Hallgatóink Erasmus+ beszámolói Litvániáról

Dr. Pabst Viktória Alexandra ÁOK fogorvos

Litvánia, Kaunas

LSMU-Lithuanian University of Health Sciences

 

Az Erasmus+ programról barátaimtól hallottam. Korábban is terveztem külföldi gyakorlatot és most a diploma megszerzése után lehetőségem nyílt a konkrét pályázat megírására. Úgy gondoltam, hogy mind szakmailag, mind pedig emberileg sokat profitálhatok az utazásból. „Miért éppen Litvánia?” De hát ott nagyon hideg van!” „Nincs is ott semmi.” Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel fordultak hozzám barátaim, mikor megtudták, hogy kiutazom. Magam sem tudtam mire számíthatok, hiszen Litvánia nem számít a legfelkapottabb Erasmus úticélnak. Választáskor azonban a hihetetlen gyors és profi ügyintézés miatt mellettük döntöttem. Egyáltalán nem bántam meg. Diploma utáni 3 hónapos fogászati gyakorlatra érkeztem az ország régi fővárosába, Kaunasba.

 

Az utazás tervezésekor az első nehézséget a kijutás jelentette. Budapestről nincs közvetlen repülőjárat az országba ezért a jóval olcsóbb vonatos, buszos megoldást választottam. Az átszállásos repülőgép amellett, hogy méregdrága volt, sok várakozási időt vett volna igénybe a csatlakozásoknál. A rövid szakmai gyakorlatra való tekintettel sajnos nem kaptam kollégiumi szobát, így magamnak kellett gondoskodni a szállásomról. Litvániában kinevezett mentorom sietett segítségemre. Olcsó és kényelmes albérletet szerzett nekem, nem túl messze az egyetemtől és a belvárostól. A régi típusú tömbház háromszobás, nappalis lakásán hárman osztoztunk, így a költségek nem haladták meg a havi száz euró plusz rezsit. Litvánia a közlekedésben és az élelmiszerek árát tekintve az olcsóbb országok közé tartozik, a kapott ösztöndíjból sikeresen ki lehet jönni. Az ISIC kártyát mindenképpen érdemes kiváltani, mert sok helyen kedvezményt biztosít, például a buszbérletem 3 hónapra mindössze 16 euróba került.

 

Már az első hetekben kiderült, hogy az egyetemvárosban rengeteg az Erasmusos diák. A jól szervezett eseményeken hamar sok embert ismerhettem meg. Miután kialakult összeszokott csapatunk már magunk szerveztük programjainkat. Hétvégeken Litvánia mellett bejártuk a Balti régió szomszédos országait (Lettország, Észtország), hétközben pedig karaoke-, kvíz estéken, sport és nyelvi kurzusokon és egyéb egyetem által szervezett Erasmusos programokon vettem részt. Az ingyenesen és színvonalasan megszervezett utak arról árulkodtak, hogy az oktatásban nagy hangsúlyt fektetnek az Erasmusos rendezvényekre, kirándulásokra és fontosnak tartják, hogy a különböző nemzetiségek minél jobban megismerjék országukat, kultúrájukat.

 

A szakmai gyakorlatom helyszíneit és ütemezését a fogorvosi kar dékánja intézte, aki végig figyelemmel kísérte munkámat és aktívan segített, ha bármi kérdésem vagy problémám akadt. Kezdetben a gyerekfogászati klinikán töltöttem el négy hetet. A nyelvi problémák nehézséget jelentettek a gyerekek ellátásában, de az angolt jól beszélő rezidensek segítették munkámat. A gyermekfogászatot a szájsebészet követte, ahol meglepett, hogy a hallgatók felkészítése sokkal gyakorlatiasabban zajlik, már bölcsességfog műtéteket is végezhetnek felügyelet mellett. Az oktatók rendkívül felkészültek és segítőkészek voltak velem, sokat érdeklődtek a hazai oktatás és ellátás felől.

 

A négyhetes szájsebészeti gyakorlatot követően a parodontológiai osztályra kerültem. Számomra ez az időszak volt a legérdekesebb, ahol is olyan műtéteket láthattam, melyekről korábban csak elméletben tanultam. A három hónapot a protetikai részlegen fejeztem be. Összeségében elmondhatom, hogy szakmailag sok újdonsággal találkoztam az út során és olyan emberekkel ismerkedhettem meg, akikkel biztosan tartani fogom a kapcsolatot. Már többen jelezték, hogy tavasszal meglátogatnak Magyarországon.

 

 

Pós Bernadett ÁOK Fogorvostudományi Szak

Litvánia, Kaunas

Lithuanian University of Health Sciences

 

Egyetemi éveim alatt sokat hallottam az Erasmus + programról főleg barátoktól, akik már részesei voltak a kalandnak. Mindig is nagyon vonzott a külföldön tanulás lehetősége, így izgatottan, ábrándozva hallgattam végig az élménybeszámolóikat. Majd végzős hallgatóként, egy barátnőm anyukájától megtudtam, hogy frissen végzett diákoknak is biztosít lehetőséget a program szakmai gyakorlat formájában.

 

Az első nehézséget a fogadó intézmény megtalálása jelentette. Nagy izgalommal vetettem bele magam a keresgélésbe. Megannyi e-mail váltás, telefonálás, papírmunka után megszületett a döntés, irány Litvánia! Mivel korábban sosem jártam még a Balti régióban, így különösen örültem a lehetőségnek. A litván egyetem segítőkészsége, vendégszeretete azt hiszem, mindenki számára követendő példa lehetne. A készülődés nagy várakozással töltött el, egy idegen ország, kultúra, megannyi ismeretlen ember…

 

A következő nagy nehézség, az albérletkeresés volt. Szomorúan vettem tudomásul, hogy az egyetem nem tud kollégiumot biztosítani a kint tartózkodásom 3 hónapjára, így más megoldás után kellett nézni. Órákat töltöttünk litván albérletkereső oldalak böngészésével, Facebook csoportok hirdetéseinek nézegetésével és már-már kezdtem beletörődni a híd alatt alvás gondolatába, mikor reménykeltő üzenetet kaptam. Egy kedves litván fiú mutatkozott be, mint a mentorom, és felajánlotta segítségét, bármi probléma merül fel. Kiderült, ő is új albérletbe költözik, és épp lakótársakat keres, így megoldódott a lakáskérdés. Egy tágas, jól felszerelt, 4 szobás lakásban laktunk hárman. Igaz nem a belvárosban volt, de busszal könnyen megközelíthető volt minden. A lakbér is elég diák barát volt, havonta 100 euró + rezsi.

Az utazás megszervezése is tartogatott némi kihívást, lévén, hogy közvetlen repülőjárat nem közlekedik a két ország között. Végül a szárazföldi közlekedést választva, Budapestről vonattal jutottam el Varsóba, majd onnan busszal Kaunasba, ami egy egész napot vett igénybe, de cserébe elég pénztárcabarát megoldásnak bizonyult.

 

A célpont pedig, Kaunas, Litvánia második legnagyobb városa, az ország két legnagyobb folyójának az összefolyásánál. Kicsit hasonló Pécshez, igazi diákváros, rengeteg egyetemista, külföldi hallgatók százai… Sok helyen látszik még a szovjet múlt, de a helyiek elmondása szerint rengeteget fejlődött az utóbbi időben és fejlődik most is. Nagy erőkkel készülnek, hiszen 2022-re elnyerték Európa Kulturális Fővárosa címet, így megannyi felújítás, átépítés történik városszerte. Az életszínvonal és az árak, nagyjából Magyarországhoz hasonlatosak, így a kapott ösztöndíjból ki lehetett jönni. Diákként az ISIC kártyának nagy hasznát vettem, hiszen rengeteg kedvezményt biztosít utazás, étkezés, szabadidős tevékenységek árából egyaránt.

 

Már az első naptól kezdve egy család részének éreztem magam. A rengeteg Erasmus hallgatót a helyi ESN szervezet remekül fogta össze. Sok ismerkedős, szabadidős program segített az összekovácsolódásban. A hétről hétre megrendezésre kerülő karaoke és quiz est hamar mindenki kedvence lett. Szervezett kirándulás keretében felfedeztük Litvánia világörökségi részeit, Vilnius óvárosát és a Kur-földnyelv homokdűnéit. Később már magunknak is szerveztünk programokat: bejártuk a Balti régió országait, Lettországot, Észtországot és Lengyelországba is ellátogattunk. Sportszeretőként különösen nagy élményt jelentett a bajnoki futballmeccs Varsóban, a jégkorong összecsapás Rigában és a Kaunas Euroligás kosárlabda csapatának mérkőzései.

 

A szakmai gyakorlatom az egyetem fogorvostudományi karának lebonyolításában zajlott. 3 hetes turnusokban bejártam a különböző szakterületek részlegeit, gyermekfogászat, szájsebészet, parodontológia, konzerváló fogászat. A nyelvi problémák némi nehézséget jelentettek, de angolul jól beszélő rezidensek és szakorvosok segítették a munkámat. Volt lehetőségem összevetni a hazai és kinti betegellátási gyakorlatot, egyetemi oktatást. Sok hasonlóságot véltem felfedezni, de a gyakorlati oktatásban azt hiszem, van még hova fejlődnünk. 

 

Összességében szakmailag és emberileg is sokat fejlődtem az út során, rengeteg új barátot és örökre szóló élményt szereztem. Mindenkinek bátran ajánlom a programot, aki szeretne nyelvet gyakorolni, utazni, egy új közegben kipróbálni magát és egy igazi nemzetközi család részévé válni.