Munkatársak beszámolói a Belgiumban töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

18th International Days - Antwerpen

Thomas More Egyetem

2023. 03. 13-17.

A Thomas More Egyetem nemzetközi partnereinek 2023. március 13-17-e között szervezett 18th International Days nevű rendezvényén vettünk részt a Pécsi Tudomágyegyetem képviseletében két kollégáimmal, Bakuretz Bonnie-val és Putz Ádámmal együtt. Az interdiszciplinaritást fókuszba állitó rendezvény több, mint 200 előadott vonultatott fel különböző tudományos területeken az alkalmazott pszichológiától a média területeken át az informatikáig. A szervezők úgy alakították ki a programot, hogy már az elejétől kezdve szorosan együttműködtünk és megismerhettük a többiek munkásságát, igy valóban sikerült szakmai kapcsolatokat kialakítani. A program során 2 hallgatói csoportnak adtam elő a témámat, valamint egyszer a Thomas More dolgozói számára. Saját előadások A program szerint háromszor egy órás előadással készültünk, melyek közül kettőt első éves, pszichológia BA szakos hallgatóknak, míg az utolsót a kint dolgozó kollégáknak adhattuk elő. Az előadásom fókuszában a remote working/remote learning állt. Az előadást interaktív formában tartorram, igy a közönséget bevonva értékes információt kaptam a diákok véleményéről, megéléséről az online oktatás kapcsán. Összesen nagyjából 120 diák vett részt az előadásomon. A harmadik előadás során ugyanezt tettem a másik oldal szemszögéből, a tanárok online oktatását tártam fel. Végül lehetőségem adódott vissza is jelezni a konklúziót. Az oktatói körből nagyjából 20-an vettek részt ezen a prezentáción. A Thomas More egyetem vezetője az előadás után megkeresett egy gyakorlati együttműködési lehetőséggel a hybrid learning system kialakitása kapcsán, melyből közös munka bontakozhat ki. A Thomas More bemutatása, jó gyakorlatok Nagyon jó élmény volt látni egy jól szervezett, előadásokban, segédanyagokban, programokban is gazdag konferenciát. Gördülékeny volt, nagyon jól facilitálták az együttműködéseket. Számomra inspiráló a keynote speaker Dr. Nava Shaked előadása a multidiszciplináris oktatás kapcsán. Továbbá tetszettek a Thomas More egyetemen zajló alkalmazott kutatási projektek, amelyekből ízelítőt kaptunk. Ezúton szeretnénk megköszönni a Pécsi Tudományegyetem támogatását, hogy ez az út megvalósulhatott az Erasmus+ Program keretében.

kepernyokep_12-3-2024_16227_.jpeg


Szakmai beszámoló a Thomas More Egyetemen rendezett 18th International  Days tapasztalatairól

2023.03.13-17, Antwerpen

A Thomas More Egyetem egy szakmai hetet szervezett, ahol nem csak a hallgatók nyerhettek betekintés abba, hogy a pécsi képzésben milyen lehetőségek vannak, hanem mi magunk is megismerhettük, nemzetközi kollégák gondolkodásmódját, metodikáját, hiszen több mint 200 előadó, oktató, kutató érkezett Antwerpenbe. Ezen felül a Thomas More Egyetem szellemiségét is megismerhettük.

Klajkó Dóra és Putz Ádám kollégáimmal együtt vettünk részt az International Days-en, ahol remek tapasztalatokat szereztünk és új ötletekkel, inspirációkkal térhettünk haza.

Az én előadásom a sportpszichológia területére engedett betekintés, mind a hallgatók, mind a kollégák számára. A szervezők kérésére összesen három, egyenként 45 perces előadással készültem, melyek közül kettőt első éves, pszichológia BA szakos hallgatóknak, míg az utolsót a kint dolgozó kollégáinknak adhattunk elő. Magas számban érdeklődtek a hallgatók, valamint az oktatók is figyelemmel kísérték előadásom, aminek köszönhetően, nyílt diskurzus a hazai és külföldi tapasztalatokról az előadások keretein belül és az előadások után is.

Thomas More Egyetem több előadással készült számunkra, ahol megismerhettük az ő gondolkodásmódjukat, a rendszerüket, amiben működnek mind a hallgatók és az oktatók is. Több hallgatói fórum és támogató program van az egyetemükön, melyek csökkentik például a hallgatói lemorzsolódást. Ennek metodikáját érdemes volna itthon is felépíteni, átgondolni. Bár itthon is vannak hasonló programok, jómagam is vezettem már lemorzsolódást csökkentő tréninget gólyák számára, de ennek a szemléletnek kiforrottsága az antwerpeni egyetemen szemmel láthatóan eredményes és érdemes lesz itthon is megfontolni bizonyos új szempontokat.

A leginkább inspiráló előadás számomra a Tel-Aviv-i egyetem multidiszciplináris képzésről szólt. Ott látszólag távoli területekről érkeznek oktatók és egy úgynevezett „tandem teaching „módszerrel kell közösen kurzusokat vezetniük. Izgalmas és meglepő volt látni, hogy milyen újszerű megközelítés ez; és nagyon hasznos lehet valóban a hallgatók számára is egy ilyen kurzus. Úgy gondolom, egy oktatónak is, ha szereti az e fajta kihívásokat, nagyon előremutató lehet egy ilyen projekt.

Összességében az Antwerpenben eltöltött egy hetet szakmailag rendkívül hasznosnak ítéltem meg, inspiráló és lelkesítő volt, hogy új diskurzusok nyíltak, melyek hozzá tesznek az én szellemi munkámhoz is itthon. Szeretném megköszönni a Pécsi Tudományegyetem támogatását, hogy ez az út megvalósulhatott az Erasmus+ Program keretében.


Szakmai beszámoló a Thomas More Egyetemen rendezett 18th International Days tapasztalatairól

2023. 03. 13-17., Antwerpen

A Thomas More Egyetem nemzetközi partnereinek 2023. március 13-17-e között szervezett 18th International Days nevű rendezvényén kollégáimmal, Bakuretz Bonnie-val és Klajkó Dórával közösen vettünk részt. A nagyszabású, több mint 200 nemzetközi előadó részvételével megtartott szakmai hét során nem csupán a Thomas More Egyetem méltán népszerű alkalmazott pszichológia képzésének szerkezeti felépítésébe nyerhettünk betekintést, de az ottani hallgatóknak tartott előadásaink révén egyúttal a PTE képzéseit is népszerűsíthettük.

Saját előadások

A szervezők kérésére összesen három, egyenként 45 perces előadással készültünk, melyek közül kettőt első éves, pszichológia BA szakos hallgatóknak, míg az utolsót a kint dolgozó kollégáinknak adhattuk elő. Nagy örömömre szolgált, hogy előadásom, mely a „Birds of a Feather Buy Together? The Effect of Buyers’ Facial Similarity to Message Source on Online
 

Purchase Decisions” címet viselte mindhárom esetben komoly érdeklődésre tartott számot. Azt is sikerként könyveltem el, hogy a hallgatói előadásaim végén (melyekre összesen ca. 110 fő volt kíváncsi) többen is érdeklődésüket fejezték ki a PTE, illetve Pécs iránt, valamint hamar elkapkodták a PTE-s szóróanyagokat is.

Az oktató kollégáknak tartott előadásom szintén nagyon jól sikerült. Bár konkrét közös kutatási projektet nem sikerült tető alá hoznunk, olyan szempontból ez a bemutatkozás is mindenképpen eredményesnek tekinthető, hogy megmutattuk: zajlanak értékes és izgalmas kutatások az alkalmazott pszichológia területén a PTE-n is.

A Thomas More bemutatása, jó gyakorlatok

A program számomra talán legizgalmasabb része a kinti kollégák által tartott bemutatkozó előadássorozat volt. Szó esett itt az intézetben folyó kutatásokról (pl. fóbiák AR segítségével történő kezeléséről), valamint a hallgatói ágenciát növelő, illetve a lemorzsolódást csökkentő gyakorlatokról is. Úgy vélem, hogy leginkább ez utóbbi terén bőven van még mit tanulnunk.

Bár a hallgatók számára a PTE is felkínál különböző szolgáltatásokat (pl. buddy program, student counselling), a Thomas More-on egy sokkal átfogóbb rendszert építettek ki a hallgatók támogatására. Ennek elemei többek között a study path counseling, study counseling (practice exams, training in small groups), valamint a psychological counseling.

Összességében az Antwerpenben eltöltött egy hetet szakmailag rendkívül hasznosnak ítéltem meg, és ezúton szeretném megköszönni a Pécsi Tudományegyetem támogatását, hogy ez az út megvalósulhatott az Erasmus+ Program keretében.