Személyzeti munkatársak beszámolói a Spanyolországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas angol nyelvtanfolyamról

Erasmus+ személyzeti mobilitás 2022. június 6-10.

ETSIAMN-UPV

2021 őszén pályáztam az Erasmus+ személyzeti mobilitás keretében a valenciai UNIVERSITAT POLITECNICA DE VALENCIA által megrendezett 23rd STP VALENCIA: LANGUAGES & IT TRAINING FOR UNIVERSITY STAFF kurzuson belül egy 1 hetes angol nyelvtanfolyamra.

Az intenzív 5 napos nyelvtanfolyamot a szervezők úgy építették fel, hogy kis létszámú csoportokat (10-15 tanuló) hoztak létre, oktatónk Jasper Knight, walesi születésű tanár volt, aki rendkívül felkészültnek bizonyult (20 éves tanári tapasztalattal a háta mögött) és leginkább a szóbeli kommunikációra, a szókincsfejlesztésre valamint a csoportmunkára helyezte a hangsúlyt, ami számomra fontos volt, hiszen mindenképpen a szóbeli kommunikációs képességemen szerettem volna fejleszteni. Másik szintén fontos témakör a minél hatékonyabb emailben történő kommunikáció volt, melyhez speciális tanulási feladatokat biztosított számunkra.

A 15 fős csoportbeosztásban összesen ketten voltunk magyarok, több osztrák és lengyel csoporttársam volt, illetve egy-egy svéd, belga és francia. A nyelvtanfolyam végére pedig ténylegesen úgy éreztem, hogy sokat fejlődött a szóbeli kommunikációm. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ebbe a csoportba kerültem, mert már az első napon nagyon jó hangulatban teltek az órák és – bár kilátásba volt helyezve, hogy az első nap után esetleg gyengébb csoportba lehet átkerülni – szerencsére senkitől sem kellett megválni. A hét végére igazán jól összekovácsolódtunk és a sok beszélgetésnek köszönhetően össze is barátkoztunk, jobban megismertük egymást. A hét tematikája során egy napot – a csoport által kiválasztott opciók közül – a piacon töltöttünk, illetve az El Cabanyal városrészben, ahol a történelmi háttérről és az építészeti stílusról tudhattunk meg többet. Természetesen fakultatív programok közül is lehetett választani, úgy, mint városnézés, tapas vacsora. A tanfolyam első napján kis fogadást szerveztek a résztvevőknek illetve az utolsó napon zárásként egy hatalmas paella készült.

A szervezők nagyon felkészültek voltak, hihetetlenül jól menedzselték a viszonylag nagyszámú jelentkezőt, bármilyen kérdés, probléma merült fel, mindenben tudtak segíteni, legyen szó internet használattal kapcsolatos nehézségekről vagy akár orvosi ellátásról.

Második alkalommal pályáztam erre a képzésre, sajnos a COVID korábban nem tette lehetővé a részvételem illetve ez volt a második alkalom, hogy Erasmus+ személyzeti mobilitás keretében sikeresen pályáztam.

Feltétlenül javaslom a hasonló munkakörben dolgozó kollégáknak, hogy próbálkozzanak, akár erre a tanfolyam irányuló pályázattal, mert nyelvet tanulni vagy a már meglévő tudást frissíteni, hatékonyan fejleszteni – meggyőződésem szerint – csak idegen nyelvi környezetben lehet.

Az 5 napos képzést a repülőjárathoz igazodva picit megtoldottam pár nappal és így az édesanyám és a kislányom is velem utazott. Amíg én az egyetemen okosodtam, ők felfedezték a várost, aztán a délutánokra csatlakoztam hozzájuk. Mindannyiunknak ez volt az első spanyolországi utazás, így különösen nagy jelentősége volt számomra, hogy együtt tudtuk felfedezni ezt a gyönyörű várost, ismerkedtünk a spanyol kultúrával, gasztronómiával.

Ismét nagyon köszönöm a lehetőséget és a bizalmat a PTE részéről, büszkén képviseltem az Egyetemünket és csak bátorítani tudom azokat, akik eddig nem próbálkoztak. Remélem lesz még lehetőségem a jövőben is részt venni személyzeti képzésben.

kzs.jpg

 


 

Universidad Politécnica de Valencia (Spanyolország, 2018. március)

 

2018 márciusában értesültem, hogy sikerült elnyernem az Adminisztratív Személyzet Mobilitás pályázat keretén belül egy angol nyelvfrissítéssel összekötött 5 napos szakmai tanulmányutat a valenciai Politecnica Egyetemen.  A fő motivációm az angol nyelv felfrissítésén kívül egy belső kommunikációval kapcsolatos kutatás elvégzése is. A közalkalmazotti munkavégzés során sokszor felmerül az emberben az, hogy vajon máshol hogyan, miként, milyen szervezeti keretek között, milyen emberi erőforrás szükséglettel oldanak meg egyszerűbb-összetettebb szakmai problémákat. Hogyan jutnak el a dolgozókhoz az információk, milyen kommunikációs eszközöket, csatornákat használnak.

Óriási élmény volt, a Valenciai Campus maga a paradicsom az ott tanuló hallgatóknak és oktatóknak is. Óriási területen helyezkedik el, gyönyörűen gondozott, parkosított zöld övezetben.  Kb. 200 főt felölelő szakmai programot biztosítottak a szervezők a 16. STP Valencia keretén belül. A szervezésben is látszott, hogy nem az elsőt menedzselik. Összességében a szervezéssel is meg voltam  elégedve. Egyetlen negatívum, hogy a végső programot küldték kicsit megkésve.

Az 5 napos képzésen nemcsak az angol nyelvet sikerült felfrissíteni, hanem szakmai kapcsolatokat sikerült kötni finn, olasz, osztrák, cseh  tanulmányi osztályon dolgozó kollégákkal. Egy kutatási kérdőívet töltettem ki velük az egyetemük belső kommunikációjával kapcsolatosan, aminek a kiértékelése még folyamatban van.

A személyzeti mobilitás olyan lehetőség, amely kizökkenti a dolgozót a mindennapok körforgásából és ezzel ad újabb inspirációt a jövőt illetően, lehetőséget biztosít új szakmai, baráti kapcsolatok kiépítésére.

 A kutatásom eredményei remélem hasznos és tanulságos lesz a vezetőség számára a belső kommunikációt illetően.

 

Köszönöm  a lehetőséget!

 

 

Spanyolország, Valencia

2018.06.10.-208.06.15.

 

2006 óta állok a PTE alkalmazásában – egy kisebb megszakítással -, de még nem vettem részt Erasmus programon.

Németh Judit ajánlotta a Valenciai nyelvi kurzust, az ő támogatásával pályáztam, és bátran kijelenthetem, hogy nem bántam meg.

A valenciai egyetem fantasztikus! Döbbenten tapasztaltam, hogy több villamos megállónyi hosszan húzódnak a karok az út mentén, mindegyik hatalmas területen, sportpályákkal, éttermekkel, közösségi helységekkel tarkítva, ligetes, modern környezetben. A belváros közepén sikerült szállást foglalni egy elég „minimalista” panzióban, így az egyetemhez jutás viszonylag egyszerű volt. Húsz perc intenzív gyaloglással elértem a villamos megállót, ahonnan újabb húsz perc alatt értem be az egyetemre. Minden megállóban jegyautomata található, választható angol nyelvű tájékoztatóval, így hamar sikerült rájönni a bérlet vásárlás menetére (kis segítséggel). A 10 alkalmas bérlet elegendő is volt a hétre. 

Az első nap reggel fél 9-kor volt a találkozó, ahol már csoportokba osztva vártak minket, és rögtön a terembe kísértek. Itt kicsit meglepődtem, mivel nem volt előzetes szintfelmérés, így olyan csoportba kerültem ahol mindenki folyékonyan beszélt angolul, leszámítva minket, magyarokat. Az órák minden nap 9.00-14.00 óráig tartottak. Ebben az inspiráló nyelvi közegben rettenetesen elfáradtunk abban, hogy valamennyire lépést tudjunk tartani az óra menetével, de úgy érzem éppen ezért sokat is fejlődtünk. Az órák felépítése nagyjából a hazai nyelvórákéhoz hasonló; szituációs gyakorlatokkal, szövegértéssel, nyelvtannal.

A tanárnő rendkívül kedves volt, igyekezett minket is minél jobban bevonni a szintkülönbség ellenére.

A város maga gyönyörű! A belváros egy nap alatt bejárható, szinte minden látnivaló elérhető gyalog. Az emberek végtelenül kedvesek és segítőkészek, amit némileg korlátoz, hogy csak nagyon kevesen beszéltek a spanyolon kívül más nyelvet. Meglepő volt, hogy az árak nagyjából hasonlóak a magyarországi árakhoz, sőt, az egyetemen még olcsóbb is volt az étel.

Összességében nagyon pozitív élmény volt, kicsit bánom is, hogy nem éltem ezzel a lehetőséggel már korábban. A tapasztaltak alapján buzdítani fogom a kollégáimat, vegyenek részt az Erasmus programon, és ha lesz rá lehetőség, mindenképpen élni szeretnék vele én is még a jövőben.

 

 

Erasmus + személyzeti mobilitás

Szakmai beszámoló 2018. június 11-15. Universitat Politécnica De Valéncia (Spanyolország)

 

2018. június 11. és 15. között vettem részt egy intenzív angol nyelvkurzuson Valenciában.

Ez volt az első pályázatom és Erasmus ösztöndíjam, így egy kis félelemmel, de annál nagyobb kíváncsisággal és határozottsággal vágtam bele. Tapasztalt kollégáim bíztatására és látva, hogy ők mindig milyen elégedetten és mennyi új információval és élménnyel telve térnek haza az ilyen Erasmus utakról vágtam én is bele. Nem bántam meg!

Egy hét Valenciában!

A pályázás adminisztrációja egyszerű, könnyen kitölthető űrlapok és persze kedves és segítő kolléganő, Németh Judit személyében, aki mindenben bíztatott, támogatott.

A fogadó fél részéről is minden támogatást megkaptam, az utazás előtt minden fontos információt, adatot, címet, elérhetőséget megküldtek, tudtam, várnak engem is.

A jelentkezői adatok alapján egyértelmű volt, hogy tapasztalt, rutinos szervezők lesznek a vendéglátók, és ez be is igazolódott.

Első nap a képzést megelőzően fél órával vártak minket, kifüggesztve a csoportbeosztásokkal és a névre szóló mappákkal, mely tartalmazott minden információt, ami a képzéssel kapcsolatos, tankönyvet a hozzá tartozó CD-vel, a hét programját, térképet, mely segítette a helyközi közlekedést és még számos tájékoztató prospektust.

A csoport tagjai különböző nemzetiségű egyetemi kollégák voltak (finn, olasz, belga, cseh és magyar), míg a tanárnő egy nagyon kedves amerikai származású nyelvtanár volt. Nyelvi különbségek adódtak a csoportban, de ezt a tanárnő is nagyon jól kezelte, illetve minden csoporttárs megértő volt velem is, hiszen ők minden nap használják az angolt, szinte angol nyelven kommunikálnak mind írásban, mind szóban. Én évek óta nem használtam az angol nyelvet, mostanában kezdtem újra tanulni, de az biztos, hogy ez az egy hét segített abban, hogy bátrabban használjam, bátrabban kommunikáljak angolul.

Az első nap közös ebéddel zárult, ahol több fogás keretében megismerkedhettünk a spanyol gasztronómia egy  kis részletével.

A tanfolyam időtartama heti öt nap, napi öt óra volt, délelőtt 9-től délután 2-ig. Nagyon intenzív, folyamatos kommunikáció- fejlesztés, szituációs gyakorlatok és mindez a kultúrák közötti kommunikáció témájában. Érdekes és izgalmas cikkek segítettek minket megismerni, hogy milyen az olasz kommunikáció, hogy milyenek a finnek általános jellemzői. Jó volt hallani, hogy Belgiumban élők egy adott szituációban, hogyan is cselekednek, míg a csehek teljesen másként viselkednek.

Érdekes volt és egyben nagyon fárasztó is. Ezért úgy gondolom, hogy pont jól volt összeállítva a program, hiszen ennyi időt koncentrálni és idegen nyelven kommunikálni azoknak, akik nem minden nap használják a nyelvet pont elég is. És így még volt időnk délután mindezt kipihenni és felkészülni a másnapi folytatáshoz a tengerparton, ami negyed óra volt az Egyetemtől villamossal.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy a nap végén lehetőség volt közös városnézésre, illetve akik külön befizettek a programra, azok több ízelítőt is kaphattak a helyi étel és ital specialitásokból.

Gyorsan eltelt a hét, köszönhetően a jól szervezett tanfolyamnak, a programoknak és nem utolsó sorban a jó társaságnak.

Nagyon örülök, hogy megfogadtam kollégáim bíztatását, hogy belevágtam és részt vettem ezen az egy hetes programon. Megismerkedtem külföldi és hazai kollégákkal, olyan kapcsolatokat szereztem, amelyek remélem, hogy a jövőben hasznosak lesznek mind az Egyetemnek,  mind nekem személy szerint.

Most már én is azon kollégák közé tartozom, akik szívből ajánlják az Erasmus programokat, és bátorítják kollégáikat, hogy bátran vágjanak bele, mert hatalmas élmény, nagyon sokat lehet tanulni és fejlődni egy-egy ilyen úton.

Ezúton is köszönöm a támogatást!