Személyzeti munkatársak beszámolói az Írországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas angol nyelvtanfolyamról

Cork, Írország

2018.09.17-2018.09.21

CEC – Cork English College intézményében vettem részt egy egy hetes angol nyelvi képzésen. Még itthon ki kellett tölteni egy online tesztet, amivel felmérték az angol nyelvtudásunkat. Ez alapján csoportokba soroltak minket. A kiutazást megelőzően már felvette velem elektronikusan a kapcsolatot az iskola, és már ekkor hozzáférést biztosított az online tartalmakhoz.

Első nap egy általános eligazítás után megkaptuk a tankönyvünket és elkísértek a csoportjainkba. A csoportban velem együtt tízen voltak, és csak ketten voltunk európaiak. (A diákok kor szerinti összetétele eltérő volt, de többségük a húszas évei elején járt.) A tanórák minden délelőtt 9.00-11.00 és 11.20-13.20 között voltak. Az órákat angol anyanyelvű oktatók tartották, két oktatóm volt. A délutánok szabadok voltak, ill. részt lehetett venni az iskola által szervezett szabadidős programokon. Ezek közül a városnézésesen vettem részt.

A tanórák jellege interaktív volt, a tanárok sokat meséltek az egyes kifejezések kulturális és történelmi hátteréről. A hallgatóknak a feladatokat önállóan vagy párban kellett megoldani, valamint leellenőrizni. Ezt követen a feladatok csoportos megbeszélése és kiértékelése is megtörtént. Nagy hangsúlyt fektettek a szóbeli kommunikációra, számos szituációs feladatban vettük részt (pl. állásinterjú) ill. sokat kellett beszélni egyes témakörökről. Ezek a nyelvi gyakorlás mellett olyan a szempontból is nagyon érdekesek voltak, hogy számos, eltérő kultúrájú hallgató megoszthatta saját kulturális tapasztalatait, beszélhetett országának jellegzetességeiről, szokásairól. Minden nap kaptunk egy kisebb házi feladatot, amit következő nap leellenőriztünk. Az nyelvoktatás ezen formája nagyon tetszett, úgy gondolom, hogy egy hét alatt jelentősen fejlődött a nyelvtudásom.

Maga Cork nagyon szép város, minden megtalálható a városközpontban, és mivel itt volt a szállásunk minden helyszínt könnyűszerrel megközelíthettünk gyalogosan. Az időjárás igazodott a földrajzilag elvárthoz, hol szemerkélt az eső, hol sütött a nap. Mivel délutánjaink szabadok voltak, így megnéztük a környék nevezetességeit, hol tömegközlekedéssel, hol szervezett túrával, hol gyalogosan.

Összességében nagyon tetszett a mobilitás. Angol nyelvtudásom fejlődött, főleg a szóbeli kommunikáció terén, ezenkívül egy nagyon szép és érdekes országot ismerhettem meg. Mindenkinek ajánlani tudom.

 

Cork English College ERASMUS +

2018. szeptember 17-21.

A Cork English College-ban eltöltött egy hét nyelvi képzés lehetőséget adott arra, hogy anyanyelvi környezetben használhassam az angol nyelvet. A nyelviskola nyújtotta képzési rendszer bemeneti feltétele egy online kérdőív már utazást megelőzően történő kitöltése volt. A saját besorolásunkat a teszt eredményével hasonlították össze, ez alapján történt a csoportok beosztása eltérő nyelvi szinteken. Nagyon pozitívnak találtam, hogy lehetőség volt a teszt végén annak megjelölésére, hogy milyen nyelvi területeket kívánok erősíteni, valamint azt, hogy az online kurzust még három hónapig használhatom.

A közép- és felsőfok közötti szinten folyó tanórák nyolc-tíz fős csoportokban zajlottak. A tanórákat délelőtt és délután más oktató vitte. A délelőtti órák a Longman kiadó B2 Upper-intermediate szintű tankönyvéből folytak, míg délután a tananyag különböző könyvekből került fénymásoltokon átadásra. A tapasztalataim azt mutatták, hogy a csoport, amibe kerültem, megfelelt annak az elvárásnak, amit megjelöltem, így elsősorban beszédközpontú volt, valamint a nyelvtani területen az igeidők kerültek középpontba.

Délelőtt és délután a közös munkavégzés volt a hangsúlyos, többször párbeszédes játékok, szituációk formájában oldottuk meg a feladatokat, de több alkalommal kellett négy-öt fős teamekben dolgozni, ahol el kellett fogadtatni a saját elképzeléseidet a csapattagokkal, illetve a többi résztvevővel. Egyik ilyen kifejezetten érdekes feladat volt egy új termék kifejlesztése, annak prezentációja. Többször alakult ki oldott, aktuális témákat érintő csoportos véleménycsere. Pénteken a délelőtti oktatónk egyénileg értékelt mindenkit négyszemközt. Ezt is nagyon pozitív visszacsatolásként éltem meg, hasonló erősségeket és javítandó területeket értékeltünk az oktatóval.

A csoportban és az egész nyelviskolában nagyon fiatalos, nyitott légkör uralkodott. A mi csoportunkban japán, kínai, venezuelai, brazil, francia, német diákok tanultak, ami külön érdekessé tette az órákat, mivel sokszor érezni lehetett az eltérő személyiségek mellett a különböző kultúrákból fakadó más értékrendek, gondolkodásmód kifejezését. A diákok nagyrésze hosszabb, sokszor éven túli időt tölt a nyelviskolában. A részemről ott töltött rövid idő arra volt elég, hogy más kultúrákba be tudtam pillanatani és egy-két diákkal sikerült olyan kapcsolatot kialakítani, ami a jövőben is folytatódhat levelezés formájában.

A nyelviskola már első napon kínált egy olyan külön programot, ahol a várost délután egy másfél óra alatt egy nyelvtanár vezetésével bejárhattuk. Cork bájos egyetemi város, amit mindenkinek ajánlani tudok. Patinás épületek és közvetlen helybeliek körében bármilyen korosztály egy pezsgő, területileg könnyen körbejárható, szellemileg pedig sokrétű városban, biztonságos körülmények között tanulhat.

A délutáni órákban megismerkedtünk a környékkel és azok a hétköznapi szituációk (vásárlás boltban vagy jegypénztárnál, tudakozódás látnivalókról, buszon közlekedés, stb.), ahol a helyiekkel tudtam kommunikálni nagyban erősítették a nyelvi komfortérzetemet.

Az öt napos ösztöndíjat saját költségen három nappal meghosszabbítottam. Az egész napos fakultatív programok lehetővé tették, hogy egyrészt jobban megismerhettem az ír vidéket és látványosságokat, másrészt az egész napos utak során a helyi idegenvezető által előadott angol nyelvű négy-öt órás vezetések felértek egy újabb nyelvtanfolyammal. Erre az élményre az Erasmus program nélkül nem került volna sor. A Mobilitási program mind nyelvi, mind kommunikációs szempontból óriási lehetőség, amit mindenkinek csak ajánlani tudok.

 

Írország, Cork

2017.07.03-2017.07.14.

Az Erasmus program adta lehetőségekről először 2012 nyarán találkoztam. Középfokú nyelvvizsgával rendelkező, azonban az angolt napi szinten nem használó dolgozóként nyelvi ismereteim felfrissítésére, beszédkészségem fejlesztésére remek lehetőséget láttam a mobilitási programban. Nagy lendülettel bele is vetettem magam a külföldi nyelviskolák keresésébe és egészen Írországig meg sem álltam – a tervezések szintjén. 5 évnek kellett eltelnie, míg ténylegesen a tettek mezejére léptem, és végül 2017 májusában megpályáztam a kéthetes nyelvtanulási lehetőséget.

A célállomás nem változott, ismét az írországi Cork mellett döntöttem.

Szállásként családi elhelyezést választottam, így betekintést nyerhettem egy átlagos írországi család életébe. A közös étkezések során a kommunikáció elkerülhetetlen volt, így még inkább fejleszthettem beszédkészségemet, ami a fő célom is volt.

A város több nyelviskolája közül a CEC-t választottam. Az iskola főépülete a belvárosban, a Lee folyó mellett helyezkedik el, így az órákra való eljutás napi 20 perc reggeli utazást jelentett a helyi tömegközlekedés roppant kényelmes és kiszámíthatóan közlekedő buszaival.

 

Írország, Cork

 

Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a viszonylag kis létszámú, maximum 8-10 fős csoportokban zajló oktatás szervezésére.

Egy igazán nemzetközi csapatba kerültem, ami elég nagy szó, tekintve, hogy az iskola diákjainak jelentős része Olaszországból illetve Spanyolországból érkezett. Csoporttársaim olasz, francia, chilei, brazil, mexikói, lengyel, spanyol, koreai nemzetiségűek voltak.

Az órák reggel 9-kor kezdődtek és délután 13:20-ig tartottak. Felépítésük nagyjából egy hazai nyelvórához hasonlítható; szituációs gyakorlatokkal, szövegértéssel, nyelvtannal, házi feladattal. Mivel intenzív kurzusra jelentkeztem, így a 60 perces ebédszünet után 14:20-kor kezdődött a délutáni órám. A délelőttitől eltérően egy másik csoportba kerültem, amely a maga 4-5 fős létszámával még hatékonyabbnak bizonyult.

A tanórákon kívül az iskola számos délutáni, illetve hétvégi szabadidős programot is szervezett. Így lehetőségem nyílt több kiránduláson is részt venni, az országot felfedezni és mindezeken túl a csoportomba tartozókon kívül még több diákkal megismerkedni; az ismerkedés során az idegen nyelvet az iskola falain kívül is gyakorolni.  

A túl fiatal átlagéletkor miatti kezdeti nehézségek ellenére összességében nagyon hatékony, tartalmas két hetet köszönhetek az Erasmus + programnak. Aki teheti és egy picit is kedvet érez, mindenképp éljen a lehetőséggel!