Személyzeti munkatársak beszámolói a Máltán töltött Erasmus+ ösztöndíjas angol nyelvtanfolyamról

BESZÁMOLÓ KÉTHETES ANGOL NYELVTANFOLYAMRÓL

 

Időpont: 2017. október 02. – október 13.

Helyszín: ACE English Malta Language School, Málta, St. Julian’s

 

A nyelvtanfolyamra a munkám során szükséges angol nyelvtudás tökéletesítése, fejlesztése céljából vettem részt, melyhez kiváló lehetőséget biztosított az Erasmus program ezirányú pályázata.

A nyelviskolát előzetes internetes tájékozódás keretében választottam ki, elsősorban a kínált szolgáltatások és tanítási sajátosságok, továbbá a vélemények, valamint elhelyezkedése és árai alapján.

A kéthetes tartózkodás alatt lakhatásomat bérelt lakásban (airbnb) oldottam meg, gyalogosan is elérhető távolságra a nyelviskolától.

 

A nyelviskoláról:

Az iskola egy (még aktuálisan is épülő) üzletközpont harmadik szintjén található, ez miatt elsőre kicsit keresgélni kellett.

Az intézmény két szintes, így számos tanteremmel, közösségi helyiséggel, térrel rendelkezik. Termei modernek, jól felszereltek, kényelmesek.

Az oktatói gárda multinacionális, mely még színesebbé tette az élményeket. Mind a tanári kar, mind az ügyintézésre alkalmazott (jellemzően 20-as éveikben járó) személyzet rendkívül segítőkész, készséges.

A nyelviskola létszáma állandó jelleggel 130-150 fő, melynek kezelése (felvételi, interjú, közbenső vizsgák, stb.) gördülékenyen, szervezetten zajlik, mind az adminisztratív, mind az oktatási rendszer bejáratott, jól kialakított.

Az egyes csoportok kialakítása a tudásszint előzetes, online felmérés alapján történik, így a kb. 10-12 főből álló tanulói kör életkora jelentősebben is eltérő lehet, de az átlagos életkor 20-25 év.

A nemzetiségi megoszlás ebben az iskolában sajátos, főként dél-amerikai (brazil, argentin, kolumbiai), illetve orosz, ukrán hallgatók érkeznek.

A csoportbeosztáshoz tartozó szintfelmérő teszt előzetesen online megírható, így mire az első napon az iskolába érkezünk, már a beosztás is elkészül, bár egy előzetes szóbeli interjú is lebonyolításra kerül.

A szintfelmérő főleg a nyelvtani tudást méri, de szövegértés (lexikális tudásra irányuló) feladat is van.

Az oktatás mindenre kiterjed, alapvetően megegyezik egy nyelvvizsga során felmerülő típusfeladatokkal, gyakorlatokkal. Az ún. regisztrációs díjért minden órán saját használatra nyomtatott feladatlapok kerülnek kiosztásra, továbbá a kezdéskor az iskola minden diákjának tetszetős mappát, tollat, valamint a turistáknak hasznos információkat tartalmazó szóróanyagokat is juttat. Utóbbihoz kapcsolódik, hogy a szigetek főbb látványosságait az intézmény saját szervezésű útjain mutatja be, melyekre térítési díj ellenében lehet jelentkezni.

 

Élmények, hasznosítható tapasztalatok:

Málta még magyar léptékekben is kis ország (sziget/ek/), ezért nincs túl nagy (élet)tér. Ebből fakadóan a közterületeken számunkra káoszosnak tűnő állapotok alakulnak ki, főleg a közlekedés, illetve az állandóan nagy számú turisták miatt. Mindemellett ingatlan-boom zajlik, mindenütt építkeznek, mely további „rendetlenséget” okoz. 

A szigetország híres „bulihely”, ennek ténye nap, mint nap igazolódik. Aki kifejezetten pihenni szeretne, inkább válassza Gozo szigetét.

Strandolni az októberi tartózkodás alatt is lehetett, a tenger hőmérséklete ez időben is 24 fok, a nagy páratartalom és napsütés miatt a hőérzet 26-27 fokos volt. A part azonban inkább sziklás, homokos részek csak elvétve vannak, többnyire csak buszozás árán megközelíthetők.

Célszerű utazás előtt tájékozódni, hogy hol, mit érdemes megnézni és az adott helyre hogyan lehet eljutni. A buszközlekedés alternatíva lehet, mivel a buszhálózat jól kialakított, és reális díjszabású, azonban a közlekedési nehézségek és egy kicsit a „déli mentalitás” okán a menetrend csak tájékoztató jellegű.

A máltai konyhát az olasz ízek uralják, pizzát, tésztát mindenhol lehet enni. Trendik továbbá az ún. burger éttermek is. Máltán a turisták adják a bevételek többségét, így az árakat ehhez igazítják.

 

 

Beszámoló az ERASMUS + mobilitási programról

Málta 2017. szeptember 16-30.

 

2017. tavaszán olvastam először az ERASMUS + pályázati lehetőségről a Neptun programban. Miután már egy ideje újrakezdtem az angoltanulást, jó lehetőségnek tűnt egy külföldi két hetes nyelvtanfolyam. Volt már tapasztalatom külföldi nyelvtanulás terén, mivel annak idején Angliában az au-pairkedés mellett nyelviskolába jártam és ott tettem le a középfokú nyelvvizsgát. Miután a családommal megbeszéltem, lecsaptam erre a lehetőségre, és amikor megérkezett a válasz, hogy sikeres volt a pályázatom, nagyon boldog voltam.

Málta, és a nyelviskola több szempontból is kitűnő választás volt. A GSE iskolát és szállást egy nagyon kedves máltai család vezeti. Mindig segítőkészek voltak, és amikor az utolsó napon a reptérre indultam volna busszal, felajánlották, hogy elfuvaroznak ingyen, mivel egy lengyel lakót is éppen akkor vittek el. Meglepődtem ezen a gesztuson, mert szerintem nem mindennapi, hogy egy vállalkozás ne akarjon mindenből hasznot húzni. Emellett az étel is nagyon finom volt, a félpanzió svédasztalos reggelit, és választható, de kiporciózott, viszont férfiembereknek is elegendő ebédet jelentett.

A szállás épülete és az iskola egymás mellett volt, így reggel nem kellett korán kelni, a délelőtti és délutáni órák között pedig vissza tudtunk menni a szállásra ebédelni. Csak annak volt délutáni órája is, aki befizetett az intenzív kurzusra, ami beszélgetős órát jelentett, vagy aki egyszemélyes, magánórát is igényelt. Amúgy a délelőtti órák 9 órától 12:15-ig egy 15 perces szünettel, a délutáni beszélgetős órák pedig 1 órától 2:30-ig tartottak. A tanárok kedvesek voltak, odafigyeltek a diákok igényeire, hiányosságaira, mindenkit meghallgattak, és érdekes témákat vetettek fel. Nyáron több diák van egy-egy csoportban, ezért is volt jó választás a szeptember, mert például a mi csoportunkban 4 diák tanult.

A másik tényező, ami miatt ideális választás a szeptember, az, hogy már nem volt kánikula, de az idő és a tenger hőmérséklete még elég melegnek bizonyult a fürdéshez. Az egyik tanár szerint az időjárás egy hónappal előrébb jött, mert októberben szokott ilyen idő lenni.

Ami még jó döntés volt, mint utólag kiderült, hogy nem családnál szálltam meg, hanem az iskola közös szállásán. Egyedül voltam egy 3 ágyas szobában, de soha nem éreztem magam magányosnak. Minden szinten 2 fürdőszoba volt, amit naponta takarítottak a szobákkal együtt. Lakótársaim közvetlenek és barátságosak voltak, minden nap elmentünk kirándulni a délutáni órák után és hétvégén, este pedig kiültünk a teraszra beszélgetni. Családoknál nem mindenki járt szerencsével, ráadásul ugyanannyiba került, mint a diákszálló.

Az iskola szervez kirándulásokat, ezekből kettőt ajánlok, a Popeye falut (angol kiejtése a magyartól teljesen eltérő, így megtévesztő lehet: Pápáj) és az idegenvezetős éjszakai Valetta túrát. Az elsőt azért, mert a túra díja tartalmazza a faluba való belépőnek a díját is, egy kisebb hajótúrával együtt; a másodikat pedig azért, mert nagyon jó az idegenvezetés, sok mindent meg lehet tudni Valettáról. A három sziget, Málta, Gozo és Comino bebarangolása amúgy roppant egyszerű és nem kerül túl sokba. A szálláshoz legközelebb eső buszmegálló kényelmes sétával kb. 15 percnyire van, és út közben be lehet térni egy újonnan nyílt, hatalmas, modern bevásárlóközpontba, ahol megvásárolhatod a vacsorát, ha fogytán a pénzed étterembe betérni. Emellett egy homokos és egy hosszú sziklás part is a közelben van, kb. fél óra sétára.

Utólag úgy gondolom, hogy olcsóbb lett volna, ha közvetlenül az iskolától foglaltam volna szállást, ill. nyelvtanfolyami helyet.

Ezen kívül mindent ugyanúgy tennék, ahogy tettem. Csodálatos két hét volt, egy gyönyörű helyen, fantasztikus társaságban, rengeteg élménnyel fűszerezve. Mindenkit bátorítok, hogy vágjon bele a pályázatírásba, akiben van egy kis kalandvágy.

Köszönöm szépen a lehetőséget!

 

 

Beszámoló – Angol nyelvtanfolyam Erasmus+ Staff Mobility keretében

Maltalingua English Language School, St. Julians, Malta

2017

 

Máltát választottam, az EU legkisebb tagállamát angol nyelvtanulás céljául, mivel a sziget a múltban Nagy-Britanniához tartozott és az angol nyelv máig az egyik hivatalos nyelve. Az Interneten nagyon sok nyelviskola hirdeti magát, különböző tanfolyamokkal, ami felnőttek számára is elérhető. A választásomba a tanulók visszajelzései, a színes és olvasmányos honlap és a földrajzi elhelyezkedés segítettek. Külön örültem, hogy a nyelviskolába a sok külföldi diák között csak ketten jöttünk Magyarországról, külön csoportba kerültünk, így megvalósult, hogy valóban csak angolul beszéljünk. Brit, skót és máltai tanárok tanítottak, akik folyamatosan váltották egymást. Az órák változatosak voltak, délelőtt inkább a nyelvtannal foglalkoztunk tankönyvből, magnóhallgatással, míg a délutáni órák szabad beszélgetésből, szó-kvízből, vetélkedőkből álltak. A tanulás mellett az iskola hangsúlyt fektetett a szabadidős programokra, fontos volt számukra, hogy a rövid kinn tartózkodás alatt Málta minél több helyét, „arcát” megismerjük. Az nyelviskolában az adminisztratív dolgozók fiatalok, rugalmasak, mindenféle kérdésben készséggel segítettek. Nagyon tetszett, hogy a korosztályok összemosódtak, nem volt „ciki” beülni az iskolapadba 40 év felett vagy idősebben 60 év körül. Mindenkinek ajánlom ezt a fajta lehetőséget, aki szeret ismerkedni, iskolába járni és kollégiumba vagy helyi családoknál lakni. A nyelvtanulásnak ez a remek módszere mindenkinek hasznos lehet, bármilyen szinten beszéli az angol nyelvet. A személyes tapasztalatom alapján, azoknak ajánlom leginkább, akik a beszédkészségükön szeretnének javítani, mert ezen van az iskolában a legnagyobb hangsúly.