ha nem uniós országba utazol, akkor érvényes útlevélre, egyes országok esetében pedig vízumra lesz szükséged.

Azon országok listája, ahova elég a személyi igazolvány:

Andorra, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Mi a teendő az úti okmányok elvesztése esetén?

Előfordulhat, hogy elveszted, vagy ellopják az úti okmányodat (személyi igazolvány/útlevél). Ilyen esetben fordulj a helyi rendőrséghez és vetess fel velük az eseményről jegyzőkönyvet, amely birtokában fordulj az illetékes magyar külképviselethez. (Érdemes már a kiutazás előtt megnézni, hogy hol található a magyar nagykövetség az adott országban.) Ekkor a konzulátuson kiállítanak egy ideiglenes úti okmányt a magyar állampolgároknak, amelynek segítségével gond nélkül hazajöhetsz Magyarországra.

Nemzetközi diákigazolványról

Az ISIC nemzetközi diákigazolvány, amely 133 országban érvényes és számtalan kedvezményre jogosít mintegy 42.000 elfogadóhelyen (utazás, szállás, múzeumok stb.). Amennyiben beiratkozott nappali tagozatos hallgatója vagy bármely egyetemnek, jogosult vagy a kártyára. A legkönnyebben  interneten rendelheted meg, majd a meghatározott utazási irodában át tudod venni.

 

Bővebb információról a következő oldalon olvashatsz: www.isic.hu

Támogatási szerződés

Ahhoz, hogy a Pécsi Tudományegyetemtől időben megérkezzen az elnyert ösztöndíj támogatásod, legalább 2-3 héttel a kiutazásod előtt alá kell írnod, meg kell kötnöd a támogatási szerződést az egyetemmel. A támogatási szerződést a Nemzetközi Iroda munkatársai állítják ki számodra, miután benyújtottad az összes, a szerződéskötéshez szükséges dokumentumot.

 

A szerződéskötéshez szükséges dokumentumok listája a következő:
 • az adott félévre vonatkozó, beiratkozást igazoló dokumentum
 • minden fél által aláírt tanulmányi szerződés (ún. learning agreement)
 • baleset- és egészségbiztosítás/ EU Egészségügyi kártya
 • saját névre szóló bankszámla 
 • amennyiben szükséges, érvényes vízum

 

Aláírt támogatási szerződés hiányában nem vagy jogosult támogatásra egy új mobilitás keretében, továbbá új mobilitás megkezdésére sem, még akkor sem, ha már rendelkezel aláírt tanulmányi szerződéssel.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmed arra, hogy kiutazás után nem tudunk visszamenőleg támogatási szerződést kötni! A támogatási szerződés megkötése nélküli kiutazás az ösztöndíj visszavonását eredményezi.

 

7_1.png

Hazaérkezés utáni teendők

A hallgató köteles az alábbi teendőkről gondoskodni a tanulmányi mobilitása megkezdése előtt, illetve alatt, valamint a kreditelismerési folyamata során.

A feltételek teljesüléséről a hallgató köteles gondoskodni:

a kiutazást megelőzően a tanulmányi szerződés időben történő elkészítése

A tanulmányi szerződés (ún. learning agreement) elkészítése elengedhetetlen feltétel kiutazás előtt, mivel ez a nyomtatvány rögzíti a tervezett programot a fogadó egyetemen. A tanulmányi szerződés formanyomtatványa elérhető a honlapon: formanyomtatványok.

a tanulmányi szerződés tartalmi egyeztetése

A tanulmányi szerződésed tartalmát egyeztesd a kari koordinátoroddal, valamint az illetékes munkatárssal a fogadó egyetemnél.

a kreditbefogadás előkészítése

feltöltés alatt...

tanulmányi szerződés minden fél általi aláírattatása

A kurzusok és program egyeztetése után a véglegesítéshez, ahhoz hogy érvényes legyen a tanulmányi szerződés, a kiutazó hallgatónak (neked), a küldő egyetem jogosult képviselőjének (kari koordinátor), valamint a fogadó egyetem jogosult képviselőjének (érdeklődj a fogadó egyetem nemzetközi irodájánál az illetékes koordinátor személye felől) alá kell írnia a kitöltött dokumentumot. (ez lehet digitális aláírás vagy papír alapú)

Az aláírások összegyűjtése, azoknak kérése, valamint az elkészült tanulmányi szerződés megküldése a nemzetközi irodának (javor.csenge@pte.hu / czeh.gabor@pte.hu) a hallgató felelőssége és kötelezettsége! 

a mobilitás végét követően a kötelező dokumentumok, igazolások, vizsgabejegyzések, Transcript of Records megszerzése és benyújtása

A külföldi tanulmányok végeztével a fogadó intézmény a hallgató részére köteles kreditigazolást kiállítani a tanulmányi időszakról. A Transcript of Records a hallgató által elért tanulmányi eredményeket összegző okmány.

kreditátviteli folyamat elindítása

A Tanulmányi Megállapodás „after the mobilty” része a fogadó intézmény képviselője, valamint a küldő intézmény részéről a hallgató szakjának szakfelelőse által aláírt dokumentum, amely tartalmazza az elvégzett kurzusokat/programot. A hallgató köteles a tanulmányi szerződés, valamint a transcript of records birtokában elindítani a kreditátviteli folyamatot, melynek során a külföldön teljesített eredmények elismerésre és az elért kredit mennyiség jóváírására kerülnek.

A kreditelismertetés folyamatáról és menetéről részletes tájékoztatást a kari koordinátor, valamint az illetékes Tanulmányi osztály munkatársa tud adni.

Kötelezően benyújtandó dokumentumok:

 • validation form
 • tanulmányi szerződés (Learning agreement after the mobility)
 • élménybeszámoló
 • transcript of records

Kreditelismertetés

feltöltés alatt ...

 

8_1.png

FORMANYOMTATVÁNYOK

feltöltés alatt...

 

9_1.png

KARI/INTÉZMÉNYI KOORDINÁTOROK

Kari Koordinátorok elérhetőségei

koordinatorok_magyar_sorok.png

2_9.png

3_3.png

4_3.png

Intézményi koordinátorok elérhetőségei

5_2.png

10_1.png

GYIK

feltöltés alatt...