Munkatársak beszámolói az Autsztriában töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

EURAXESS Study Visit and Erasmus+Staff Training Week –

Graz University of Technology, Graz, 2017. október 9. – 12.

 

A Grazban megrendezett Erasmus+ Staff Training végigvitt bennünket, mint résztvevőket az össze olyan fontos és látszólag kevésbé fontos eseményen, amelyet a TU Graz Welcome Centre szervez minden félévben a hozzájuk érkező külföldi hallgatók számára. A Welcome Centre által szervezett 4 napos szakmai programra a résztvevők nagy része Kelet-Közép- Európából, Németországból és Ausztriából érkezett. Az Erasmus+ program-országok mellett az EURAXESS kutatóknak létrehozott kezdeményezés képviselői is részt vettek.

A Welcome Centre a fogadó egyetem Külügyi Kapcsolatok Irodájának (The International Relations and Mobility Programmes Service Department) szerves részét képezik, velük szoros együttműködésben, közös célokat kitűzve együtt dolgoznak. Elsődleges feladatuknak tartják, hogy a nemzetközi hallgatók „meleg fogadtatásban” részesüljenek. Vallják, hogy amennyiben az első benyomás, az első találkozás (az országgal, egyetemmel, oktatókkal, közlekedéssel, helybéliekkel stb.) pozitív, úgy az összes későbbi rájuk váró feladat könnyebbé, elviselhetőbbé tehető számukra.

A program során meggyőződhettünk, az ’Intercultural Awareness’ tréning fontosságáról, és az olyan alkalmak biztosításáról, ahol az épp csak megérkezett nemzetközi hallgatók biztonságosan tudnak ismerkedni, kérdezni, és kapcsolódni. A komolyabb és játékosabb tréning elemek mellett természetesen megismerkedtünk az elengedhetetlen hivatalos & bürokratikus ügymenetekről, amit Ausztriában is ugyanúgy végig kell járjanak a hallgatók.

A sok műhelymunka közül a leghasznosabbnak a „Crisis Mangement”-et találtam. Korábban már megtörtént eset tanulmányokhoz kellett új megoldásokat társítanunk; illetve minden résztvevő kolléga hozott saját nemzetközi hallgatóikkal megeset történeteket. Sajnos szép számmal akadtak köztük negatívak: baleset, börtönbüntetés, halál, rasszizmus és egyéb xenofóbi stb. amikre igazából soha sem lehet jól felkészülni, de fontos hogy az adott Egyetem, mindig gyorsan és jogilag a legkörültekintőbben járjon el.

A szakmai program során körbevezettek bennünket a város különböző pontjain elhelyezkedő új és régi Campus területén, és több alkalommal is bepillanthattunk a hallgatók számára kiépült szolgáltatásokról. Ezek közül kiemelném, - amúgy az egész városba észrevehető tudatos környezetvédelem jelenlétét - az egyetemi kollégiumként funkcionáló passzív házat, és az egyetemisták körében népszerű biciklis közlekedést! Saját fejlesztésű és kivitelezésű kerékpárral rendelkezik a TU GRAZ, amit kedvezményes áron kínál megvételre és/vagy kölcsönzésre az egyetemi polgárok számára. Az egyetemi szolgáltatások között megtalálható a 0-7 éves kor közötti kisgyermekek felügyelete is. Ez nagyon nagy segítség azon nemzetközi hallgatók és/vagy kutatók számára, akik családosan érkeznek Európába és gyermeknevelés mellett folytatják tanulmányaikat! Gyermekkel rendelkező külföldi hallgatók száma a TTK-n is növekszik.

A harmadik programnapon a partner egyetemek részére biztosítottak bemutatkozási lehetőséget az éppen akkor zajló Study Abroad Fair-en. A Temészettdudományi Kar nem partnere (még) a TU GRAZ-nak így ezt a délelőttöt a Külügyi Kapcsolatok Irodájának a vezetőjével, Sabine Prem-el töltöttem.

A négy napos Erasmus+Staff Training teljes mértékben betöltötte a hozzáfűzött reményeimet; az intenzitásán javítottam volna egy kicsit. Hosszabb időintervallumra lett volna szükség ennyi programhoz, vagy kevesebb program elemre. A részvétel megerősített abban, hogy nem elég egy formális tanév kezdő orientációt szervezni külföldi hallgatóink számára és a többit rábízni az ESN Pécsre és buddykra, vagy az önállóságukra. Rengeteg információval bombázzuk friss hallgatóinkat, s ha mindent egy-két napba frontális előadások keretén belül akarunk ismertetni velük, akkor annak a fele odaveszik. S egyértelműen látszik, hogy szükség van a hallgatók utókövetésre, valamilyen későbbi visszacsatolásra is!

Az idei szeptemberben, az orientációs napokat már három naposra terveztük, pont azért, hogy férjen bele ismerkedés, játék, Campus Tour is stb. Úgy gondolom, hogy ha egységesen az egész PTE-n nincs is még egy Welcome Center minden ide érkező nemzetközi hallgató számára, Kari szinten maga a funkciója megvalósítható, s meg is valósul, ahogy arra szerencsére már vannak is jó példák más Karokon is! Talán ezeket a saját jó tapasztalatokat lehetne összegyűjteni egyszer egy közös PTE-s csak magunknak megtartott Welcome! Staff Weeken!?

A mobilitási programon való részvételt minden kollégámnak javaslom; mert lehet, hogy egy teljesen új perspektívából fogja látni hazatérve ugyanazt a munkafolyamatot!