Munkatársak beszámolói a Szlovéniában töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

Ljubljana 2019. május 13-15

 

2019. május 13-15 között immár második alkalommal tehettem látogatást a Ljubljanai Egyetemen, ezúttal Erasmus staff ösztöndíj segítségével. A rövid ám igen tartalmas tanulmányút során az alábbi tapasztalatokban volt részem:

 

Nagyon megtisztelő volt számomra, hogy Prof. Jasna Mažgon dékánhelyettes asszony személyesen üdvözölt minket és bemutatta a Ljubljanai Egyetem legnagyobb karát, a 23 tanszékkel rendelkező „Fakulty of Arts”-ot - ami leginkább a bölcsésztudományokat foglalja magába. Átfogó tájékoztatást kaptunk a Ljubljanai Egyetem decentralizált adminisztrációjáról és pályázat-menedzsmentjéről illetve a Kar projektjeiről is. A Kar pályázati csoportjának részvételével zajló megbeszélésen Dékánhelyettes asszony és a kollegák nagy kíváncsisággal érdeklődtek a Pécsi Tudományegyetemről, az itt folyó oktatási és kutatási, valamint pályázatkezelési munkákkal kapcsolatban. Kicseréltük gondolatainkat a nyelvi nehézségekkel és ezek leküzdésével kapcsolatban, különös tekintettel a más egyetemeken történő tanulást/oktatást támogató ösztöndíjakra és mobilitásokra illetve az idegen nyelvű képzési lehetőségekre vonatkozóan.

A másik nagyobb lélegzetű szakmai megbeszélést Darinka – Ika Bartol, a Kar pályázati csoportjának vezetője kezdeményezte és vezette. Ennek során a kollegákkal együtt részletesen áttekintettük a Kar pályázatait: Marie Curie, H2020, 6 db ERASMUS stratégiai illetve K102-es – ezekből 2-nél ők a konzorciumvezetők és van egy, az INTALL, melyben egyaránt partner a PTE és a Ljubljanai Egyetem, Interreg és hazai (szlovén kormányzati) finanszírozású projektek. Kicseréltük tapasztalatainkat a különböző pályázatok kezelésével, megvalósításával, beszámolási és ellenőrzési sajátosságaival kapcsolatban.

Nagyon érdekes látogatást tettünk az „International Office”-ban. Itt Anja Golec kolleganővel igen hasznos eszmecserét folytattunk az ERASMUS projektek, illetve a különböző hátterű egyetemi utazások finanszírozásának és elszámolásának témakörében. Például a szlovén adórendszer előírásai miatt hiába enged egy – akár EU-s – pályázati kiírás egységköltség (Unit cost) jellegű elszámolást, a szerződéseket ugyan a maximális keretösszeg szerepeltetésével kötik meg, ám a tényleges elszámolás valós költség alapon (real cost basis), az utazó által bemutatott dokumentumok alapján, utólagos elszámolással történik. Ez természetesen további nehézségeket okoz az utazókkal történő kommunikációban is. Ugyanez igaz a napidíjak számfejtésére, ami egy viszonylag bonyolult rendszer alapján történik, figyelembe véve nem csak a célországot, hanem az igénybe vett szállás – étkezés jellemzőit is.

Megállapítottuk ugyanakkor, hogy míg az adózási előírások bonyolultabbak a magyarországinál, a beszámolási és ellenőrzési rendszer lényegesen egyszerűbb és az eurónak köszönhetően az átváltási árfolyamokkal, költségekkel sem kell foglalkozniuk.

A fenti, szigorúan vett pályázati-szakmai eszmecserék mellett látogatást tettünk a Karrier Irodában is – ahol Nastja Majenic lendvai származású kolleganővel nagy örömünkre magyarul beszélgethettünk és hálásan fogadta a felajánlott segítséget egy esetleges pécsi Erasmus-látogatás megszervezésében a PHD-jéhez szükséges kutatómunkájához.

Természetesen a szlovén kollegák bőségesen elláttak minket tanácsokkal a helyi specialitásokkal kapcsolatban és rengeteg kipróbálni-megkóstolni-hazavinni-való finomságot is javasoltak számunkra.