Munkatársak beszámolói a Lengyelországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

Szakmai beszámoló Erasmus+ mobilitási programban való részvételről

 

Mobilitás helyszíne: Katowice, Lengyelország

Mobilitás időtartama: 2018.05.07 - 05.11.

Az Erasmus+ mobilitási program, melyhez idén csatlakoztam egy kétnapos soft skills képességet fejlesztő tréninget is tartalmazott. Ez a plusz program jelentősen befolyásolta a döntésemet.

A tréningeket külsős szakemberek tartották. Be innovative, think outside the box, release your creativity és a work-life balance témakörökben számos új ismerettel és gyakorlati megoldással találkoztam.

Az apró trükkök a mindennapi életben használhatóak, az előadásokat rengeteg eszközzel és munkafüzettel támogatták. Tervezem, hogy az elhangzottak alapján a Közgazdasági és Kontrolling Igazgatóság referensi értekezletein játékos formában megosztom a tapasztalataimat ezzel is segítve munkatársaim felkészültségét és mindennapi munkavégzését.

A tréningek a csapatmunkára, a kommunikációra, a problémamegoldó képesség, az együttműködés fejlesztésére összpontosítottak. Úgy gondolom, hogy ezek a képességek a nemzetköziesítés folyamatában is kiemelten fontosak.

A programot a katowicei Közgazdaságtudományi Egyetem évek óta megrendezi, mindig más-más érdekes fókusztémával.

 

A munkatársi héten Európán kívüli partnerek ( USA, Brazília, Dél-Korea, Egyiptom ) is részt vettek és ez különleges nemzetközi hangulatot teremtett.

A jelenlévők nagyon nyitottak és barátságosak voltak, sokat nevettünk és öröm volt a kommunikáció.

A programon találkoztam Teuksa Kimmel, aki Dél-Koreából csatlakozott a nemzetközi programhoz és érdeklődött a műszaki valamint a zenei képzésünkkel kapcsolatban. Meséltem neki az SZKK-ról és a Tudásközpontról is.

A fotók, az épületek története, a színek és a formák magukért beszéltek. Mindkét létesítmény lenyűgözte!

Említettem azt is, hogy épp most tervez Egyetemünk Művészeti Kara egy zenei képzést indítani kínaiak részére és jelenleg a felvételi meghallgatások zajlanak külföldön. Ezzel az információval is elvarázsoltam!

Mindezekről tájékoztattam a két érintett kar dékáni vezetését és megadtam a kolléga elérhetőségét, ezzel is támogatva a nemzetközi kapcsolatok további fejlesztését.

 

A szervezők a meghívólevélben kérték, hogy hozzunk magunkkal némi édességet, mely hazánkra jellemző. Annyira sikeres volt ez a kezdeményezés, hogy egész hétre kitartott a sok finomság.

 

Munkatársak beszámolói a Lengyelországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

 

A szervezők átlagon felül teljesítettek, folyamatosan segítették a kommunikációt és a kapcsolatépítést. Rengeteg programot szerveztek ezüstbánya látogatástól kezdve - ahol a bukósisak viselete is kötelező volt - a kiállításon át a hagyományos lengyel vacsorát is beleértve a vidéki kirándulásig.

A szervezett programokon kívül 10-15 kollégával esténként beültünk közösen vacsorázni közben meséltünk egymásnak élményeinkről, gondolatainkról, tapasztalatainkról.

Felejthetetlen élményben volt részem! Köszönöm a lehetőséget a mobilitásban történő részvételre!

 

 

Jagiellonian University in Krakow (Lengyelország, 2018. július)

2018. június 18-22. között Erasmus személyzeti mobilitással a Jagiellonian Egyetemre látogattam el, Krakkóba. Azért erre az egyetemre esett a választásom, mert a V4 együttműködés alkalmával a tavalyi év során egy véletlen folytán megismertem egy kint dolgozó kolléganőt, akivel –bár nem tervezett előre megbeszélt találkozóra jött a BTK Külügyi Irodájába, ismeretlenül is nagyon jót beszélgettünk a náluk alkalmazott felvételi rendszerről, eljárásról, a külföldi hallgatókkal kapcsolatos tapasztalatokról. Akkor hívott meg engem és kolléganőmet Krakkóba és mivel még soha nem jártam Lengyelországban, eldöntöttem, ha lehet, élek majd a meghívással, hiszen mind szakmailag, mind kulturálisan nagyon izgalmas élményben lehet részem.

A Jagielloinian University látványosan fejlesztette az elmúlt években külföldi képzési programjaik és hallgatói számát, sokban hasonlít  a helyzete a PTE-hez, társadalomtudományi képzéseit tekintve pedig a bölcsészkarhoz. Már az Center of European Studies és az International Relations Office weboldalát meglátogatva is látszik, hogy a feladatkörök mennyire egybeesnek azokkal, amelyeket itt a BTK-n a mi irodánk lát el. A feladatkörök megosztása viszont teljesen más. Kevesebb képzés és hallgató, de tágabb feladatkörök tartoznak egy-egy emberhez, nem annyira központosított a rendszer a hallgatók kezelését illetően, mint nálunk, így sokkal szorosabb is a viszony az adminisztratív személyzet és a hallgatók között.

Krakkóban azonban nem kari, hanem intézeti szinteken folyik a külföldi  potenciális hallgatók tájékoztatása, majd felvétele, illetve az ehhez kapcsolódó adminisztráció. A programok promotálása is sokkal megosztottabb, a European Studies Intézetnek gyönyörű információs anyaga és egyéb szóróanyagai, ajándékai  vannak.(Póló, bögre, vajkaramella, toll) Az intézetben tett látogatás során láttam, mennyire fontos nekik, hogy az ott tanuló hallgatók érezzék a törődést: a külön szakkönyvtáron kívül van egy számítógépes terem 5-6 géppel, egy külön kis szoba, ahol cseveghetnek, ismerkedhetnek, teázhatnak a hallgatók.

Látogatásom során bemutattam a mi felvételi rendszerünket, eljárásrendüket, illetve a kolléganő is bemutatta az övükét. Náluk jóval kevesebb a hallgató, de sokkal magasabb a tandíj, mint az Eu-ból, mind az EU-n kívülről érkező hallgatók esetében.

A kinti kolléganő elmondta, hogy a tandíj összege nem lehet túl alacsony, mert akkor a hallgatók azt a következtetést vonják le, hogy a képzés nem kellően színvonalas.  DE hozzátette, náluk az egyetem vezetője dönt a képzési díjakról, annak ellenére, hogy a képzések egyéb részleteit, tartalmát az egyes intézetek határozzák meg.

Náluk elvétve vannak afrikai hallgatók, ők nem szembesültek eddig sem egészségügyi, sem „eltűnt” hallgatói esetekkel.

A  krakkóiakkal közösen fut azInternational Relations Joint Degree MA (Europe in the Visegrád perspective) program, melynek első évében Lengyelországban kezdik meg tanulmányaikat a képzésben résztvevő hallgatók, aztán mennek Brnoba, majd hozzánk, Pécsre.

Mivel most épp jön három hallgató Pécsre, találkozónk szakmai része az adminisztrációs teendők megbeszéléséről szólt. Megígértem Baran kolléganőnek, hogy nagyon fogunk figyelni arra, hogy megfelelő információval lássuk el az ősszel ideérkező három hallgatót- egyikük sem lengyel.

 Erasmus mobilitással kapcsolatos kérdéseimre az intézet kimenő hallgatókért felelős koordinátora válaszolt:

Krakkóban jellemző, hogy az oktatók nagyobb része fontos adminisztratív feladatokat is ellát.

A kurzusok elismertetésének folyamata menete jóval egyszerűbb és természetesebb, mint nálunk. Kevésbé kérdőjelezik meg a kurzusok relevanciáját, ha egy hallgató egy partnerintézménybe megy ki Erasmus mobilitással. Ha az Erasmus koordinátor átnézte és elfogadta a kurzusokat, akkor a hallgatónak már nem kell semmit tennie hazaérkezése után, ha leadta a Validation  Formot és a LA AM részét. Amint megkapják a Transcriptet, a kurzusok automatikusan elismerésre kerülnek, lévén a BM LA részénél már a hallgató egyeztetett az Erasmus koordinátorral.

Hasonlót kezdeményeztünk mi is az elmúlt félévben a BTK-n, csak nálunk mi, kari koordinátorok vagyunk az összekötő kapocs a tanszék és a hallgató között, mi segítünk a kurzusok elfogadtatásnak egyeztetésében már előre, illetve az elismertetésben is.

Jó lenne, ha  a hallgatóknak nem kellene külön kurzuselimertetési formanyomtatványt kitöltetniük, hanem automatikusan működne a folyamat. Persze mindennek vannak előnyei és hátrányai. 

A kulturális program részeként meglátogattam még az egyetemi könyvtárat is, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részem. Bátorítottam a kolléganőt, aki körbe vezetett, hogy jöjjön el Pécsre Erasmus mobilitással, összekötöm a könyvtáros kolléganővel, aki biztosan szakmaibb kérdésekkel tudná őt bombázni, ha ide látogatna.

Bár a Jagelló Egyetem könyvtára nem annyira modern, mint a mi Tudásközpontunk, a könyveket szállító rendszer biztosan az. Magam próbálhattam ki és láttam, ahogy a sínen mozgó kiskocsi elszállítja a megrendelést az olvasóterembe.

Nagyon örülök, hogy első Erasmusos mobilitásom helyszíne Krakkó és a Jagelló Egyetem lehetett, mert igazán barátságos fogadtatásban volt részem, illetve hasznos ismeretetekkel tértem haza, melyek segítettek megerősíteni, hogy a BTK Külügyi Irodájában megfelelő irányban mozgunk a munkavégzés több területét illetően is, illetve hogy Krakkóba érdemes, mi több muszáj minél több hallgatót kiküldeni Erasmus ösztöndíjra.

 

Köszönöm a lehetőséget!