Személyzeti munkatársak beszámolói az Írországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas angol nyelvtanfolyamról

Cork English College, Cork, 2019. május 13-17.

 

Életem egyik legnagyszerűbb lehetősége és élménye volt ez az egy hét. Írországban, Corkban a Cork English College-ban vettem részt egy 5 napos angol nyelvtanfolyamon. A jelentkezést követően minden elérhetőséget megkaptam az online felületükhöz, ami egy mobilos applikációból is elérhető volt, és előzetesen lehetőség volt a gyakorlásra. Ezen a felületen keresztül kellett kitölteni egy felmérő tesztet, ez alapján sorolták be a diákokat különböző szintű csoportokba, amiket minden hét végén felülvizsgáltak a nyújtott teljesítmény alapján. Én az intermediate B1+ csoportba kerültem. Körülbelül 5-6 fő létszámú csoportban voltam. Két tanárunk volt, az egyik a délelőtti, másik a délutáni órán. A nyelvtan mellett rengeteg szóbeli és szövegértési feladatot kaptunk, amiket gyakran párban kellett kiviteleznünk, és a tanáraink folyamatosan monitoroztak bennünket. A hét utolsó napján írtunk egy írásbeli tesztet, illetve a délelőtti tanárunk mindenkit négyszemközt értékelt a heti teljesítményünk alapján. Megerősített benne, hogy nyelvtanulás szempontjából mennyire hasznos volt még ez a rövidke idő is, elmondása szerint sokat és gyorsan fejlődtem.

Az iskola szervezésében számos szabadidős programon vehettünk részt, amik az élményen túl azért is nagyon jók voltak, mert kapcsolatokat építhettünk a világ különböző pontjairól érkezett diákokkal, és a gyakorlatban is elmélyíthettük a megszerzett/felfejlesztett angol nyelvtudásunkat. Így például kipróbálhattam magam az ír táncokban, megnézhettem a Jameson whiskey gyárat, eljutottam a tengerpartra, és természetesen Cork városát is alaposan szemügyre vettük, ami rengeteg csodás látnivalót rejt magában.

Érdekes volt megtapasztalni nem csak az írek, de más idegen kultúrák szokásait, sajátságait, mentalitását. Ami mindenkiben egyforma volt, az a pozitív életszemlélet és feltétel nélküli kedvesség, segítőkészség. Úgy érzem, sikerült olyan kapcsolatokat kialakítanom, amik akár hosszabb távra is szólhatnak.

 

 

Cork English World, Erasmus +mobilitási program

2019. július 29 – augusztus 02.

 

Az angol nyelvtudásom megkopása miatt kiváló lehetőséget láttam az adminisztratív dolgozók részére meghirdetett pályázati lehetőségben, hiszen a munkakörömben szükséges az angol nyelv helyes, folyékony használata. Korábban volt már szerencsém anyanyelvi környezetben a nyelv elsajátítására és gyakorlására, ezért tudtam, mennyire hasznos külföldön, az idegen nyelvet beszélő országban csatlakozni egy nyelviskolához az ismeretek felfrissítése érdekében.

A szállást tekintve az iskola által javasolt családi elhelyezést választottam. A nyelviskola a városközpontban található, nem messze a szálláshelytől, tömegközlekedéssel, de akár gyalog is könnyen megközelíthető volt. A személyzetet segítőkészség, rugalmasság, kedvesség, professzionizmus jellemezte.

A kiutazásom előtt egy online szintfelmérőt kellett megírnom, amit a megérkezésemig kijavítottak, majd az első napon egy szóbeli elbeszélgetést követően megtörtént a kurzusbeosztás. Az én csoportomban kilencen voltunk, brazilokkal és spanyolokkal kerültem egy társaságba. A nyelvtanár angol anyanyelvű, fiatalos beállítottságú, jó humorérzékkel rendelkező hölgy volt.

Az órákon, melyek barátságos, vidám, jó hangulatú légkörben zajlottak, nagy hangsúlyt kapott a nyelvtan és a páros feladatmegoldás, kommunikáció. Minden nap kaptunk házi feladatot, amit másnap közösen ellenőriztünk, illetve a hét második felében egy rövid fogalmazást kellett leadni, amit az oktató értékelt. Az utolsó napon a héten tanultakból írtunk tesztet. Az órákon a Cambridge English Empower könyvet használtunk, amit az első napon kaukció befizetésével vehettünk át a recepción és az utolsó napon adtunk vissza az iskola munkatársának.

Az órákon a tankönyvi feladatok mellett egyéb játékos, szórakoztató módszerekkel (pl.: társasjáték, zene) is igyekezetett a nyelvtanár könnyebbé tenni a tananyag könnyebb megértését és elsajátítását.  

Az órák befejezése után az időjárástól függően a helyi nevezetességeket, parkokat is megnéztem, illetve igyekeztem a belvárost megismerni. A galériák, múzeumok, székesegyházak, templomok egy része ingyenesen látogatható. Aki akart a nyelviskola szervezésében is csatlakozhatott egy-egy szabadidős programhoz.

Örültem, hogy részt vehettem a nyelvtanfolyamon, hogy új emberekkel találkozhattam, hogy egy másik ország mindennapjaiba, kultúrájába láthattam bele. Öt nap sajnos elég rövid idő, de mindenképp érdemes a lehetőséggel élni. Ajánlom bárkinek, aki szeretné Magyarországon kívül gyakorolni, fejleszteni vagy ápolni a nyelvtudását.