Személyzeti munkatársak beszámolói a Máltán töltött Erasmus+ ösztöndíjas angol nyelvtanfolyamról

Gateway School of English GSE – General English Course

2019. október 21-25.

 

Ez volt a második alkalom, hogy élhettem az Erasmus+ adta lehetőségekkel, így vettem részt Máltán egy 5 napos angoltanfolyamon. A Gateway School of English GSE intézménybe jelentkeztem, heti 20 órás general english kurzusra. Még a kiutazást megelőzően online kellett kitöltenem egy tesztet, aminek eredménye alapján soroltak be minket a különböző szintű csoportokba. Örömmel fogadtam a hírt, miszerint az Upper intermediate szintre kerültem, ami tulajdonképpen a középfok felső szintje. Bevallom, ez egyrészt némi magabiztosságot adott az utazáshoz, másrészt örömmel nyugtáztam magamban, hogy az előző tanfolyamnak is „kézzel fogható” eredménye van. Számomra a legnagyobb kihívást az idegen nyelven történő kommunikáció okozza, de pont ezért fantasztikusak ezek a lehetőségek, mert így kiléphetünk a saját komfortzónánkból, és rá vagyunk kényszerítve, hogy angolul társalogjunk, tájékozódjunk, vagy éppen problémákat oldjunk meg. A máltai akcentus egészen különleges volt, de ez is egy újabb terep, hiszen nem csak a klasszikus „british english-t” kell megérteni, sőt, a valóéletben azzal egész ritkán találkozni. Az órák interaktívak voltak, és tankönyv helyett fénymásolatokat vagy a táblára írt feladatokat kaptunk, illetve sokat kellett szóban is beszélnünk. Néha egy kicsit ugyan spontán irányt vettek az órák, de egyáltalán nem bántam a kötetlenebb beszélgetéseket sem. A témák változóak voltak, de úgy gondolom, hogy mindegyik a hasznomra vált.

 

Személyzeti munkatársak beszámolói a Máltán töltött Erasmus+ ösztöndíjas angol nyelvtanfolyamról

 

Az iskolának a szállását foglaltam le, így egyrészt nem kellett plusz időt töltenem az utazással, másrészt ismerős arcok között voltam, több iskolatársammal találkoztam például a reggelinél, így további beszélgetésekre volt lehetőségünk. Az órák reggel 9-től koradélutánig tartottak, utána pedig több szervezett program közül választhattunk. Amit negatívumként éltem meg, hogy elegendő jelentkező hiányában több program is elmaradt, így ezeket saját szervezésben egyedül, vagy többen összeállva oldottuk meg. A szervezett programokat azért preferáltam volna, mert valamivel időhatékonyabb lett volna, illetve csapaépítő szempontból sem utolsók ezek az alkalmak. Ettől függetlenül nem volt hiányérzetem – Málta legszebb és legnevezetesebb részeit végigjártam, Gozo és Comino szigetét leszámítva mindenre maradt időm, amit beterveztem. Persze volt, ami csak egy gyors pipa lett a bakancslistán, ettől függetlenül hatalmas élmény… Nagyon érdekes volt ez a multikulturális környezet, minden szempontból. A máltai építészeti stílus is nagyon különleges: néha az volt az érzésem, hogy a briteknél járok (a tipikus összeépült házak a színes ajtókkal, balkonokkal), néha pedig mintha a Közel-Keleten lennék. A természeti értékei annyira rendhagyóak és csodálatosak, hogy mindenkit bíztatok egy hasonló utazásra. Hogy őszinte legyek, nem is gondoltam volna, hogy Málta ennyire szép… Persze előzetesen utána olvastam az országnak, és átböngésztem a térképeket, képeket, de a valóságban minden elképzelésemet felülmúlta.

 

Személyzeti munkatársak beszámolói a Máltán töltött Erasmus+ ösztöndíjas angol nyelvtanfolyamról

 

A személyzeti Erasmus+ ösztöndíj megpályázását minden kollégának szívből ajánlom: természetesen a nyelvtanfolyam is számos előnnyel és hozadékkal jár, de a személyes fejlődés szerintem semmihez sem fogható. Egy „egyedül” töltött hét kirángat a hétköznapokból, és nagyon sok pluszt ad – nem csak az élményt, hanem magabiztosságot, önbizalmat, problémamegoldó képességet. A munkám során ezeknek mind-mind hasznát veszem, úgyhogy ez a lehetőség minden szempontból sokat adott.

 

 

Málta, Gateway School of English

2019.07.29- 2019.08.02.

 

Az Erasmus + program keretében 2017 nyarán is részt vettem egy intenzív nyelvi kurzuson, akkor Írországban. Hazaérkezésemet és a beszámoló elkészültét követően már biztos voltam benne, hogy ha lehetőségem lesz, újból szeretnék pályázni. Erre idén sor is kerülhetett és a magamnak tett ígéretemhez hűen ismét pályáztam. Az esős időt szárazságra, az akkori maximum 25 fokot pedig 32-re cserélve délebbre vettem az irányt és Máltát szemeltem ki úticélnak. Most pedig megpróbálom a lehetetlent, azaz 10-15 mondatban összefoglalni azt, amihez szóban is kevés az 1 óra.

Az előző tanfolyam idejére a beszédkészségem javítása érdekében fogadó családnál kértem elhelyezést, most azonban önállóan kerestem szállást, így egy 3 hálószobás, nagyon jól felszerelt apartman egyik szobáját sikerült kibérelnem. Ez is remek lehetőségnek bizonyult az iskolán kívüli nyelvtanulásra, mivel macedón, orosz illetve francia lakótársaimmal csak angolul tudtam kommunikálni.

A szállásom a nyelviskolától gyalog és busszal egyaránt 20 percnyire helyezkedett el. Figyelembe véve a máltai busztársaság kiszámíthatatlanságát, a gyaloglást választottam. A nyelviskola amúgy saját szállással is rendelkezik. Az ott megszálló iskolatársaim szinte kivétel nélkül csak pozitív tapasztalataikról számoltak be. Egyik legnagyobb előnye kétségkívül, hogy közvetlenül a tanintézmény szomszédságában található, így a napi „ingázás” nem vesz el időt a délutáni programoktól.

A Gateway School of English (GSE) Málta egyik népszerű városának, St. Julian’s-nak a nyelviskolája. Nagyon barátságos környezetben zajlottak a roppant jó hangulatú és ezzel együtt is hatékony nyelvórák. Délelőtt 9 órától 12:15-ig tartott az általános nyelvi oktatás. Mivel intenzív kurzust választottam, így az ebédszünetet követően 14:30-ig beszédközpontú órán is részt vettem. A 10-12 fős csoport összetételét tekintve rendkívül változatos volt, két honfitársam mellett orosz, ukrán, grúz, japán, svájci, pakisztáni, palesztin, cseh, szlovák és kolumbiai hallgatókkal tanulhattam együtt.

Az iskola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy diákjai számára a színvonalas oktatás mellett minőségi szabadidős programokat is kínáljon. A szervezett kirándulások célja többek között

  • Valetta, a jelenlegi főváros
  • Mdina, az egykori főváros
  • Marsaxlokk, egy hangulatos halászkikötő
  • Gozo és Comino, Máltától északnyugatra elhelyezkedő szigetek meglátogatása volt.

Természetesen ezek a programok nem kötelezőek, önállóan is lehetőség van bármilyen kirándulásra (akár egy Valetta-Ferencváros labdarúgó mérkőzés meglátogatására). Tapasztalatom alapján a saját szervezésű programok kicsivel költséghatékonyabbak voltak. Akármilyen célpontot is választunk, az időbeosztásnál mindenképpen szükséges kalkulálni a máltai buszok mediterrán módon értelmezett és be(nem)tartott menetrendjével. Viszont még ezzel a „hiányossággal” együtt is pozitív élményekkel teli, hasznos és kihagyhatatlan lehetőség volt ezen a nyelvtanfolyamon való részvétel.

Összességében az Erasmus+ egy olyan komplex program, amely egyszerre ad lehetőséget nyelvtanulásra, támogatást a „dobozból való kilépésre”, határaink feszegetésére, ismereteink tágításra, idegen kultúrák megismerésére. Ugyanakkor a kockázatok és mellékhatások között egyértelműen szerepel az utazás iránti vágy csillapíthatatlansága.

Aki csak egy pillanatra is elgondolkozott, hogy milyen jó lehet, ne gondolkozzon tovább, éljen mindenképp a lehetőséggel, egy életre szóló élmény!

 

 

Gateway School of English, Málta

2019. szeptember 16-20.

 

2019.09.16-09.20. között Máltán lévő Gateway School of English iskolában vettem részt egy angol középhaladó nyelvtanfolyamon. Az itt eltöltött egy hét nyelvi képzés lehetőséget adott arra, hogy anyanyelvi környezetben használhassam az angol nyelvet. A nyelviskola kiválasztásakor nagyon pozitív visszajelzés volt, hogy minden email-es megkeresésre rövid időn belül válaszoltak és kérésemet rugalmasan kezelték, mindenben segítőkészek voltak. A tanfolyam időpontjának közeledtével a képzési rendszerük bemeneti feltétele egy online kérdőív volt, amelyet az utazást megelőzően kellett kitölteni. Ez alapján történt különböző szintekre való besorolásunk.

Az egyes tanórák tíz-tizenöt fős csoportokban zajlottak. Én az Upper Intermediate csoportba kerültem, ahol inkább már beszédközpontú órák voltak, különböző témákban cikkeket dolgoztunk fel, amelyből szókincsünket bővíthettük, majd megvitathattuk a különféle témákat. Az adott cikkhez mindig kapcsolódott nyelvtani rész is, de a tanárnő felé lehetett fordulni egyéni kérdésekkel, ha valamilyen más nyelvtani részt át akartunk ismételni.

Az egész nyelviskolában nagyon fiatalos, nyitott légkör uralkodott. A csoport igen változatos nemzetiségű volt, japán, brazil, argentin, kolumbiai és orosz diákokkal tudtam találkozni. A témákat több alkalommal két-három fős teamekben dolgoztuk fel, így mindig lehetőség volt megismerkedni is egymással, megismerni a más kultúrából fakadó esetleges más nézetekkel, véleményekkel. Emellett többször alakult ki oldott, aktuális témákat érintő csoportos véleménycsere, többen érdeklődtek például magáról az országról, Máltáról.

A nyelviskola minden nap kínált külön programokat, többször ellátogattak a fővárosba Valettába, de a két kisebb szigetre Gozóra és Cominóra is szerveztek kirándulást. Sőt az érkezésünk előtti hétvégén Szicíliára utaztak át a diákok, ami külön nagyon érdekes és élvezetes program lehetett. Összegezve a nyelviskolát ajánlom mindazoknak, akik anyanyelvi környezetben és fiatalos hangulatban, légkörben szeretnének idegen nyelvet tanulni, remek lehetőség bővíteni a szókincset és elmélyíteni a már megszerzett tudást. A nyelviskola vezetői nagy hangsúlyt fektetnek a diákok jólétére, segítőkészek, minden kérésnek igyekeznek rögtön eleget tenni, látszik, hogy szívvel-lélekkel viszik az iskola és a diákok ügyeit.

Az öt napos ösztöndíjat saját költségen négy nappal meghosszabbítottam. Délutánonként lehetőség volt városnézésre, kirándulásokra, Máltán rengeteg történelmi és természeti érték van, így mind a városnéző, történelmi, kulturális érdekességeket előnyben részesítő, mind a természetjáró turisták megtalálhatják a maguknak való programot. Nagyon elragadó a főváros, Valetta mediterrán de régi típusú házai, palotái, és fantasztikus tengerre néző kilátásban lehet gyönyörködni a várost kürölvevő falakról, bástyákról. Az Erasmus programnak köszönhetően megismerkedhettem ezzel a gyönyörű országgal és betekintést nyerhettem az ottaniak életvitelére. A Mobilitási program mind nyelvtanulás és mind kommunikációs szempontból óriási lehetőség, nagyfokú magabiztosságot ad, hogy idegen környezetben és nem anyanyelven kell helytállni a mindennapokban. Aki teheti, mindenképp éljen az Erasmus program lehetőségével.