Munkatársak beszámolói a Romániában töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

Csíkszereda 2017.10.09 – 13.

Az ERASMUS+ támogatás segítségével 2017. október 9-13. között egy hetet tölthettem el Erdélyben, látogatást téve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai karán. Az utazásom célja a partneregyetem nemzetközi pályázatok kezelésével kapcsolatos módszereinek, gyakorlatának megismerése volt.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001-ben alakult és 2014-ben kivívta az első helyet a romániai magánegyetemek rangsorában. 3 kara Csíkszeredában, Kolozsvárott és Marosvásárhelyen működik. Csíkszeredában 15 alapképzési és 5 mesterszakra jelentkezhetnek a diákok, a gazdaságtudományok, a humán-tudományok, társadalomtudományok és műszaki tudományok területein az „Agrár- élelmiszeripari” alapszaktól kezdve a „Kommunikáció és közkapcsolatok” mesterszakig.

 

Munkatársak beszámolói a Romániában töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

 

Az előkészítés a kinti Erasmus koordinátornak köszönhetően meglepően gyors és zökkenőmentes volt, sokat segített a pályázat beadása előtt, majd nagy szeretettel várt és fogadott minket. Gyakorlati okokból egy időpontra jelentkeztünk be egy szintén PTE-skollegával, így nem kellett kétszer elmondania ugyanazt, hiszen jellemzően hasonló témakörben érdeklődtünk bár más megközelítésből. 

 

A Sapientia Csíkszeredai Kara gyakorlatilag egy nagy épületben található, így az ismerkedést azzal kezdtük, hogy a koordinátor körbevezetett, bemutatva a különböző funkciókat és természetesen az ott dolgozó kollegákat is. A tantermek és előadók mellett megnéztük a különböző képzésekhez szervesen illeszkedő magas színvonalú laboratóriumokat (620m2 laboratóriumi rendszer csak a biomérnöki szakokon!), a kellemes hangulatú könyvtárat, jártunk a kollégiumok és vendégszobák szintjén ahol az egyetemi lelkészség is helyet kapott, valamint az adminisztráció irodáiban, ahol az aktuális Erasmus mobilitás szempontjából számomra leginkább érdekes háttérmunka zajlik.

A kart és az épületet kicsit megismerve tértünk rá a konkrét „pályázatos” kérdésekre: a tapasztalatok, folyamatok, tervek megismerésére. Jellemző, hogy a pályázati lehetőségek és különösen az ERASMUS programok nagy figyelmet kapnak. A Sapientia kifejezetten bátorítja és támogatja nemcsak a diákok, hanem az oktatók és adminisztratív munkatársak mobilitását is. Szívesen fogadnak hallgatókat és munkatársakat a partnerintézményekből és küldenek kollegákat.

 

Munkatársak beszámolói a Romániában töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

 

Részletekbe menően megosztottuk tapasztalatainkat az Erasmus pályázatok adminisztrációját és pénzügyi gyakorlatát illetően. Bár a Sapientia viszonylag kicsi egyetem, épp most gondolkoznak rajta, hogy ők is különválasztják a pályázati pénzügyeket az általános számviteli és pályázati adminisztrációs feladatoktól.

Hosszabb megbeszélést folytattunk a kari pályázati felelőssel új nemzetközi pályázatok közös fejlesztéséről. Konkrét elképzelések is vannak – már kapcsolatfelvételi szinten túl – a PTE-vel egy 2018 elején beadandó Erasmus+ stratégiai partnerséget illetően, amit hazaérkezve természetesen egyeztetek a PMII nemzetközi csoportjával. Szándékukat fejezték ki továbbá konzorciumi partnerként történő bekapcsolódásra egyéb nemzetközi projektek esetén is, amit szintén továbbítok a PMII-felé.

Összegezve a tapasztalatokat, számos jó példát és gyakorlatot láttam arra, hogy egy kis létszámú egyetem miként tud széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszert kialakítani és ápolni a pályázati területen és reménykeltő megbeszéléseket folytattunk konkrét együttműködéseket illetően is.

Az ERASMUS+ személyzeti mobilitás segítségével megszerzett sok új ismeret és élmény okán mindenképpen csak ajánlani tudom valamennyi, az egyetemi adminisztrációban dolgozó kollegának az élethosszig tartó tanulás ezen formáját!