Munkatársak beszámolói a Lengyelországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

Időpont: 2019. szeptember 09. – szeptember 13.

Helyszín: Kazimierz Wielki University, Bydgoszcz, Lengyelország

 

Az utazás céljáról:
A meghirdetett staff week- rendkívül részletes programmal várta a résztvevőket. A hét elsődleges irányelve az interkulturális kommunikáció és egyetemek közötti baráti kapcsolatépítés volt, így a hét programjai is mind eköré szerveződtek, mind a szakmai előadások és kerekasztal beszélgetések, mind a szabadidős és rekreációs etapokban. Számos ország egyeteme képviseltette magát a hét során, így a kapcsolatépítés mellett mindenki számára igen intenzív nyelvgyakorlási lehetőséget jelentett a hét.

 

A hét eseményeiről:

A konferenciaprogramok a Kazimierz Wielki Egyetem egy új épületszárnyában kerültek megrendezésre.

  1. nap: Reggel érkeztünk az épület konferenciaterméhez, ahol kávéval és aprósüteményekkel, szendvicsekkel vártak bennünket. A bő fél órás gyülekező/reggeli alatt már lehetőségünk volt egy kicsit megismerkedni egymással, a hangulat roppant fesztelen, barátságos volt. Rövid eligazítás és repianyag csere után a konferenciateremben gyűltünk össze, ahol minden résztvevő bemutatta egyetemét és országát egy-egy prezentáció bemutatásával. Eztán a fogadóegyetem és Bydgoszcz részletes bemutatása következett. Az ebédszünet után interaktív lengyel nyelvleckét kaptunk, hogy kicsit közelebbinek érezzük magunkhoz az országot és a kultúrát. Az este folyamán díszvacsorára voltunk hivatalosak, ahol jelen volt az egyetem vezetősége is, és hivatalos köszöntésben volt részünk.
  2. nap: Az előző esti díszvacsorára való tekintettel a program késő délelőtt kezdődött. A találkozó a már ismert épületben volt, valamint a további napok kezdőhelyszínéül is minden esetben ez szolgált. Az épület körbejárása során megismerkedtünk az egyetemi élettel, miközben meglátogattuk az egyetemi könyvtárat, mely közkönyvtárként is funkcionál egyben, emellett betekintést nyertünk az egyetem archív könyvtárába, ahol igen jelentős muzeológiai értékkel bíró köteteket vizsgálhattunk meg professzionális vezetés keretében. Ebéd után a város feltérképezésére indultunk. A maximális élmény érdekében idegenvezetőt fogadtak részünkre, aki roppant részletességgel, könnyedséggel és precizitással mutatta be nekünk a várost. A túra magában foglalt egy látogatást a polgármesteri hivatalba, ahol Bydgoszcz polgármestere fogadott minket, és kávéval hallgattunk előadásokat a város jelenlegi fejlesztési terveiről és ütemezéseiről. Számos múzeumot és történelmi jelentőségű helyet végigjártunk, ahol nemegyszer interaktív, élményalapú idegenvezetéssel fogadtak minket, kézműves workshopokkal kiegészítve. Az este zárásaként egy étteremben fogadtak bennünket, ahol sörkóstolón vehettünk részt egy gazdag vacsora keretében.
  3. nap: Reggeli gyülekező után busszal vittek el minket Torún városába, ahol az előző nap mintájára átfogó idegenvezetéssel ismerhettük meg a várost, múzeumokon, workshopokon és történelmi, művészettörténeti emlékeken keresztül. A nap végén ismét éttermi vacsorával vártak bennünket.
  4. nap: A nap folyamán tréningek, előadások és interaktív szituációs gyakorlatokon keresztül beszélgettünk az interkulturális kommunikáció alapjairól, gyakorlatairól és kiépítéséről az egyetemi élet területén, nemcsak diákok, hanem foglalkoztatottak szintjén is. Workshopokon keresztül mutatta be mindenki egyetemének rendszereit, nemzetközi kapcsolatait és jógyakorlatait. Az intenzív szakmai nap folyamán a téma többoldali körbejárására került sor, etikai, társadalmi, és gyakorlati oldalról egyaránt. Az előadáson elhangzott és bemutatott anyagokat a hét végeztével online megkaptuk, így kollégáinknak magunk is tovább tudjuk vinni az elhangzottak tartalmát, jelentőségét.
  5. nap: Az előző nap tematikájához szorosan kapcsolódva, a nap fő vonalát az egyetemek közötti nemzetközi partnerkapcsolatok kiépítése, optimalizálása, a foglalkoztatottak körének nemzetközi lehetőségeinek bővítése képezte. Részletesen bemutatásra került a SUCTI, program, melynek fő célja mindezen lehetőségek gyakorlati kiépítése, terjesztése. Az előadás anyagát szintén kézhez kaptuk, valamint a SUCTI programot részletesen bemutató anyagokat is, melyet szintén nagyon szívesen bárki rendelkezésére bocsájtok, úgy gondolom, rendkívül jövedelmező és hasznos programot kínál. A program végén a búcsúzás keretében kézhez kaptunk egy-egy részvételi oklevelet, valamint kisebb ajándékokat melyek emlékül szolgálnak a Bydgoszczban eltöltött remek hétnek.

Összegzés:

Úgy gondolom, ez a szakmai tanulmányút rendkívül hasznos volt, mind a nyelvgyakorlást, mind a személyes gyarapodást, mind pedig az egyetemi élet, nemzetközi kapcsolatok további kiépítését illetően. Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt ezt a hetet Lengyelországban töltenem, és remélem, hogy a jövőben valóban hasznos, építő partnerkapcsolat alakulhat ki nem csak a Kazimierz Wielki Egyetemmel, de a programon résztvevőkkel, valamint a SUCTI keretein belül még számos országgal és egyetemmel.

 

 

Mobilitás helyszíne: Katowice, Lengyelország

Mobilitás időtartama: 2018.05.07 - 05.11.

 

Az Erasmus+ mobilitási program, melyhez idén csatlakoztam egy kétnapos soft skills képességet fejlesztő tréninget is tartalmazott. Ez a plusz program jelentősen befolyásolta a döntésemet.

A tréningeket külsős szakemberek tartották. Be innovative, think outside the box, release your creativity és a work-life balance témakörökben számos új ismerettel és gyakorlati megoldással találkoztam.

Az apró trükkök a mindennapi életben használhatóak, az előadásokat rengeteg eszközzel és munkafüzettel támogatták. Tervezem, hogy az elhangzottak alapján a Közgazdasági és Kontrolling Igazgatóság referensi értekezletein játékos formában megosztom a tapasztalataimat ezzel is segítve munkatársaim felkészültségét és mindennapi munkavégzését.

A tréningek a csapatmunkára, a kommunikációra, a problémamegoldó képesség, az együttműködés fejlesztésére összpontosítottak. Úgy gondolom, hogy ezek a képességek a nemzetköziesítés folyamatában is kiemelten fontosak.

A programot a katowicei Közgazdaságtudományi Egyetem évek óta megrendezi, mindig más-más érdekes fókusztémával.

 

A munkatársi héten Európán kívüli partnerek ( USA, Brazília, Dél-Korea, Egyiptom ) is részt vettek és ez különleges nemzetközi hangulatot teremtett.

A jelenlévők nagyon nyitottak és barátságosak voltak, sokat nevettünk és öröm volt a kommunikáció.

A programon találkoztam Teuksa Kimmel, aki Dél-Koreából csatlakozott a nemzetközi programhoz és érdeklődött a műszaki valamint a zenei képzésünkkel kapcsolatban. Meséltem neki az SZKK-ról és a Tudásközpontról is.

A fotók, az épületek története, a színek és a formák magukért beszéltek. Mindkét létesítmény lenyűgözte!

Említettem azt is, hogy épp most tervez Egyetemünk Művészeti Kara egy zenei képzést indítani kínaiak részére és jelenleg a felvételi meghallgatások zajlanak külföldön. Ezzel az információval is elvarázsoltam!

Mindezekről tájékoztattam a két érintett kar dékáni vezetését és megadtam a kolléga elérhetőségét, ezzel is támogatva a nemzetközi kapcsolatok további fejlesztését.

 

A szervezők a meghívólevélben kérték, hogy hozzunk magunkkal némi édességet, mely hazánkra jellemző. Annyira sikeres volt ez a kezdeményezés, hogy egész hétre kitartott a sok finomság.

 

Munkatársak beszámolói a Lengyelországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

 

A szervezők átlagon felül teljesítettek, folyamatosan segítették a kommunikációt és a kapcsolatépítést. Rengeteg programot szerveztek ezüstbánya látogatástól kezdve - ahol a bukósisak viselete is kötelező volt - a kiállításon át a hagyományos lengyel vacsorát is beleértve a vidéki kirándulásig.

A szervezett programokon kívül 10-15 kollégával esténként beültünk közösen vacsorázni közben meséltünk egymásnak élményeinkről, gondolatainkról, tapasztalatainkról.

Felejthetetlen élményben volt részem! Köszönöm a lehetőséget a mobilitásban történő részvételre!

 

 

Jagiellonian University in Krakow (Lengyelország, 2018. július)

2018. június 18-22. között Erasmus személyzeti mobilitással a Jagiellonian Egyetemre látogattam el, Krakkóba. Azért erre az egyetemre esett a választásom, mert a V4 együttműködés alkalmával a tavalyi év során egy véletlen folytán megismertem egy kint dolgozó kolléganőt, akivel –bár nem tervezett előre megbeszélt találkozóra jött a BTK Külügyi Irodájába, ismeretlenül is nagyon jót beszélgettünk a náluk alkalmazott felvételi rendszerről, eljárásról, a külföldi hallgatókkal kapcsolatos tapasztalatokról. Akkor hívott meg engem és kolléganőmet Krakkóba és mivel még soha nem jártam Lengyelországban, eldöntöttem, ha lehet, élek majd a meghívással, hiszen mind szakmailag, mind kulturálisan nagyon izgalmas élményben lehet részem.

A Jagielloinian University látványosan fejlesztette az elmúlt években külföldi képzési programjaik és hallgatói számát, sokban hasonlít  a helyzete a PTE-hez, társadalomtudományi képzéseit tekintve pedig a bölcsészkarhoz. Már az Center of European Studies és az International Relations Office weboldalát meglátogatva is látszik, hogy a feladatkörök mennyire egybeesnek azokkal, amelyeket itt a BTK-n a mi irodánk lát el. A feladatkörök megosztása viszont teljesen más. Kevesebb képzés és hallgató, de tágabb feladatkörök tartoznak egy-egy emberhez, nem annyira központosított a rendszer a hallgatók kezelését illetően, mint nálunk, így sokkal szorosabb is a viszony az adminisztratív személyzet és a hallgatók között.

Krakkóban azonban nem kari, hanem intézeti szinteken folyik a külföldi  potenciális hallgatók tájékoztatása, majd felvétele, illetve az ehhez kapcsolódó adminisztráció. A programok promotálása is sokkal megosztottabb, a European Studies Intézetnek gyönyörű információs anyaga és egyéb szóróanyagai, ajándékai  vannak.(Póló, bögre, vajkaramella, toll) Az intézetben tett látogatás során láttam, mennyire fontos nekik, hogy az ott tanuló hallgatók érezzék a törődést: a külön szakkönyvtáron kívül van egy számítógépes terem 5-6 géppel, egy külön kis szoba, ahol cseveghetnek, ismerkedhetnek, teázhatnak a hallgatók.

Látogatásom során bemutattam a mi felvételi rendszerünket, eljárásrendüket, illetve a kolléganő is bemutatta az övükét. Náluk jóval kevesebb a hallgató, de sokkal magasabb a tandíj, mint az Eu-ból, mind az EU-n kívülről érkező hallgatók esetében.

A kinti kolléganő elmondta, hogy a tandíj összege nem lehet túl alacsony, mert akkor a hallgatók azt a következtetést vonják le, hogy a képzés nem kellően színvonalas.  DE hozzátette, náluk az egyetem vezetője dönt a képzési díjakról, annak ellenére, hogy a képzések egyéb részleteit, tartalmát az egyes intézetek határozzák meg.

Náluk elvétve vannak afrikai hallgatók, ők nem szembesültek eddig sem egészségügyi, sem „eltűnt” hallgatói esetekkel.

A  krakkóiakkal közösen fut azInternational Relations Joint Degree MA (Europe in the Visegrád perspective) program, melynek első évében Lengyelországban kezdik meg tanulmányaikat a képzésben résztvevő hallgatók, aztán mennek Brnoba, majd hozzánk, Pécsre.

Mivel most épp jön három hallgató Pécsre, találkozónk szakmai része az adminisztrációs teendők megbeszéléséről szólt. Megígértem Baran kolléganőnek, hogy nagyon fogunk figyelni arra, hogy megfelelő információval lássuk el az ősszel ideérkező három hallgatót- egyikük sem lengyel.

 Erasmus mobilitással kapcsolatos kérdéseimre az intézet kimenő hallgatókért felelős koordinátora válaszolt:

Krakkóban jellemző, hogy az oktatók nagyobb része fontos adminisztratív feladatokat is ellát.

A kurzusok elismertetésének folyamata menete jóval egyszerűbb és természetesebb, mint nálunk. Kevésbé kérdőjelezik meg a kurzusok relevanciáját, ha egy hallgató egy partnerintézménybe megy ki Erasmus mobilitással. Ha az Erasmus koordinátor átnézte és elfogadta a kurzusokat, akkor a hallgatónak már nem kell semmit tennie hazaérkezése után, ha leadta a Validation  Formot és a LA AM részét. Amint megkapják a Transcriptet, a kurzusok automatikusan elismerésre kerülnek, lévén a BM LA részénél már a hallgató egyeztetett az Erasmus koordinátorral.

Hasonlót kezdeményeztünk mi is az elmúlt félévben a BTK-n, csak nálunk mi, kari koordinátorok vagyunk az összekötő kapocs a tanszék és a hallgató között, mi segítünk a kurzusok elfogadtatásnak egyeztetésében már előre, illetve az elismertetésben is.

Jó lenne, ha  a hallgatóknak nem kellene külön kurzuselimertetési formanyomtatványt kitöltetniük, hanem automatikusan működne a folyamat. Persze mindennek vannak előnyei és hátrányai. 

A kulturális program részeként meglátogattam még az egyetemi könyvtárat is, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részem. Bátorítottam a kolléganőt, aki körbe vezetett, hogy jöjjön el Pécsre Erasmus mobilitással, összekötöm a könyvtáros kolléganővel, aki biztosan szakmaibb kérdésekkel tudná őt bombázni, ha ide látogatna.

Bár a Jagelló Egyetem könyvtára nem annyira modern, mint a mi Tudásközpontunk, a könyveket szállító rendszer biztosan az. Magam próbálhattam ki és láttam, ahogy a sínen mozgó kiskocsi elszállítja a megrendelést az olvasóterembe.

Nagyon örülök, hogy első Erasmusos mobilitásom helyszíne Krakkó és a Jagelló Egyetem lehetett, mert igazán barátságos fogadtatásban volt részem, illetve hasznos ismeretetekkel tértem haza, melyek segítettek megerősíteni, hogy a BTK Külügyi Irodájában megfelelő irányban mozgunk a munkavégzés több területét illetően is, illetve hogy Krakkóba érdemes, mi több muszáj minél több hallgatót kiküldeni Erasmus ösztöndíjra.

 

Köszönöm a lehetőséget!