Munkatársak beszámolói a Csehországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

EFMD EPAS Seminar in Prague

2018.02.06-07.

 

Az European Foundation for Management Development (EFMD) által szervezett EPAS (EFMD programme accreditation system) akkreditációs szeminárium 2018.02.06-07 között került megrendezésre Prágában. Az eseményen 25 fő vett részt. Az utazásunkat a nyertes Erasmus mobilitási pályázat segítségével finanszíroztuk.  A szemináriumon lehetőségünk nyílt, hogy ismeretekre tegyünk szert az EPAS akkreditációs folyamatokról, mivel a Közgazdaságtudományi Kar egyik fő célja következő időszakra, hogy ezen címet elnyerje. A növekvő külföldi hallgatói létszámot és a nemzetköziesítési törekvéseket karunk minőségi növekedéssel igyekszik kielégíteni, aminek legmegfelelőbb eszköze a nemzetközi színtéren való erősebb részvétel, így a nemzetközi akkreditációs törekvések egyre hangsúlyosabban jelennek meg. Az akkreditációs folyamat több évet vesz igénybe, melynek az egyik sarkalatos pontja az úgynevezett Data Sheet elkészítése és beadása. A prágai EPAS szemináriumon ezen dokumentum megírásáról, tartalmi követelményeiről, minőségbiztosításról kaptunk hasznos információkat, valamint lehetőségünk volt egy minta Data Sheet elemzésére, amit munkacsoportokban végeztünk. Továbbá az akkreditáció későbbi lépéseiről, az önértékelés írásáról és ellenőrző bizottság látogatásának tervezéséről hallhattunk. Valamint számos kollégával és EFMD elnökségi taggal is megismerkedhettünk az esemény során, ami a jövőbeli munkákat nagyban segíteni tudja. Illetve sikerült találkozni meglévő partnereink külügyi képviselőivel, akikkel így a későbbi kooperációt gördülékennyé tudtuk tenni a személyes ismeretséggel, továbbá lehetséges új kari kapcsolatok kialakítása is felmerült.

Összegészében a szerzett tapasztalatok hasznos tudást nyújtanak számunkra az elkövetkezendő év tervezéséhez és kivitelezéséhez. Hazaérkezésünket követően beszámoltunk a kollégáinknak a szemináriumon hallottakról és a szerzett új ismereteinket felhasználva a hatékony és a szervezett munka végzését megkezdtük.

 

2018. május 14-18.

Csehország, Brno

Brno University of Technology Intarnational Staff Week

Fogadó intézmény:  Brno University of Technology

 

Utazás indoklása és eredménye: Az utazáson a Műszaki Kar képviseletében, mint a kari Külügyi Iroda nemzetközi koordinátora vehettem részt. A rendezvény címe: „How to be International?” és ahogy a cím is érzékelteti, a konferencia kifejezetten a külügyi irodákban dolgozó koordinátorokat célozta meg. A résztvevők 14 egyetemről és 9 országból érkeztek: Ausztria, Anglia, Franciaország, Németország, Portugália, Belgium, Izland, Spanyolország, Magyarország.

Az első nap a regisztráció és a „Welcome Introduction” után a „Participant’s Presentations”-el folytatódott, ahol előre kért 15-20 perces előadások hangzottak el, a résztvevők prezentálták az egyetemeiket. Ez nem csak érdekes, de nagyon hasznos is volt, mert lehetőségünk nyílt már az első nap betekinteni egymás munkájába, a képviselt egyetem portfóliójába és ezáltal hamar családias hangulat alakult ki a résztvevők között. Este egy  közös vacsora segítette elmélyíteni a „kapcsolatokat”. Másnap délelőtt a cseh nyelv és kultúra rövid ismertetése után az Erasmus+ Workshop-on prezentálta az egyetem Központi Erasmus Koordinátora a kimenő-bejövő hallgatói létszámokat, ezen a délutánon volt lehetőség az egyes karok koordinátoraival a beszélgetésre is, illetve a kari látogatások leegyeztetésére. Mindenki nagyon nyitott és érdeklődő volt mind a résztvevők, mind az ottani kollégák küzül. Este a brnoi Planetáriumot nézhettük meg. Szerdán délelőtt CEEPUS workshoppal folytatódott a program, majd délben mehettem az Építész karra. A délután egy részét ott töltöttem, lehetőségem nyílt körbejárni az épületet, hallgatókkal, néhány oktatóval találkozni, megérezni a kar hangulatát, amely nagyon hasonlít a mi Művészeti Karunk hangulatához. Ezt követte a Civil Engineering kar látogatása, ahol a koordinátor már várt rám, ott is körbevezettek és lehetőség volt beszélgetni néhány kollégával is. Másnap délelőtt egy kiemelt nemzetközi projektmegbeszélésen vehettünk részt az egyik német és litván partneregyetem közreműködésével „Internationalisation of Higher Education in Digital Times” címmel. Pénteken az egyetem marketinges kolléganője tartott prezentációt, ahol sok hasznos információt is hallhattunk az egyetem marketinges kommunikációjáról. Délben zárult a program az Evaluation-nel.

Azóta már megkaptuk az Építész karról az Erasmus szerződés tervezetét, az Építőmérnök karral  még a kurzuslistákat egyeztetjük, de levelezésben állunk az ott résztvevő Montpelier Egyetem Építész karával, illetve a portói műszaki egyetemmel is.

 

 

Ceske Budejovice, Csehország

2017.11.27-12.01.

 

Az Erasmus+ mobilitási program egy kiemelt szakmai, idegennyelvi kompetenciát és soft skills képességet fejlesztő lehetőség.

Számomra a részvétel nem csak egy 5 napos kihívást jelentett, hanem ennél sokkal-sokkal többet!

Kiutazás előtt, heteket, hónapokat töltök a kiválasztással a felkészüléssel és a hazatérést követően az élmények és tapasztalatok feldolgozásával és megosztásával. Minden percét imádom! Hosszú távra biztosít számomra motivációt.

A csapatmunka, a kommunikáció, a problémamegoldó képesség, az együttműködésre való készség, a rugalmasság és a kreatív gondolkodás mind olyan tulajdonság, amelyeket az Erasmus+ mobilitási programhoz csatlakozva észrevétlenül és mosolyogva támogathatunk, fejleszthetünk.

A programon a Pécsi Tudományegyetem részéről velem együtt a PMII két munkatársa Tóth András és Sovány Barnabás is részt vett, így a munkahét nem csak külső, hanem belső kapcsolatépítést is jelentett!

Minden partnerintézmény tartott bemutató előadást. Nálunk én vállaltam ezt a feladatot és életemben először prezentáltam angolul,  a siker nagyobb volt az izgalomnál.

A szervezők átlagon felül teljesítettek, folyamatosan segítették a kommunikációt és a kapcsolatépítést. Rengeteg programot szerveztek, a vakondmegfigyeléstől a drón röptetésig, a sörgyárlátogatástól az orgonabemutatóig, az esti hallgatói könnyűzenei koncerttől a karácsonyi vásárlátogatáson át a vidéki kirándulásig……és még sorolhatnám a felsorolást, túlzások nélkül!

A szervezett programokon kívül 10-15 kollégával esténként beültünk közösen vacsorázni és sörözni, együtt ittuk forraltbort a karácsonyi vásárban, megosztva tapasztalatainkat és mesélve egymásnak élményeinkről, gondolatainkról.

Fantasztikus volt!

Az egyik napon csoportokban dolgoztunk, mindenki az érdeklődési körének megfelelően választhatott fókusztémát. Mi mind a hárman nem teljesen véletlenül a marketing és nemzetközi PR tevékenységet választottuk, Egyetemünk és az MVP célkitűzésével összhangban. A csoportmunkát egy ukrán kolléganő vezette, aki egy lengyel magánegyetemen felelős a külföldi beiskolázás sikerességéért. Tudása, szakmai tapasztalata, felkészültsége, hozzáállása és pozitív személyisége lenyűgözött!

 

Csatolom a munkánkról készített vázlatot.

 

Ceske Budejovice, Csehország

 

Köszönöm a lehetőséget a mobilitásban történő részvételre!

Kérdés esetén szívesen állok rendelkezésre.