Hallgatóink Erasmus+ beszámolói Norvégiáról

Földes Zsófia TTK Gazdaságinformatikus

2017/2018

Norvégia, Kristiansand

University of Agder

 

Az erasmusról az egyetemen, kiállításokon, plakátokon, Facebookon hallottam.

Önállóbbá válás, jobb problémamegoldó képesség és hogy bátrabban beszéljek angolul.

A nehézség a rengeteg papírmunka, lassú ügyintézés. Dupla papírmunka, mivel mind az Erasmus, mind a Campus Mundihoz ugyanazok a papírok kellettek, de mindenki csak a saját sablonját fogadta el. További nehézség a honvágy leküzdése volt. Az első hónap utáni hét volt talán a legnehezebb, amikor a sok élmény és kaland után kicsit csillapodott az események sűrűsége, de hála a Skype-nak, ez az időszak is könnyebben átvészelhető ma már.

 

Norvégia nem éppen a szomszédban van, ezért repülővel volt a legcélszerűbb menni. Mivel a tanév nyár végén kezdődik Norvégiában, így sajnos sokkal drágábban, kb. 40 000 Ft-ért kellett megvennem a repülőjegyem. Szerencsére egy átszállással (Osloban) megúsztam. A kristiansandi reptérről indult busz a központba, ahol találkoztam a „Buddy”-kkal .Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt már az elején, még autót is béreltek, hogy el tudjanak minket vinni a szállásunkig.

 

Az egyetem mellett amerikai stílusú campus volt megtalálható. Minden nagyon modern volt, és rengeteg típusú szállás közül lehetett választani. Ami nagyon szimpatikus volt, hogy mindenkinek saját szobája és fürdőszobája volt. Ezt a koncepciót variálva lehetett választani, hogy teljesen egyedül (+saját kis konyhával), vagy 3 másik diákkal együtt osztozva szeretnél lakni. Az én szállásom egy saját kis apartman volt, amihez járt egy kis külön tároló is pl. a bőröndöknek vagy biciklinek. Norvégokhoz méltóan ez egy kis faházikó volt, gyönyörű kilátással az erdő mellett, ahol reggeli közben megcsodálhattam a madarakat és ritkán a mókusokat is. A kis lakás körül még saját teraszom is volt, ahova néha kiültünk a többiekkel grillezni vagy kártyázni, amíg az idő engedte.

 

Földes Zsófia (TTK, gazdaságinformatikus, Kristiansand)

 

Kristiansand Norvégia egyik legdélibb és legnaposabb városa, valamint az 5. legnagyobb város. A campus szerencsére gyalog sem volt messze a központtól, valamint egy kisebb élelmiszerbolt 5 perc sétára volt csak. Az egyetemen rendkívül kiváló menza található, Norvégiához, sőt még itthoni viszonylathoz képest is olcsó volt, így szerencsére könnyen megoldottam a mit egyek ebédre egy rohanós napon kérdést. Átlagban 30-40 koronát fizettem az ebédemért, ami kb. 960-1280 Ft-nak felel meg. Minden héten más volt a főétel, de volt állandó kínálat is, és gondoltak mind a vegetáriánus és mind a glutén-és/vagy tejérzékenyekre is. Az első két hétben a város éttermei kedvező akciókat tartottak a diákoknak. Többnyire pizzák és hamburgerek menüben volt az ajánlat.

 

Az összes kiadás közül a szállás volt a legdrágább, de a különböző húsok sem voltak olcsók. A csirkemell ára 150 korona/kg azaz 4800 Ft/kg körül volt. Egy 0,5 kg-os kenyér 20-30 korona azaz 640-960 Ft volt típustól függően. Átlagosan 4000 koronát költöttem egy hónapban.

 

 

A helyi ESN nagyon sok programot szervezett nekünk. Érkezésünk utáni nap körbe vezettek minket az egyetemen és a városban is. A polgármester is meghívott minden cserediákot, és egy prezentációt tartott nekünk a városról, aminek a végén még kis ajándékcsomagot is kaptunk, valamint megízlelhettük milyen jégkrémet készítenek a Norvégok. A nap végén pedig elláttak minket vacsorával is, ami különböző féle pizza volt, itt is gondosan figyelve az egyes ételallergiákra. Kristiansandban található Norvégia egyik legtöbbet látogatott állatkertje, ami egyben vidámpark is. Teljesen más, mint az európai állatkertek. Az állatok nem ketrecekben, hanem hatalmas szabad területen az erdőben élnek, a látogatók pedig a magasban sétálva csodálhatják meg az ott élő állatokat, mint például farkasok, szarvasok, oroszlánok, tigrisek, aligátorok és különböző majmok, csimpánzok. A helyi ESN minden kedden Coffee Hourt szervezett, ahol mindenki ingyen waffelt és kávét/teát kapott. Az egyetem ebben az évben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, ezért az összes ott tanuló diákot meghívta ingyen reggelire. Több mint 200 külföldi cserediák tanult ebben az évben az UiA-n, ezért több csoportra osztottak minket, hogy könnyebben tudjanak segíteni nekünk. Én a 12-es csoportba kerültem, aminek nagyon örülök, mert mások szerint is a mi csoportunk volt a legjobb és legaktívabb. Voltak olyanok is, akik másik csoportból inkább átjöttek a mienkbe. Összesen 4 norvég csoportvezetőnk volt, úgynevezett „Buddy”-k. Hozzájuk fordulhattunk, ha bármi bajunk vagy kérdésünk volt, mindig szívesen segítettek. Rengetek közös programot is szerveztek a csoportnak.

Mivel voltunk páran, akik szerettek volna többet is látni Norvégiából, ezért két másik barátommal megszerveztünk önállóan 2 nagyobb túrát is. A két választott híres norvég úti cél a Trolltunga és a Preikestolen volt. Mivel mind a kettő hely messze volt tőlünk, ezért autót és Airbnb-t is béreltünk, így még többet láthattunk az országból.

 

Földes Zsófia (TTK, gazdaságinformatikus, Kristiansand)

 

Az Agderi Egyetemen nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati tudásra. Nem kell könyveket, törvényeket vagy definíciókat bemagolniuk a diákoknak, sokkal inkább azt tanulják meg, hogy alkalmazzák az órákon kapott tudást a való életben. Vizsga helyett többnyire prezentációkat és beadandókat kellett készíteni, csoportban vagy önállóan. A tanárok mind nagyon közvetlenek és kedvesek voltak

 

 Az Erasmus+ által bátrabban merek megszólalni angolul, és nem félek segítséget kérni bármilyen helyzetben. Úgy érzem talpraesettebb lettem miközben megismerhettem más kultúrákat, fejlődtem rengeteg téren és új barátokat is szereztem.

Mindenkinek ajánlom, hogy tapasztalja meg, milyen az oktatási rendszer a világ egyik legboldogabb országában. Amellett, hogy boldog emberek közt is a világ legboldogabb emberének fogod magad érezni, rengeteg új élményt és barátokat szerezhetsz.

 

Földes Zsófia (TTK, gazdaságinformatikus, Kristiansand)