Hallgatóink Erasmus+ beszámolói Hollandiából

Ádám Diána ÁJK Jogász

2016/17

Hollandia, Tilburg

Tilburg University

 

Az Erasmus+ programról korábbi Erasmusos hallgatókkal való beszélgetés során hallottam először, illetve a karon tartott ismertető, tájékoztató előadás keretében ismerkedtem meg részletesebben a programmal és az általa kínált lehetőségekkel.

A tájékoztatón elmondottak alapján, egyből rendkívül hasznosnak és nem utolsó sorban hatalmas nagy lehetőségnek találtam, hiszen a program keretében lehetőségünk nyílik egy másik, teljesen ismeretlen ország oktatási rendszerével megismerkedni, annak részese lenni és rengeteg új élménnyel gazdagodni. Barátokat szerezni a világ minden tájáról és nem utolsó sorban a közel fél év alatt egy idegen nyelvet majdnem anyanyelvi szinten megtanulni, hiszen a mindennapi élethez és a tanuláshoz  nélkülözhetetlen annak használata.

A tájékoztató utáni pár hétben döntöttem el, hogy részt szeretnék venni ebben a kihagyhatatlan lehetőségben. Választásom Hollandiára esett, azon belül is Tilburgra. Ezt az egyetemet jelöltem meg elsőként, ahova sikerült is bekerülnöm, így kezdetét vehette életem egyik legnagyobb és legizgalmasabb kalandja.

 

 

Ám kiutazás előtt nem kis gondot okozott a szállás kérdése. Az egyetem által nyújtott kollégiumi helyek, ugyanis percek alatt elfogytak az iskola által működtetett weboldalon, így saját magamnak kellett albérletet keresnem. Nem volt sajnos egyszerű dolgom, de két héttel a kiutazás dátuma előtt sikerült egy szobához jutnom, így már semmi akadálya nem volt annak, hogy belevágjak az utazásba és a kalandokba.

Augusztus 18-án kezdődtek a tájékoztató napok, így addigra kellett kiutaznom, amit szüleim segítségével, autóval oldottam meg. A lakás ahol 2 másik lánnyal laktam, illetve a szobám már első látásra elnyerte tetszésemet, amit a napok, hetek során még otthonosabbá tettem és belaktam. Szállásom, illetve a szoba havi díja 400€ volt.

 

Ádám Diána (ÁJK, jogász, Tilburg)

 

Az első napokban természetesen a város adta lehetőségeket térképeztem fel, megismerkedtem a helyi szokásokkal, főbb helyekkel és persze a lakótársaimmal. Majd kiutazásom utáni hétfőn kezdődött az egyetem és az ESN által szervezett Top Week, egész hetes programsorozat. Előre meghatározott csoportokba lettünk beosztva, a csoportokat pedig 2-2 mentor vezette, akik egész héten valamint a fél év során is segítették a mindennapi életben felmerülő problémáink megoldását, valamint az egyetemmel kapcsolatos kérdéseinkre is próbáltak választ adni.  A csoportom rendkívül színes, a világ minden tájáról odautazott egyéniségeket tartalmazott, akik erre a hétre és később persze az egész félévre a barátaim és a „családom” lettek. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk már az első héten is, programok kavalkádja ált rendelkezésünkre különböző versenyek, vetélkedők és persze hatalmas bulik keretében. Nem utolsó sorban megismertük egymást, igazi barátokra tettünk szert és a kezdetben bizonytalan, esetleg félénk oldalunkat is felváltotta a magabiztosabb, élményekre és kihívásokra szomjazó énünk.

 

A Top Week-et követően elkezdődött az egyetemi tanítás, valamint minden héten kedden Mentor vacsoráink voltak, ahol előre elkészített beosztás alapján kettesével, hármasával főztünk saját csoportunknak. Így mindenki megmutathatta kisebb nagyobb főzőtudományát és persze országa ízet is. A vacsora után nem maradhatott el a heti buli sem és a szókarozás, amit az ESN szervezet rendezett meg hétről hétre különböző témákban, ami még szorosabbá kovácsolta a barátságokat.   

Az óráim hétfőtől csütörtökig, hol délelőtt, hol délutáni, esti órákban voltak. Az egyetem és a kampusz rendkívül jól kiépített, rengeteg lehetőséget biztosított így az egyetemi könyvtárat, ahol minden tanulmányainkhoz szükséges anyagot be tudtunk szerezni, valamint az egyetem hallgatói számára fenntartott sport központot, ahol korlátlanul, szinte minden sportágnak hódolhattunk. Az oktatási rendszer véleményem szerint kicsit nehezebb, mint itthon, valamint az órákon való részvételt is szigorúbban megkövetelik, ami persze csak a tanulók előnyére válik. 

 

Ádám Diána (ÁJK, jogász, Tilburg)

 

A hónapok során lehetőségem volt majdnem az egész országot beutazni, különböző városokba ellátogatni. Tilburg nem tartozik Hollandia legszebb városai közé, sőt, viszont az egyetemi élet és annak szervezettsége, valamint a programok és a barátok kárpótoltak a város nem éppen tipikusan szép holland kisvárosi környezete ellenére. A közlekedés és az utazás rendkívül jó és fejlett, mind Tilburgban, mind az egész országban. Éttermek rengetege található a városközpontban, a szórakozó helyek, szórakozási lehetőségek pedig nyitva állnak mindenki előtt szintén a belvárosban, amiket minden kedd este elleptek a biciklin érkező egyetemista hallgatók.

A megélhetési költségek kint majdnem kétszeresébe kerültek, mint itthon, az éttermekben és a mindennapi bevásárlás terén is. A tömegközlekedés meglehetősen drága, viszont Hollandiát megéri felfedezni, körbeutazni és megismerni, hiszen nem mindennapi a tulipánok, fapapucsok és szélmalmok országa.

 

Ádám Diána (ÁJK, jogász, Tilburg)

 

Számomra az Erasmus+ program egy életre szóló, felejthetetlen élményt adott. Megismerhettem egy másik országot, annak kultúráját, rengeteg barátot szereztem és számtalan élménnyel gazdagodtam, amikre szívesen fogok mindig visszagondolni. Ez alatt a pár hónap alatt megtanultam önállóan problémákat megoldani, magabiztosabb és nyitottabb lettem valamint egy idegen nyelvet is el tudtam sajátítani, amit most már minden probléma és kétség nélkül tudok bárhol és bármikor használni.

Mindenkinek csak ajánlani, tudom az Erasmus+ programot, aki egy kicsit is érez magában annyi bátorságot és kíváncsiságot, hogy nekivágjon egy hatalmas kalandnak, és egy életre szóló élménynek, hiszen azokból nem lesz hiány.

 

 

Bodaki Máté KTK, Gazdálkodási- és menedzsment

Nijmegen, Hollandia

Radboud University

 

Az Erasmus+ programról legfőképpen az iskolai ajánlások, tájékoztatók során, majd pedig ismerősöktől, továbbá testvéremtől hallottam, aki Párizsban töltött el egy csodálatos félévet az Erasmus+ segítségével. Minden egyes tájékoztató, kedvcsináló, történet, személyes élménybeszámoló egyre inkább abba az irányba löktek el, hogy márpedig ezzel a lehetőséggel élni kell. Az elvárásaimat is a hallott dolgokból merítettem leginkább, majd amikor mélyen magamba néztem és a saját utamat kerestem, akkor az elvárások a következőképpen alakultak: gazdálkodási- és menedzsment szakos hallgatóként egy még folyékonyabb angol nyelvtudás megszerzése volt a cél, amihez aztán a holland nemzetközi hangulat igencsak hozzátett. A másik nagy szempont, hogy szakmailag fejlődjek, ha már egyszer van szerencsém egy gazdasági, szociális és oktatási szempontból igen erős ország egyetemén töltenem el egy félévet. Egy másik érv még, hogy kiutazásom előtt egy évvel volt szerencsém egyetemi projekt keretében pont nijmegeni diákokkal egy csoportban dolgozni egy tárgy kapcsán, melynek az egyik jegyadó kritériuma egy közös prezentáció volt, melyre Hollandiában került sor, így megismerhettem a holland kultúrát is közelebbről, illetve – akkor még nem tudtam – a leendő egyetemem városát szintúgy.

 

A nehézségek egyik legfőbb pillérét nyilván az új, ismeretlen dolgok adják, mint például a holland nyelv. Rengetegen beszélnek angolul országszinten, viszont amikor épp szükség lenne valamire és épp megkérdezünk valakit, akkor Murhpy törvénye szerint nem fog tudni angolul, így nehézkes lehet a tájékozódás. A tájékozódást folytatva az első hetekben megjegyezni igencsak nehéz, hogy mi merre van, főleg ha az embernek nincs mobil internete. Az első időszak ugyanis pont arról szólna elvileg, hogy bemutatnak mindent, de sokszor esti programok keretein belül, amikor is nem igazán tudjuk megjegyezni, mi merre van.

 

Én a város központjától egy elég messze levő kollégiumban tartózkodtam, ami egy jobb biciklis – hamarosan erre is kitérek – tempóval is 20 perc. Este még valahogyan betaláltunk, aztán jöttek a beavatós bulik, elmentünk a város több pontjára, közben a hangulat megfelelően eszkalálódott, majd az éjjel közepén akkor gyerünk, találj haza! A dolgot tetézte, hogy az első hétre nem kaptuk még meg a kollégiumot, így airbnb appon keresztül egy még távolabbi pontról kezdtük a félévet a központhoz és a találkozókhoz képest. 1. ábra - Nijmegeni látkép éjjel Biciklizés. A kerékpár egy nagyon király tömegközlekedési eszköz: környezettudatos, nagyon mobilis, könnyen és gyorsan el tudsz jutni a kívánt célponthoz, olcsó – ami egy diák számára nem kis kvalitású szempont – és nem utolsó sorban egészséges is. Magyarországon is szerettem ezt a fajta közlekedést használni, de a dolgot megfűszerezte két dolog is. Az egyik, hogy nem voltam hozzászokva ahhoz, hogy napi szinten 10-20 kilométereket kell lebicikliznem a mindennapi kötelezettségeimhez, a másik pedig, hogy -7°C-ban is ugyanúgy felülök a biciklimre és az előbb említett távolságokat letekerem. Ehhez egy olyan ruházat szükséges, melyben nem fagyok meg, amikor ráülök a már-már fagyott – igen, kb. ez a szint – nyeregre, de a hosszú és sietős – mert persze késésben voltam mindig – bicikliút során pedig nem is izzadok ki túlságosan, mert akkor ugye azért fázok meg. Szóval majdnem minden kezdeti nap ilyen ruházkodási, túlélési taktikákkal indult.

 

Az eső is rengeteget esett, amikor megkezdtük tanulmányainkat, így sokszor egy buliból, vagy az iskolából bőrig elázva érkeztünk haza. Ezt követően mindig próbáltam egy-két meleg csésze teával menteni a helyzetet, hogy a hektikus tanterv során ne maradjak ki sok mindenből, mert az a kapcsolati tőke, ami itthon meg volt, az kint még nem alakult ki a kezdetekben, így a kimaradás is fájdalmasabb volt, meg amúgy is hiányzással kezdeni egy új országban a tanulmányokat kicsit rizikós is. Amit mindenképpen rakjatok be a bőröndbe, ha Hollandiáról van szó, az az esőálló szerelések mindenféle változata. Eleinte nagyon sokat esett, így mindig jó, ha kéznél van egy esőkabát, egy, az időjárásra alkalmas cipő, esernyő, stb. Nem utolsó sorban egy olyan telefonos applikáció is mindig jó, ha kéznél van, mely 1-2 órákra bár, de kijelzi az esőzés mértékét, hosszát, így tudod, hogy mennyit kell még kihúznod a tető alatt, mielőtt hazabringázhatnál.

 

Az utazásomat rendkívül egyszerűen, repülővel oldottam meg. Keveset tájékozódtam előre, mert egyszer már voltam az országban, mint említettem és tudtam, hogy a vonatok és a buszok igen sűrűn járnak, így nem kell aggódnom amiatt, hogy nem tudok időben eljutni valahova. Előbb-utóbb mindenképpen találunk valakit, aki tud angolul, ha éppen információra 3. ábra - A téli nehézségek 2. ábra - A folyóhoz közeli előnyök van szükségünk és gyorsan helyre is igazít bennünket, hogy aztán tovább folytathassuk utunkat. A tömegközlekedés viszont külföldi emberek számára igencsak borsos, barátságtalan áron történik. Körülbelül 20 eurót kellett fizetnem minden vonattal való utazásomért. Általában nagyobb városokba mentem: Amszterdam, Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Hága. A 20 euró egyébként csak az odautat foglalja magában, tehát ha vissza is szeretnénk térni otthonunkba, cirka 40 eurós díjjal kell számolni. Diákkedvezmény sajnos számunkra nincs, ha viszont csoportosan utazunk, ez esetben egy holland bankszámláról való vétel során csoportos jegyet tudunk vásárolni, amivel jóval lejjebb tornázhatjuk az utazás árát, a feltétel viszont, hogy mindig együtt kell tartózkodni a csoportunkkal. A szállás tekintetében mindenképpen kollégiumot (kint majd így: ssh=studenthouse) keress. A miértje igencsak egyszerű.

 

Rengeteg nemzetközi diákkal leszel együtt, akik ugyanúgy, mint te, Erasmus+ program keretein belül érkeztek, így könnyebben összebarátkoztok és az orientációs hét során megismert barátaid egy része is nagy eséllyel a te általad választott kollégiumban fog tartózkodni. A kollégiumi jelentkezéshez egyébként a felvételt nyerés után segíteni fog a fogadó egyetem, szóval ezzel sem kell annyit stresszelni. A kollégiumok továbbá azok a helyek, ahol igen sok buli helyszínre fog találni, ahol jó ott lenni, ha barátokra szeretnénk szert tenni. Rengeteg ssh buli úgy néz ki, hogy bár szól a zene és van táncolási lehetőség, de elég nagy a hangsúly a beszélgetéseken és az ismerkedésen, így aki a passzívabb esti aktivitásokat szereti, az is könnyen jól érezheti magát egy új ismerőssel való kellemes beszélgetés által. Én a kollégiumért, ami ugye elég távol volt mindentől, 385 eurót fizettem havonta. Ez a kollégium 8 másik lakossal való együttélést jelentett hálókörletenként, viszont saját szobája volt mindenkinek egy saját zuhanyzóval, illetve mosdókagylóval. Pont az utolsók miatt választottam egyébként ezt a kollégiumot, mert így nem kellett osztoznom senkivel sem a tusolások során, sokkal kényelmesebbnek tekintem. A toalett viszont közös, az az összes studenthousenál így van, de a legtöbb helyen még a zuhanyzók is megosztottak. A kollégiumokhoz jár hálókörletenként konyha 1, vagy 2 hűtővel – létszámtól függően, kettő darab tűzhely, egy darab sütő, illetve az étkezőkhöz illő bútorok.

 

Nijmegen egy ~170.000 lakosú város, a német határhoz közel, mindössze 15 kilométerre. Alapvetően minden megtalálható benne, de nem számít a hektikus városnak. 4. ábra - Amszterdam mindig pezseg Vidékies, nyugodt jellege miatt békés, családos emberek számára tökéletesen megfelel. Az egyetem miatt több kollégium, viszonylag sok szórakozási lehetőség, széles árkategóriát lefedő éttermek találhatóak meg. A közlekedés sem borzasztó sofőr szemmel nézve sem, nem alakulnak ki nagyobb dugók, a folyamatos haladás biztosított. Biciklis szemmel nézve sokkal biztonságosabb, mint más országokban. A biciklis az „úr” minden helyzetben, az autósforgalom fokozott figyelemmel kezeli a kerékpárral közlekedőket. A várost átszeli továbbá a Waal folyó, mely partvidéke vonzza az életet. Erős zöld övezet jellemzi, helyenként hidak vezetnek át a túlpartra. A központ közelében strandokat is kialakítottak a nyáron strandolni kívánók számára, így amennyiben hőség alakul ki, bárki lehűtheti magát a folyónál fürdésre kialakított zónáknál. A holland árak jóval magasabbak tudnak lenni, mint amihez itthon hozzászoktunk. A kollégium és a vonat költségeiről már beszámoltam, ezek alapján is érezheti az olvasó, hogy nem a legpénztárca- és diákbarátabb költségek merülhetnek fel. Az élelmiszerek árai boltonként változnak, de a húsok árai például alapvetően drágábbak, mint Magyarországon. Egy kilogramm csirkemell leárazott állapotban 5-6 euró, így az akciókra érdemes odafigyelni. A bicikli bérléséhez viszont igencsak jó áron lehet hozzáférni, 13 eurót kell fizetni havonta egy jó minőségű bicikli bérléséhez. Az éttermek árai körülbelül 10 eurótól indulnak, ami még nem egy nagyon borzasztó ár az itthon megszokottakhoz képest.

 

Az ESN élet igencsak pörgős, minden héten volt Erasmus buli, ahol diákbarát árakkal kedveskedtek a szervezők és néha különböző témákkal dobták fel az estéket. A keddi biztos estén kívül kirándulásokat szerveztek több város megismerésére, vagy jellegzetes és időszakos eseményekre, mint például a kaukenhofi tulipánföldek látogatására. Ezeken az eseményeken remek alkalom nyílik nem csak az új kultúrát magunkba szívni, de új barátságokra szert keríteni. Az egyetem, ahova jártam – Radboud University – egy igencsak erős (kiutazásom időpontjában 122. legerősebb egyetem a World University Ranking alapján), diákközpontú egyetem. Rengeteg emaillel és értesítéssel jelezték, hogy bármi problémám adódik, nyugodtan forduljak hozzájuk, megoldást tudunk találni. Az oktatást a magas színvonal jellemzi: az oktatók előadásmódja és tanítási szokásaik nagy minőséget reflektálnak, és mindig próbálják jelezni, hogy a diák az első. A tanterv sokkal hektikusabb, mint itthon, ugyanis egy szemeszter kettő darab blokkból épül fel, ami alatt egy tárgy végezhető el. Vannak olyan tárgyak, melyek kettő blokkot, azaz egy. Egy nagyobb vizsga szemesztert igényelnek, de nálunk az ilyen jellegű órák voltak kissebségben.

 

Az egyetemi épület fejlett, minden igényt kielégítenek, legyen szó tanulószobákról, könyvtárról, sportról, diákszervezeti tevékenységről, vagy esetleg olyan szolgáltatásokról, melyek a diákok tanulási eredményeit szolgálta, így például volt olyan iroda, ahol az akadémikus szövegeinket ellenőrizték le, adtak benne tanácsot és tanítottak meg érdekes dolgokra, melyek fontos praktikákat jelentettek a tanulmányi életben. Az Erasmus legjobb részét talán a kint született igen mély barátságok adták.

 

Fél év alatt olyan kapcsolatokra tettem szert, melyek hiszem, hogy egész életem során el fognak kísérni és meg fognak maradni. Ezt egyébként nem gondoltam volna, de nagyon örülök, hogy így történt és igyekszem a kapcsolatok megőrzésére. Sok más dolog között ott van például az önállóságom fejlődése, a szakmai, illetve nyelvi területen való minőségi javulásom, illetve az, hogy egy más kultúrát ismerhettem meg. Mindezek összessége után azt tudom állítani, hogy életem egyik legjobb élményét kaptam az Erasmus+ programtól és a fent felsoroltak alapján nagyon erősen ajánlom mindenkinek, aki hasonló élményeket szeretne átélni, illetve akit egy kicsit is érdekel az utazás, a kalandok és az „új” megismerése.

 

 

Izsáki Lilla KPVK, andragógia

2015/2016

Tilburg, Hollandia

Tilburg University

 

Erasmus+ tanulmányi mobilitási ösztöndíjjal a 2015/2016-os őszi szemesztert a hollandiai Tilburg University hallgatójaként töltöttem. Nem emlékszem pontosan, hogy hol hallottam először a programról, de szerintem nem lehet nem hallani róla az egyetemi évek alatt, és általában csupa jót mondanak, kihagyhatatlan lehetőségként emlegetik. Vissza nem térő alkalom külföldi tapasztalatok szerzésére, nyelvtanulásra, kapcsolatok építésére, és szakmai fejlődésre. Mivel itthon andragógia szakos hallgatóként személyügyi szervező szakirányon tanulok, ezért olyan egyetemet kerestem, ahol lehetőség van HR tanulmányaimat folytatni, így esett a választás erre az intézményre. Szerettem volna én is növelni a tudásomat ezen a területen, tapasztalatokkal, élményekkel gazdagodni, új embereket, kultúrákat megismerni és barátokat szerezni.

 

A kezdet… A rövid repülőút után Eindhovenből vonattal a legegyszerűbb eljutni Tilburgba, körülbelül 30-40 percre van, és sokunk örömére az ESN (Erasmus Student Network) szervezet tagjai vártak minket a vasútállomáson és onnan kisbusszal vittek az egyetemre. A regisztráció után is segítettek a külföldi hallgatóknak eljutni a szálláshelyükre. Ezt követően részt vettünk egy fergeteges TOPweek-en, ami amolyan ismerkedős, orientációs program volt, hasznos előadásokkal, és persze minden nap bulikkal. A szervezők mentor csoportokra osztottak minket, ami azt jelentette, hogy 3 mentorhoz tartozott legalább 20-30 cserediák, együtt vettünk részt a programokon, és később is összejártunk vacsorákra, bulikra. A TOP-week keretén belül volt barbecue és medencés parti is, ami a késő nyári (akkor még szerencsére nem esős) időben igazán jó program volt. A világ minden tájáról, kontinenséről ismertem meg embereket, és jó volt hallani az ő kultúrájukról és életükről. Ha valaki szintén itt töltene egy félévet, mindenképpen javaslom, hogy vegyen részt ezen az eseményen!

 

A szállás, a város, és szórakozás Mivel a kinti egyetem által küldött email a spamek közé került, ezért lemaradtam a kollégiumi jelentkezésről, így nekem kellett utánajárni. Végül egy holland honlapon találtam egy kiadó szobát. A házban rajtam kívül még 7 holland diák lakott. A szállás nem feltétlenül volt olyan, mint ahogy én azt előzetesen elképzeltem a magas árhoz képest, de élhető volt erre a kis időre. A lakótársakkal jól kijöttem, kedvesen fogadtak, de kevés lehetőség volt a közös időtöltésre, mivel mindenkinek más volt az időbeosztása, és a hétvégékre hazautaztak. A lakóhelyem szerencsére az 2 egyetemtől és a belvárostól sem volt messze, a környéken számos vásárlási lehetőség volt.

 

A boltokban az árak valamivel magasabbak, mint az itthoniak, cserébe viszont elkényeztetik az elfoglalt egyetemistákat finom, kész ételek széles választékával. Tilburg összességében pedig egy igazi egyetemista város, de mégis megőrizte a kisvárosias báját. Bőven van lehetőség szórakozásra, a kávézók, bárok, éttermek többnyire tele vannak esténként. Az árak itt is természetesen magasabbak, de azért vannak megfizethető helyek, lehet jókat enni, és vannak egyetemista-barát szórakozóhelyek is. A gyorsan változó, sokszor esős idő sem riasztja vissza az ott lakókat a kikapcsolódástól, és az ESN szervezet is számos programot kínál az Erasmusos diákoknak. Szerveztek kirándulásokat Amszterdamba, Októberfesztre, a kölni karácsonyi vásárra, minden héten különböző témájú partikkal is készültek, és a félév megkoronázásaként egy gálaestet tartottak. A TOP-week alatt összeszervezett mentor csapatok minden héten összegyűltek egy közös vacsorára, mindig más főzött, ezáltal megismerhettük a különböző nemzetiségek ételeit, beszélgethettünk, és persze mindig bulival zárult. Úgy gondolom, hogy mindenki megtalálhatta a magának megfelelő programot.

 

Az egyetem A fantasztikus első hét után aztán elkezdődött a tanítás, és hamar kiderült számomra, hogy a hollandok ezt nagyon szigorúan veszik, magas színvonalú oktatás folyik szerte az országban. Gazdaságtudomány területen a legkiemelkedőbb az egyetem, Európában a 3. helyet szerezte meg eredményeivel. Az egyetemi campus véleményem szerint nagyon szép, jól felszerelt, magán viseli a modern világ és építészet jegyeit is, ami nekem különösen tetszett. Látszik, hogy sok pénzt fordítanak arra, hogy a diákok jól érezzék ott magukat, és nem utolsó sorban a tanítás színvonalát is szolgálják, javítják vele. A campus mellett található egy gyönyörű erdő, keszekusza ösvényekkel, parkokkal, ami nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget ad. A könyvtárban inkább a számítógépek dominálnak, mint a könyvek, a különböző épületekben számos étkezési lehetőség van, és folyamatos programokkal tartják fent a nyüzsgő életet a tanulás mellett. Az esetek többségében angolul folyik a tanítás, ezért mind a tanárok, mind a diákok jól beszélik a nyelvet. A félévet két részre bontják, az első augusztus végétől október közepéig tart, majd következik egy rövid vizsgaidőszak, ezután november elejétől december közepéig tart a második rész, végül január közepéig van vizsgaidőszak. A tanórák hosszabbak és intenzívebbek, mint az itthoniak. Nekem szinte minden tárgyból volt külön elméleti előadás, és csoportos óra is. Az előadásokon a nagy létszámok miatt többnyire frontális oktatás történt, persze igyekeztek bevonni minket is, és nem bánták, ha kérdezünk, de interaktívabb részvételre a csoportos órákon 3 volt lehetőség, ahol különböző feladatokat kellett megoldani. Hiába próbáltak a csoportos órákkal ellensúlyozni, én mégis úgy éreztem, hogy egy vagyok a sok diákból, nem jut figyelem mindenkire, ezért az oktatásnak ez a része kevésbé tetszett. A csoportmunkák során én holland diákokkal kerültem össze, és szereztem pozitív és negatív élményeket is. Nem mindig voltak kommunikatívak velem szemben, inkább egymás közt hollandul beszéltek, kirekesztettek, ezzel megnehezítve a közös munkát. Ugyanakkor megtapasztalhattam egy jól működő csapat dinamikáját is. Általában óráról órára kellett készülni, rengeteg szakmai cikket kellett olvasni, ami az elején nagy nehézséget okozott, de szerencsére az egyik oktató adott néhány tanácsot, így idővel már könnyebben megértettem a cikkeket. Egyébként az oktatók jól felkészültek, könnyen meg lehet érteni őket. Én szerencsére a tanuláshoz szükséges cikkeket a könyvtárban ingyenesen letölthettem, de vannak olyan tárgyak is, amelyekhez könyvek szükségesek, és azok sajnos nagyon drágák. Október végén rögtön volt is két vizsgám, ráadásul a kinti szervezésnek köszönhetően egy napra tették, így a felkészülés nagyon stresszes volt. Mindegyik vizsgám egyébként írásbeli volt, és 3 órásak voltak, szóval jól elfáradtam utánuk. A végső jegybe beleszámított a csoportmunka és a vizsga eredménye is. Ahhoz, hogy az ember sikeresen teljesítse a kurzusokat bizony kemény munkára, kitartásra volt szükség, ami sokszor beárnyékolta a kintlétemet, lemaradtam számos buliról, és nem teljesen tudtam megtapasztalni az igazi ’Erasmusos életérzést’. Természetesen számítottam arra, hogy más lesz az oktatási rendszerük, de úgy érzem, hogy a sok tananyag elsajátítására nagyon kevés idő áll a rendelkezésre, főleg külföldi hallgatóként még nehezebb volt a helyzetünk. A kintlétem alatt részt vettem holland órákon is, próbáltam alapszinten elsajátítani a nyelvet. A tanár rettentően segítőkész és türelmes volt velünk, és hála neki, sikerült is az A1-es szintet elérni. Ha valakit érdekel a nyelv, szerintem vágjon bele, jó móka, de azt meg kell hagyni, hogy németesek előnyben.

 

A közlekedés és utazás Hollandiában elég jó a tömegközlekedés, de városon belül szinte mindenki biciklit használ, nagyon jó kiépített bicikliutak vannak. Mint minden városban, Tilburgban is számos használt biciklikereskedés található, viszonylag olcsón hozzá lehet jutni egy-egy darabhoz. Én is már a második nap beszereztem egyet, többször mentem vele 50-60 km-es biciklitúrára is, a végére teljesen a szívemhez nőtt. (Bár meg kell hagyni, esőben nem a legjobb választás.) Arra viszont ügyelni kell, hogy az ember megfelelően lezárja, ugyanis ennek hiányában hamar ellopják, gyakran cserélnek gazdát. Ezenfelül a tömegközlekedés jóval drágább, mint amit itthon megszoktunk, és a színvonal nem feltétlenül arányos az árral. Az utazáshoz egyébként egy 4 úgynevezett OV-chipcardot használnak, amit fel kell tölteni pénzzel, és a járműre való fel- és leszállás alkalmával le kell húzni. A hollandokra egyébiránt jellemző, hogy mindenhol kártyát használnak, vásárláshoz, utazáshoz, egyetemen, stb.. Ha messzebb kirándultunk, akkor a vonat volt a legjobb választás, szinte mindent el lehetett érni vele, így eljutottam többek között Eindhovenbe, Utrecthbe, Rotterdamba, Maastrichba, Amszterdamba és Hágába is. Mindegyik város lenyűgözött, de talán Utrecht, Rotterdam és Hága lopta be magát leginkább a szívembe. Míg az egyik a hangulatos csatornáival, angolos épületeivel bűvölt el, addig a másik a modern építészetével, és van, hogy ez a két stílus egyszerre van jelen, és jól kiegészítik egymást. Emellett annyira zöld minden, bár ez nem csoda, a sok esőnek köszönhetően. Egyedül talán az időjárással nem voltam kibékülve, hirtelen változott, rengeteget esett, nagyon fújt a szél, de néha ki lehet fogni azért szép, napos időt is. Ha lenne lehetőségem még rá, szívesen felfedezném Hollandia többi részét is, szerintem rendkívül elragadó ország, tele szebbnél szebb tájakkal, kedves emberekkel és igazi nyugati mentalitással.

 

Összességében… Alapvetően nagyon megtetszett a holland élet, örülök, hogy egy ilyen országban tölthettem el ezt a 4 hónapot, bármikor szívesen visszamennék még. Tehát összességében elmondhatom, hogy jól éreztem magam, rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, életre szóló élményt adott az Erasmus, ugyanakkor voltak nehéz pillanatok is. A Tilburgi Egyetem magas elvárásainak külföldi hallgatóként nehéz megfelelni, de nem lehetetlen, én is keményen tanultam a siker érdekében, ezáltal rengeteg új ismeretet szereztem, amit remélem, fel tudok használni a későbbi tanulmányaim és munkám során. Azt hiszem, hogy erre kell fókuszálni, és a többi kellemetlen élmény pedig idővel úgyis elhalványul. Nekem sokat számított az is, hogy a kintlétem alatt megismertem egy másik magyar lányt is, egymás segítségére voltunk, együtt küzdöttük le a nehézségeket, és új barátra tettem szert, ezenfelül természetesen sok ismeretséget is kötöttem a nagyvilágban. Mindezek tükrében azt mondhatom, hogy aki azon gondolkozik, hogy jelentkezzen-e Erasmusra, feltétlenül vágjon bele, hiszen mindenki másképp éli meg, és mindenképpen éltre szóló élményt, tapasztalatot jelent! Ha pedig a Tilburgi Egyetemre esne a választás, akkor is jó döntést hozol, viszont készülj fel a kemény tanulásra is!

 

 

Kiss Annamária ÁJK végzett hallgató

201718

Hollandia, Werkendam

Lino Droogbloemen

 

A diploma megszerzését követően Erasmus+ szakmai gyakorlati program keretében a 2017. évi őszi szemesztert Hollandiában, Werkendam városában töltöttem a Lino Droogbloemen nevű vállalatnál. Az Erasmus által nyújtotta lehetőségekről még harmadévesként szereztem tudomást, ugyanis számos évfolyamtársam tanult külföldi egyetemeken a programnak köszönhetően. Ennek hatására negyedéves hallgatóként benyújtottam a pályázatom az Erasmus+ hallgatói mobilitási programra, így 2016. első félévében a Bécsi Egyetem Jogi Karán tanulhattam. A Bécsben való tartózkodásom több szempontból is előnyös volt számomra, így hazatérésem után elhatároztam, hogy a tanulmányaim befejezését követően ismét külföldre szeretnék utazni annak érdekében, hogy még több tapasztalatot szerezhessek.

 

A szakmai gyakorlati programot olyan országban szerettem volna eltölteni, ahol az angol nyelv az elsődleges, így esett a választásom Hollandiára. A fogadó intézmény egzotikus szárazvirágokkal foglalkozó nemzetközi cég, amelynek üzleti kapcsolatai az egész világot behálózzák. Feladataim közé tartozott a szerződés tervezetek angol nyelvű elkészítése, különböző adminisztratív munka, illetve a magyarországi partnerekkel való kapcsolattartás. Számomra a legnagyobb kihívás az angol nyelv mindennapi használata jelentette, de a kollégák nagyon megértőek és türelmesek voltak, ha nem értettem valamit, igyekeztek másként elmagyarázni. Így néhány hét elteltével már az idegen nyelv használata sem okozott nagy problémát.

 

A kiutazást Eindhovenbe repülővel történt, amely nem jelent nagy kiadást abban az esetben, ha indulás előtt néhány hónappal megvásároljuk a repülőjegyet. A repülőtérről rendszeres buszjárat közlekedik a központi pályaudvarra, ahonnan egyszerűen el lehet jutni az ország bármely pontjába vonattal vagy busszal. A tömegközlekedés nagyon kulturált, gyors, pontos és az egész országot behálózza, azonban a jegyek ára meglehetősen magas, így érdemes előre kalkulálni azzal, hogy hozzávetőlegesen mennyi pénzre lesz szükségünk a tervezett utazások lebonyolításához

 

Hollandia a kerékpárok hazája, szinte mindenki így közlekedik. Ezért az első és legfontosabb dolog, amit be kell szereznünk az a kerékpár, ami közhelynek tűnik, de valóban ez lesz az ember legfőbb útitársa, mivel szinte mindenhova el lehet jutni ennek segítségével. Olcsó, praktikus és gyors módja a közlekedésnek. Nemcsak a városon belül, hanem a városok között is kerékpárutak találhatók, így a rövidebb távolságok biciklivel is biztonságosan megtehetők. Viszont be kell ruházni egy jó lakatra is, ugyanis a biciklilopás igen gyakori eset Hollandiában. Ha valaki ezt a közlekedési módot választja, akkor érdemes arra is figyelni, hogy rétegesen felöltözzünk, lehetőleg vízhatlan ruhát is viseljünk, mivel Hollandiában akármikor váratlanul eleredhet az eső. Az első héten néhányszor eléggé eláztam biciklizés közben, így második héten beruháztam egy esőkabátra és egy esőnadrágra is. Az eső mellett gyakran komoly kihívást jelentett az erős szél is, és sokszor tapasztaltuk munkába menet, hogy hiába próbáljuk tekerni a biciklit, az mégsem halad. Reggelente ez elég bosszantó és persze fárasztó is volt, de persze a szél ellen semmit sem tudtunk tenni. Utólag visszagondolva elég szórakoztató volt, és a mindennapi biciklizéssel igazán átélhettük a holland életérzést.

 

A szállásunk Sleeuwijk városában található három szobás lakás volt, amelyet a fogadó cég keresett és foglalt le. Mivel szállást találni nagyon nehéz, főleg a kisebb településeken, így ennek elintézésére hosszabb időt kell ráfordítani. A munkahelyünk 6 kilométerre (Werkendam) volt a lakóhelyünktől, így minden nap biciklivel tettük meg ezt az utat, és a munka utáni napi teendőinket is Werkendamban intéztük.

 

Mint minden holland kisvárosról, így Werkendamról is elmondható, hogy rendkívül békés, hangulatos és rendezett. Természetesen hétvégenként távolabbi helyekre is szerveztünk kirándulásokat, így jártunk többek között Hágában, Rotterdamban, Utrechtben, Bredaban, Gorinchemben, Leidenben, Delftben, Goudaban, Den Boschban és Amszterdamban, valamint egy hétvégét Antwerpenben is töltöttünk. Volt olyan város is, amely annyira magával ragadott, hogy többször is visszalátogattunk. Amszterdamban öt teljes napot töltöttünk, de azt gondolom, hogy még ez sem volt elég ahhoz, hogy minden nevezetességet meglátogassunk.

 

Az étkezést a hétköznapokon főzéssel oldottuk meg, így másnap a munkahelyre mindig tudtunk meleg ebédet vinni. A munkatársaink számára ez kezdetben szokatlan volt, mivel a hollandok ebédre csak szendvicset és gyümölcsöt esznek. Ugyanis ott nem az ebéd jelenti a fő étkezést, hanem a vacsora. Hollandia nem a konyhájáról híres, ennek ellenére van néhány különlegesség, amit érdemes kipróbálni, ezek közé tartozik a bitterballen, ami egy húsgolyó fajta, a kibbeling nevű halat különböző mártásokkal, az édességek közül pedig a stroopwaffelst és ’sHertogenbosch vásrosában a bossche bol nevű csokis finomságot. Végül, de nem utolsó sorban kihagyhatatlan a sajtboltok látogatása, ahol rengeteg féle sajtból kedvünkre válogathatunk.

 

A megélhetésről kapcsolatban elmondható hogy minden drágább, mint itthon és a támogatás összege nem fedezi a kint tartózkodás költségeit. A lakhatásunk (2 személyre) havonta 1200 euro, egy hétvégi utazás (1 főre) minimum 50-60 euro volt. A kiadások összege természetesen attól is függ, hogy mennyire él az ember nagy lábon és mennyit utazik, mivel a tömegközlekedési eszköz igénybevétele nagyon drága (pl: Utrecht – Hága útvonal retúr jeggyel: kb 30 euro). Érdemes odafigyelni azonban a különböző akciókra, ugyanis bizonyos időszakban 10-15 euróért lehet napi vonatjegyet vásárolni a drogériákban (pl: Etos, Hema), amellyel Hollandia területén bárhová és korlátlanul lehet aznap utazni. Élelmiszerre kb. másfélszer annyit kellett költeni, mint Magyarországon, azonban ott is találhatók olyan üzletláncok (pl: Aldi), amelyben hasonló áron vásárolhatunk.

 

Összességében elmondhatom, hogy a Hollandiában töltött néhány hónap életem egyik legjobb döntése volt és semmire sem cserélném le azt a félévet. Természetesen voltak nehéz napok és olykor kellemetlen élmények, de a rosszabb pillanatok emlékei idővel úgyis elhalványulnak a megannyi kellemes élmény mellett. Rengeteg olyan tapasztalattal gazdagodtam, amelyeket itthon soha nem tudtam volna megszerezni, ugyanis az ember ott egy más, pozitívabb szemléletmóddal éli meg a mindennapokat. Ha a jövőben lehetőségem adódik rá, mindenképpen szeretnék visszalátogatni, hiszen egy gyönyörű, elragadó ország, telis-tele mosolygós, kedves és nyugati mentalitású emberekkel. Én őszintén bátorítanék mindenkit arra, hogy éljen az Erasmus által biztosított lehetőségekkel, győzze le a félelmeit, lépjen ki a komfortzónájából és töltsön egy félévet a tanulmányai alatt külföldön, hiszen felejthetetlen élmény.

 

Lovas László ÁJK, jogász

2016/17

Hollandia, Rotterdam

Inholland University of Applied Sciences

 

Az Erasmus+ programról már az egyetem elkezdése előtt hallottam, és már akkor eldöntöttem, hogy a későbbiekben szeretnék külföldön tanulni. Az egyetem alatt is hallottam korábban Erasmuson részt vett hallgatóktól, hogy mennyire jó a program, illetve az egyetemen szervezett Erasmus-nap is megerősített ebben. A PTE honlapja is sok segítséget nyújtott az információk megszerzésében.

 

A szemeszter alatt elsősorban az angol nyelvtudásom szerettem volna fejleszteni. Továbbá Hollandiát megismerni, a környező városokba elutazni, a hollandokkal és a többi cserediákkal ismeretséget szerezni szintén nagyon vonzó lehetőség volt. Nyugat-Európában Hollandia az egyik legliberálisabb ország, ezért mindig is érdekelt milyen az ottani élet, a kultúra, milyenek az emberek, és persze az oktatás mennyiben különbözik a magyartól.

 

A jelentkezés és az utazásra való készülés közben elég sok kérdés felmerült bennem. Az egyetem által biztosított szállás nagyon drága lett volna, jóval több, mint amennyit ösztöndíjként kaptam, ezért érdemesebb volt körülnézni az egyéb lehetőségek után. Az egyetem is segített ebben, úgy, hogy a weboldalán különböző szálláskereső portálokat adott meg. Én az Airbnb-n találtam szállást, amely egy szoba volt egy teljesen felszerelt lakásban, amiben mindent használhattam a konyhától a mosógépig. A szoba kiadója is ott lakott, és segített minden felmerülő problémámban. Ez valamennyivel olcsóbb volt, bár ez is elvitte az ösztöndíjamat. Talán, ha előbb kezdek el intenzíven szállást keresni, olcsóbban is találhattam volna, de mindenképpen érdemes jól utánajárni. Voltak olyan apróbb kérdések is, mint a bankkártya kérdése vagy a lakhelyen való regisztráció. Szerencsére egy volt Erasmus hallgató mindenben segített. Tehát a dombornyomott bankkártyát a legtöbb helyen elfogadják, illetve az ösztöndíjas hallgatóknak nem kell regisztrálniuk a városházán (legalábbis egy szemeszter miatt).

 

Lovas László (ÁJK, jogász, Rotterdam)

 

Budapestről Rotterdamba van közvetlen repülő járat, így az oda- és visszautazás nem okoz nehézséget. A tömegközlekedés egész Hollandián belül az ún. OV-chipkaart-tal lehetséges. Ezt a kártyát fel kell tölteni pénzzel, és a tömegközlekedés használata során a megtett út alapján vonja le a pénzt. Ez jóval drágább, mint a magyar tömegközlekedés. Rotterdam maga egy nagyon modern város, bár építészetileg megoszlanak róla a vélemények. Tele van boltokkal, éttermekkel, szórakozási lehetőségekkel. A városból vonattal, busszal egész Hollandia könnyen elérhető, illetve külföldi utazásokat szervező cégek is indítanak innen kirándulásokat. Alapvetően az élelmiszerárak egy szinten vannak a magyarral. A szolgáltatások azok, amelyek gyakran többször annyiba kerülnek, így a havi megélhetési költség nagyban függ attól, hogy hányszor mozdulsz ki, és merre mentek szórakozni.

 

A megérkezésünk első két napján bevezető napokat tartottak nekünk, ahol kicsit megismertük Rotterdamot és a többi Erasmusos diákot, illetve elmondták a félév menetét, az elvárásokat. Az iskolában sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a kiscsoportos foglalkozásokra, illetve a vizsgák mellett ugyanilyen fontos az év közbeni munka, a beadandók készítése. Ezeket a beadandókat legtöbbször csoportmunkában kellett elkészíteni. Mivel mi, a külföldi diákok holland hallgatókkal tanultunk együtt, így a csoportokat is különböző nációkból alakították ki. Szinte minden hétre kellett csinálnunk valamit. A szemeszter során két vizsgaidőszak volt, egy október végén, egy pedig januárban. Egy héten kétszer vagy háromszor volt órám, és az órarend minden héten változott. Azt hiszem, szerencsés helyzet volt, hogy nem voltunk elkülönítve a holland diákoktól, így velük is jobban barátkozhattunk. Úgy gondolom, hogy nagyon sokat segített a nyelvtanulásban a kint töltött idő, és a hallottakat is jól tudom hasznosítani a jövőben.

 

Lovas László (ÁJK, jogász, Rotterdam)

 

A helyi ESN szervezett nekünk programokat, kezdve a helyi buliktól az amszterdami kirándulásig, de legtöbbször önszerveződő összejöveteleink voltak. A főváros csupán egy órára található, és nagyon izgalmas hely. Brüsszel is csak két órára van, és nagyon szép úticél lehet kikapcsolódás szempontjából. Rotterdam egy igazi nagyváros, ahol mindig sok program közül lehet választani. 

 

Mindenkinek ajánlom, hogy tapasztalja meg, milyen érzés hosszabb időt külföldön tölteni. A nyugat-európai oktatás, életvitel biztosan változtat majd az ember szemléletén. Sok új embert ismerhetsz meg, akiknek bármikor szólhatsz, ha az ő országukba látogatsz, hogy mutassák meg a környéket, ajánljanak programokat. Nagy segítség lehet a jövőben a külföldön töltött élettapasztalat. Összességében elmondhatom, hogy a kint eltöltött idő életem egyik legmeghatározóbb élménye volt, és mindig pozitívan fogok rá visszaemlékezni.

 

 

Pongrácz Tamás ÁOK, orvosi biotechnológia

2016/17

Hollandia, Leiden

Leiden University Medical Center

 

Tapasztalatom szerint minden egyetemistának kivétel nélkül van egy ismerőse, barátja, rokona, akitől az egyetem évei alatt többet-kevesebbet hallhatott az Erasmusról, mint európai diák "csereprogramról". Visszatekintve, talán még a gimnáziumi éveim végén ismerkedtem meg a lehetőséggel testvérem egyik barátjától.

Teltek múltak az évek, és egyre többet utaztam, egyre gyarapodtak az átlépett határok és a megismert kultúrák, ételek, emberek, tájak. Ezzel párhuzamosan elő-elő bújva agyam talán nem is oly tudatos részéből, titkon egyre jobban vágytam egy külföldi tanulmányútra, ahol az utazás valós, szakmai hasznot is rejt saját magam szórakoztatásán felül.

 

Az Erasmustól hasonlókat vártam, mint egy hosszabb utazástól: személyiségfejlődést, az új helyzetekhez való alkalmazkodóképességem javulását, kultúrák, országok, emberek és ételek megismerését, kapcsolatok kiépítését, új barátságok létrejöttét, a korábbiakhoz képest tágabb értelemben. Mindezt persze alaposan megfűszerezve a saját szakmai fejlődésemmel. Előre kijelenthetem: az Erasmus+ szakmai gyakorlat életem legjobb döntése volt.

 

Utolsó pillanat típus vagyok, közel sem a legrosszabb fajtából, de valahogy az információ áramlása szeret elkerülni. Nagy szerencsém van, mert valami – fene tudja mi – ellensúlyt gyakorol erre a tulajdonságomra, és végül (nagy általánosságban) az előnyömre fordítja. Így volt ez az Erasmus+ leadási határidejével, a kívánt szakmai gyakorlati helytől kapott válasz e-mail megkapásán át a szállásom megtalálásáig. Egyetlen kivételként talán a repülőjegy vásárlását tudom említeni, ami gördülékenyen ment. Itt mindent neked kell elintézni, és ez így van rendjén. Az Erasmusra készülni kell; akarva vagy akaratlanul, de fél évvel-évvel az utazásod előtt már számtalan dolog menedzselésén kapod magad. A döntés megszületésével, a pályázat leadásával megkezdődött a tanulmányút első része, ezt érdemes fejben tartani, ha szeret az ember lépést tartani saját magával.

 

Pongrácz Tamás (ÁOK, orvosi biotechnológia, Leiden)

 

Az utazás a legegyszerűbb dolgok közé tartozik, kinézed milyen messzire mész, hol van a legközelebbi repülőtér, vagy éppen a legolcsóbb repülőjárat a célállomásra. Én a WizzAir-rel utaztam Eindhovenbe, egyrészt mert tagságom van náluk, másrészt pedig mert ők voltak a legolcsóbbak. A holland légitársaság, KLM, szintén jó áron ajánl repülőjegyeket, egyenesen Amsterdamba, ami utólag bölcsebb döntés lett volna, mivel Eindhovenből majd három órát kell vonatozni Leidenbe.

 

A szállás nehéz ügy, Leiden és a környékbeli egyetemek (Hága, Amsterdam) rendkívül populárisak, nem túl nagy meglepetésre, mivel a holland diploma igen jó reputációval rendelkezik. Nem volt egyszerű. Végül parányi kétségbeesés után a housinganywhere.com (hasonló az AriBnB-hez) nevű holland közvetítőoldal segítségével találtam szállást az utolsóelőtti pillanatban, egy Leiderdorp (Leidenfalu) nevű városrészben Leiden külvárosában, havi 500€ + ügyintézési díjért. Ez körülbelül egy átlagos szállás ára Leidenben és környékén. Ezzel a háromhavi Erasmus ösztöndíjam felemésztődött, de cserébe kifogástalan szállásom volt. Külföldiekkel laktam együtt, két angollal, egy olasszal és egy szlovénnal. Ők is Erasmusosok voltak, élveztük a multikulturális környezetet, egymás megismerését, az együtt élést. Nagyon jóleső érzés, hogy az Erasmus tényleg határokat dönt, és a megszokott sztereotípiák megszűnnek létezni nemzetek és népei között, világpolgárként viszonyultunk egymáshoz.

 

Leidenben, ugyanúgy mint egész Hollandiában, mindenki biciklivel közlekedik. Be is szereztem egyet – lízingeltem három hónapra! – mindjárt az első nap. Városon kívül és városok között, az út mindekét oldalán kerékpársávok, külön táblák és lámpák kísérik utadat. Emellett a tömegközlekedés is igen fejlett, bár olcsónak semmiképp sem mondható. Leiden egy Pécs léptékű város, lakosságra és infrastruktúrára, szórakozási és sport lehetőségekre egyaránt. Mecsek viszont nincs, pontosabban egy méter szintkülönbség sincs egész Hollandiában, ami kissé megviselte természetjáró lelkemet.

A mindennapi költségek 15,6 €/nap jöttek ki, végig pontosan vezetett költségvetésem volt, ezért a pontos érték. Ebből kihagytam az extra költségeket, amiket utazásra költöttem. Egy menü ára 5-7 €, egy sör szórakozóhelyen 4-5 €. A boltban minden kb. másfélszer drágább, mint itthon, de a szombati piacon például ár-érték arányban a sajt és a halpiac sokkal jobb az itthoni viszonyokhoz képest. Dióhéjban: körülbelül másfélszer drágább minden.

Mivel én szakmai gyakorlaton voltam, és napi minimum 8 órát dolgoztam, ezért a hétköznapi Erasmusos élet kimaradt, ESN találkozón viszont voltam egyszer, ők meglehetősen aktívak. Főleg a kollégáimmal, az intézetben tanulmányútjukat töltő Erasmusosokkal jártam szórakozni, sportolni. Belőlük akadt bőven, és nagyon jó társaság alakult ki. Az intézet és az ott tartózkodásom, a kollégákkal való viszony, a szakmai gyakorlat, az azóta is kamatoztatott tudás egyenesen ötcsillagosra rangsorolják a tanulmányutat. Célirányosan jelentkeztem az intézetbe (Center for Proteomics and Metabolomics), és a szakdolgozatomhoz nélkülözhetetlenül hozzájárult az ott töltött idő. Ez benne volt a tervben, és jobban nem is sülhetett volna el.

 

Visszatérve a beszámolóm elejéhez, újra megismétlem: az Erasmus+ életem legjobb döntése volt. Ha listát kéne írnom felsorakoztatva az előnyökkel és a hátrányokkal, nem is tudnék az utóbbiakhoz mit hozzáfűzni, csak ha erősen gondolkozom rajta. A legfőbb érv netán, hogy nem olcsó az élet külföldön. Ezt kárpótolja, ha egy életre szóló befektetésként fogja fel az ember.

Összefoglalva, amennyiben egy nyitott személyiség vagy, szeretnéd jobban európainak érezni magad, nagyobb magabiztosságra vágysz a mindennapokban és a munkaerőpiacon, vagy mentális felfrissülésre szomjazol, ne tétovázz, mert az Erasmust neked találták ki!

 

 

Pesthy Benedek ÁJK végzett hallgató

2017/18

Hollandia, Werkendam

Lino Droogbloemen

 

A diplomaszerzést követően az Erasmus+ szakmai gyakorlati ösztöndíj posztgraduális programjával utaztunk ki Hollandiába a barátnőmmel 2017 augusztusában. A szakmai gyakorlatot a werkendami székhellyel rendelkező Lino Droogbloemen nevű cégnél töltöttem el. Az egyetem alatt a jogi kar hallgatói önkormányzatának külügyi referenseként dolgoztam, ezért tisztában voltam a program nyújtotta előnyökkel és lehetőségekkel. Feltétlen szándékomban állt valamilyen nyugat-európai úti célt választani, hogy lehetőség szerint egy valamelyest eltérő társadalmi/gazdasági viszonyokkal rendelkező országot ismerhessek meg. Mivel az idegen nyelvek vonatkozásában mindketten az angoltudásunkat tekintettük a legerősebbnek, ezért fontos szempont volt továbbá, hogy olyan országot válasszunk, ahol széles körben elterjedt az angol nyelv ismerete. Ezért esett végül a választás Hollandiára.

 

A Lino alapvetően egzotikus szárazvirágok Európába történő behozatalával és értékesítésével foglalkozott, a Werkendamban eltöltött idő alatt a hétköznapokon bent dolgoztunk a cégnél. Őszintén szólva a fogadó cégnél végzett munka meglehetősen monoton, unalmas volt, alapvetően adminisztratív jellegű tevékenységben és a cég magyar partnereivel való kapcsolattartásban való segítségnyújtásban merült ki, ezért nem is untatnék senkit a részletekkel. Minden nap 8 óra tartamban végeztünk munkát a cégnél és délben volt egy órás ebédszünet is, így összesen hétköznaponként 9 órát töltöttünk a munkahelyen. A cég szinte valamennyi alkalmazottja jól beszélt angolul és egytől egyig rendkívül barátságosak, közvetlenek és nagyon türelmesek voltak velünk - főként a betanulás kezdeti időszakában -, ezért a beilleszkedés fölöttébb könnyen, gördülékenyen ment és összességében a cégnél bent eltöltött idő is kellemesen telt.

 

Bár Budapestről egyébként Amsterdamba és Rotterdamba is ment közvetlen repülőjárat, mi a az eindhoveni repülőjárattal történő utazás lehetőségét választottuk, mert ide volt a legkedvezőbb áron elérhető a repülőjegy. A repülőtérről rendszeresen közvetlen buszjárat indul a városi vonat és buszpályaudvarra, ahonnan az ország bármely városa viszonylag egyszerűen megközelíthető. A holland tömegközlekedés magas színvonalú, a vonatok és a buszok nagyon tiszták és pontosan érkeznek és a pályaudvarok is igényesek és könnyen tájékozódik bennük az ember. A jegyek ugyanakkor az itthon megszokott árakhoz képest igencsak drágának tekinthetők, tehát érdemes minden esetben jó előre átgondolni, hogy hogyan is utazik el az ember az adott úti céljához, mert egy kis körültekintéssel sok pénzt lehet spórolni.

 

A hollandiai közlekedés és boldogulás fontos eszköze még a kerékpár, a településeken belül, illetve azok között is jól kiépített kerékpárutak találhatók, illetve gyakorlatilag az egész ország egy síkságnak tekinthető, ezért módfelett könnyű a kerékpárral való közlekedés. A szállásunk a Werkendam melletti Sleeuwijk településen helyezkedett el, ezért minden hétköznap reggel, illetve este le kellett tekernünk nagyjából 7-7 kilométert a munkába, illetve vissza, de a hétvégi utazások során a vasútállomást is kerékpárral közelítettük meg. A szállást – amely egy konyhával és fürdőszobával rendelkező bnb volt - egyébként a házigazdáink segítségével sikerült megtalálnunk, ugyanis a kisebb településeken a szálláskeresés nehézkesebb.

 

A hétvégéket rendszerint utazással töltöttük, a már említett vasúthálózat igénybevételével. Tekintettel arra, hogy viszonylag hosszú ideig tartózkodtunk kint, Friesland és ÉszakHollandia kivételével az ország jelentős részét be tudtuk járni és eljutottunk a legtöbb holland nagyvárosba, illetve egy hétvégén ellátogattunk Belgiumba is. Összességében mégis elmondható, hogy mivel a vidéki városok, falvak döntő többsége nagyon szép és rendezett, még ennél sokkal több idő sem lett volna elég ahhoz, hogy a teljes országot, vagy akár a szomszédos tartományok minden szegletét meg tudjuk ismerni.

 

Hollandiában a magyar jövedelmi viszonyokhoz képest magasnak tekinthetők a megélhetési költségek. Az ösztöndíj program által biztosított támogatás sajnos messze nem fedezi a mindennapi életvitelhez szükséges költségeket sem, nemhogy az esetleges kirándulások költségeit. Egy kis odafigyeléssel nyilván sok pénzt meg lehet spórolni, de összességében elmondható, hogy mindenképpen szükséges nem kevés saját pénzzel készülni az útra, különben a hétvégét otthon fogjuk tölteni, számolgatva a hátra lévő napokat. Ha az ember rövidebb útra – 2-3 hónapra – utazik ki, akkor azt gondolom, ez a probléma nem feltétlenül fogja őt olyan mértékben érinteni, minden esetre nem árt számolni a kiadásokkal. Persze ezekkel a kiadásokkal minden egyéb utazás során is – ahol ugye támogatás nem jár – számolni kell, ezért én nem gondolom, hogy bárkit éppen ez kellene, visszatartson a részvételtől.

 

Szerintem a személyiségfejlődés szempontjából nagyon fontos, hogy az ember néha egy kicsit kilépjen a saját komfortzónájából, lehetőleg minél fiatalabban, amikor még elfogadóbb az ezzel járó esetleges kényelmetlenségekkel. Az Erasmus program erre remek lehetőséget kínál, azáltal hogy jelentős anyagi támogatást nyújt a külföldön tartózkodás költségeihez. Én személy szerint remekül éreztem magam a Hollandiában eltöltött idő alatt és minden kedves olvasónak azt javaslom, hogy használja ki az ösztöndíj kínálta lehetőséget, mert tényleg megéri.

 

 

Vaczó Viktória ETK Rekreációszervezés és Egészségfejlesztés

2018/19

Hollandia, Hága

The Hague University of Applied Science

 

Már gimnazistaként, az unokatestvéreimtől és a barátaimtól hallottam az Erasmus+ programról és tudtam, hogy egyszer majd én is szeretnék élni ezzel a lehetőséggel. Amint felvettek az egyetemre, rögtön tájékozódtam a PTE honlapján, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki Erasmusos hallgató legyen és milyen országokba van lehetőség kiutazni. A listán szereplő fogadóegyetemek közül a hágai volt a legszimpatikusabb. Úgy döntöttem, hogy az utolsó év első szemeszterében pályázom az Erasmus ösztöndíjra. Igyekeztem minél több információt gyűjteni Hollandiáról, az ottani életről és az egyetemi oktatásról stb. Hogy jobban megismerjem az Erasmus programot, jelentkeztem Erasmus buddynak a pécsi ESN szervezethez. Több külföldi hallgatóval felvettem a kapcsolatot, hogy segítsem őket boldogulni az útjukon, valamint részt vettem néhány nekik szervezett eseményen is. Közben úgy éreztem, hogy az én életemben is változásra van szükség és ezt csak úgy tudom elérni, ha kilépek a komfortzónámból. Biztos voltam benne, hogy ezt a változást az Erasmustól fogom megkapni. Reméltem, hogy önállóbb, bátrabb leszek és egy másik országban, más kultúrát megismerve más szemmel látom majd a világot.

 

A szálláskeresést már áprilisban elkezdtem, rögtön miután pályázatomat sikeresnek ítélték. Úgy terveztem, hogy kollégiumba jelentkezem, de az árakat látva inkább albérletet kerestem. Különböző Facebook csoportokban nézelődtem, ahol 2 hét alatt találtam rá egy kedves kis lakásra, közel a főkampuszhoz. A későbbi lakótársam éppen olyasvalakit keresett, aki csak 5-6 hónapot szeretne Hágában lakni, mert a barátnője is éppen Erasmusra ment. Nagy szerencsém volt, mert sok szaktársamnak még az első héten sem volt állandó lakóhelye, hostelben kellett megszállniuk napokig. Havonta fix 430 eurót fizettem. A kollégiumi szobák jóval drágábbak voltak. 2018. augusztus 19-én, este érkeztem Hágába Franciaországból, ahonnan Flixbus-szal utaztam körülbelül 7 órát. A lakótársam és a barátja jöttek értem az állomásra. Onnan egyenesen a lakáshoz mentünk. Nem csalódtam, igazán szép és barátságos volt. Még aznap elmentünk a városba, megmutatták, hol van az egyetem, láthattam néhány ikonikus helyet és a fiatalok kedvelt pubjait.

 

Nagyon gyorsan telt az idő és az 5 hónap alatt nem nagyon volt honvágyam, csak egyszer utaztam haza. Ennek ellenére természetesen jó volt újra találkozni a családommal, barátaimmal, együtt tölteni velük az ünnepeket. Szerencsére már kiutazásomkor megbeszéltem a lakótársammal, hogy fogadhatok vendégeket és így édesanyám, testvéreim és nyolc magyar barátom is meglátogatott. Nagyon izgalmas volt őket körbevezetni a kinti „világomban”, megkóstoltatni a holland különlegességeket, megismertetni őket külföldi barátaimmal. Rengeteget bicikliztünk, sok szép helyre el tudtam vinni őket Hágában és Delftben. Lenyűgözték őket a holland tájak, régi városok, csatornák és a kedves emberek. Vonattal is közlekedtünk, jártunk Leidenben, Amszterdamban, Maastrichtban és Utrechtben.

 

Hágán belül és a közeli városokban is mindenhova biciklivel vagy gyalog jártam, egyrészt azért, mert minden könnyen elérhető, másrészt mert nagyon drága a tömegközlekedés. Néha felültem azért a buszra és a villamosra is. A tömegközlekedéssel teljesen meg voltam elégedve, nagyon jó az infrastruktúra egész Hollandiában. Vonatozni kifejezetten imádtam, hiszen az emeletes vonatokról különösen jól lehet látni a gyönyörű tájakat. Érdekesség egyébként, hogy a holland diákok ingyen vonatozhatnak hétköznap vagy hétvégén – ki melyiket választja – valamint az egész országban chip kártyás rendszer van. Nekem is volt egy ilyen kártyám. A bringautak minősége is tökéletes és tényleg annyira jó, hogy mindenhova el lehet jutni biztonságosan. A legtöbben bringával közlekednek. A vonatállomás körüli bringatárolóknál reggelente nehéz volt üres helyet találni, viszont az egyetem alatti és melletti parkolókban mindig le tudtam parkolni a biciklimet. Minden nap bicikliztem, volt, hogy még egy másik városban lévő gyakorlatra is azzal mentem. A holland gyerekek már egészen pici koruktól kezdve hozzá vannak szoktatva a kétkerekes közlekedéshez, mivelhogy szüleik viszik őket előre/hátra ültetve, többszemélyes biciklin vagy külön kis biciklis kocsikban. Az országban a statisztikák szerint több bicikli van, mint amennyi lakos.

 

Szórakozóhelyen, bárokban és koncerteken is voltam néha, de leginkább a házibulikat, kolibulikat szerettem, vagy a közös vacsorázós, társasjátkos estéket, mozizást. Minden szórakozóhelyen kellett belépőjegyet és ruhatári díjat is fizetni, és az ital sehol sem volt pénztárcakímélő. Rendszerint magam főztem, mert így volt a legolcsóbb és a legegészségesebb. Étterembe ritkán jártam, inkább kávézókba, ahol finomabbnál finomabb kávékat ittam. Minden holland ételkülönlegességet megkóstoltam (köztük finom sajtokat, édességeket), kedvencem a kaassoufflé volt. Gyakran ittunk finom holland söröket is.

 

Augusztus 19-től kezdődött az ESN által szervezett „Welcome week”, ahol sajnos még nem találkoztam a szaktársaimmal, azonban rengeteg érdekes programot szerveztek nekünk és nagyon jól éreztem magam. Első nap egy különleges hajótúrán vettünk részt Hága csatornáin, ahol egy másik szemszögből ismerhettük meg a várost. A hét többi napján volt még vetélkedő, sportjátékok, szabaduló szobás játék, kocsmatúra, végül pedig egy közös filmnézés. A következő héten elkezdődött a tanítás, ahol összeismerkedtem szaktársaimmal. A két nemzetközi vacsorán kívül városnéző túrákat szerveztek nekünk, Erasmusos hallgatóknak, valamint az egyetemen heti rendszerességgel voltak rendezvények, amelyeken mi is részt vehettünk. Hágában két blokkból állt egy szemeszter: szeptembertől novemberig a főkampuszon voltak óráink, novembertől januárig pedig a sportkampuszon. Mindkét kampusszal maximálisan meg voltam elégedve. Az egyetem 7 szintes, számos tanteremmel rendelkezik. Ezen kívül egy óriási könyvtár, több tanulószoba, konyha, kávéház, beszélgető sarok, interaktív szoba, egészség laboratórium, konditerem, egy nagy tornacsarnok, aerobikterem, egy óriási aula és egy nagy biciklitároló tartozik a kampuszhoz. Minden tanteremben volt számítógép és minimum egy projektor az órák megtartásához. Étkezés szempontjából külön kiemelném a földszinten található ebédlőt és kávézót, ahol szép környezetben nagyon finom ételeket és kávét fogyaszthattunk diákbarát árakon.

 

Hetente átlagosan 3-4 napon voltak óraim. Az oktatók változatos és érdekes előadásokat tartottak. Leginkább interaktív módon tanultunk, mindenkinek a véleményére, hozzászólására kíváncsi volt a tanár. A diákok ezt ki is használták. Sokszor volt olyan például, hogy a tanár azt kérdezte tőlem: „Na, és ezzel kapcsolatban mi a helyzet Magyarországon?”. Két mini szakot vettem fel, ami több kurzusból tevődött össze: Szociológia és kultúra az egészségben, táplálkozásban és sportban és Sportesemény szervezése önkéntesek bevonásával. Mindkettő nagyon hasznos volt számomra. Lehetőségem volt az egyéniségem kibontakoztatására, saját ötleteim, kreativitásom és sporttapasztalataim bemutatására: sportesemény szervező projekt és ugrókötél fellépés. Rengeteg csoportmunkánk volt mind az órákon, mind házi feladatként/vizsgafeladatként, de szerencsére együtt könnyen megbirkóztunk velük. Előfordult az is, hogy nekünk kellett csoportosan órát tartanunk. Együtt tanultunk a holland diákokkal, akik egyébként már gyakorlottabbak voltak az angolul tanulásban és nagyon sok segítséget kaptam tőlük. Nehézségeim nagyon ritkán adódtak. Ha mégis úgy alakult, mindig tudtam, hogy mikor és kitől kérhetek segítséget. Azt gondoltam, hogy az Erasmus meg fog változtatni, de nem hittem volna, hogy ennyire. Sokkal önállóbbnak érzem magam, sokkal jobban koncentrálok arra, mi történik velem, körülöttem és hogy ez milyen hatással van rám. Hollandiában mindent alaposan megfigyeltem: az embereket, viselkedésüket, a helyeket, az állatokat. Nagyon érdekes volt látni például, hogy Hágában zöld papagájok szabadon repdesnek mindenhol, általában csoportosan. A lakásunk környékén is rengeteget láttam.

 

Több dolgot is kiemelnék a legjobbak közül, ami velem történt. Először is egy álmom vált valóra azzal, hogy Hollandiába mehettem tanulni, a biciklik és a szabadelvűség országába. Örülök, hogy ez volt az az ország, ahol kipróbálhattam, milyen külföldön élni, fejlődött a nyelvtudásom, nyitottabbá váltam. Úgy gondolom, a gondolkodásom és az értékrendem is sokat változott, és sok-sok fantasztikus embert ismerhettem meg. Új barátokat szereztem, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot, és tervezzük a következő találkozásunkat. Csodálatos élmény volt, amikor augusztus végén először sétáltam el a tengerig és még fürödhettem is. Október közepétől kezdve az egyre hidegebb idő miatt sajnos már nem mentem be a vízbe, azonban továbbra is vonzott, hogy hétvégén, vagy egy sulimentes napon eltekerjek bringával és csodáljam a látványt. Volt lehetőségem a holland Disneyland-be, Efteling-be is elmenni holland szaktársaim társaságában, majd egy megfizethető „all you can eat” étteremben zártuk vidám napunkat. Nagyon szerettem még a közös vacsorákat, ahol mindenki saját országának specialitását készíthette el. Mondanom sem kell, milyen nagy sikere volt a gulyáslevesemnek és a mákosgubámnak.

 

Nagyon jól teltek mindennapjaim, mindig csináltam magamnak programot, hiszen tudtam, hogy most van itt az idő felfedezni a helyeket, érdekességeket, ki kell használnom ezt a fantasztikus lehetőséget. Szerettem suliba járni és angolul órákat hallgatni. Emellett nagyon sokat sportoltam. Szeptember közepén vettem kondi bérletet, körülbelül 70 euró volt egy szemeszterre, februárig használhattam. Szerintem ez nagyon jó ár és bár elég kicsi a terem, nekem teljesen megfelelt. Igyekeztem heti 3-4 alkalommal menni, ezen kívül heti 1-2-szer még futni is jártam a közeli parkokba, no meg persze biciklizni. A szaktársaimon kívül a konditeremben is rátaláltam sportolni szerető barátokra, akikkel az edzések mellett egyéb más programokon is részt vettünk együtt.

 

Véleményem szerint az Erasmus-t mindenkinek meg kellene tapasztalnia, aki egy kicsit is érez valami kalandvágyat az életében. Olyan élménnyel gazdagodik, amit soha nem fog elfelejteni. Egész idő alatt tanulunk, új dolgokat tapasztalunk, ami fejlődésünkben segít minket, de szemléletformáló hatása is van, átértékeljük az életünket. Számomra leginkább tanító jellegű volt ez az élmény, hiszen megtanultam egy csomó mindent magamról, másokról, a világról és természetesen Magyarországról. Ugyanis amikor távol vagyunk az országunktól, kicsit jobban megismerjük azt. Egyrészt, ahogy megismerünk egy másik országot, mindig a saját országunkat vesszük viszonyítási alapnak, másrészt akarva, akaratlanul tudhatjuk meg a külföldiek véleményét rólunk. Ugyanúgy az ő országukról is kaptam egy képet és másfajta szemléletmódot. Összegezve az 5 hónapot: életem egyik legizgalmasabb periódusa volt a kint töltött idő és a legvégén azt kívántam, bárcsak ne lenne vége ennek a kalandnak!

 

 

Wang Fengchen Business Management and Administration

2016/2017

The Netherlands, Tilburg City

Tilburg University

 

The first time when I heard about this program was in my first year of university, I got a lot of Erasmus friends from different countries sent by different European universities. They told me the way how to apply for this program and how to make the university life more beautiful and active. I was touched by their ambitious behaviors and thoughts, I made my mind to know more and join this program someday in the future before my graduation of my university. After two years of careful consideration, I came to fins the coordinator of my school`s international office to know the details of the process of application. Two months` preparation and patient waiting I was informed by University of Tilburg, the Netherlands to be an exchange student for 2016/2017 semester and the grants were given in the meantime.

 

As I mentioned from the previous part, I was touched by the Erasmus students` ambitious behaviors and thoughts. I am an international student in Hungary, after two years` studies, I know sharply that facing the cultural and linguist challenges is not an easy thing to overcome, and in the meanwhile, I have to face the challenges from daily studies and examinations. If I were a student from Hungary and having university studies in Hungary, I would not have the difficulties from cultures and languages, but this truth came as I am a Chinese student, I did not even come to Europe before my Senior high school, because I did not have time and funds to do that. However, I enjoyed the feeling very much while there was a challenge; it improved the abilities of mine to fight against it and solve it. All the expectations which I had were from the point where I can improve myself and improve the knowledge and capacity to get adopted to a new culture better and quicker. I believe it can help me a lot in my future career.

 

The difficulties which I faced were mainly from three parts, cultural adaptation, communicational barriers and academic challenges.First, the cultural adaptation was the first difficulty which I faced, since I moved from China to Hungary, and then moved from Hungary to the Netherlands, the cultural changes made me feel no direction to get adopted as fast as the other difficulties. For instance, in the Netherlands, the people are very close to each other, even if they do not know each other they always smile and are willing to say hello to the strangers, but in Hungary if they do not know each other, they just stare at you and do not say a word, even they want to talk to you in person, etc. This kind of difficulties were very interesting to me, but sometimes it made me feel confused, for example, even though the Dutch people can be very warm to you but the relations between I and them were always not as close as my Hungarian friends, thus sometimes I did not know for which degrees shall I make friends with them. The only way to me to overcome these difficulties were trying to use my own way to know and do as they do, as the old saying says, when in Rome do as the Romans do. Second, the communicational barriers were and are existing to my life since I came abroad, my mother tongue is Chinese, in Hungary my Hungarian friends speak Hungarian, in Holland they speak Dutch, we can all speak English to communicate for living purpose and studies communication and normal daily communication, but when Chinese meets Chinese people, Hungarians meet Hungarians, Dutch meets Dutch people, the first option to communicate would be their own languages, instead of English. The only way to overcome this problem could be learning different languages, this is what I am doing, I believe this can make me more sociable. The third thing I would talk are the difficulties from studies, the mindsets of Chinese could be different with European mindsets, the way of thinking and the teaching style is different between China and Europe, this can be seen the causality of this difficulty. Whatever in Hungary or in the Netherlands, there were plenty of differences, I had to react very quickly to find these differences and find the way to move forward. Learn the knowledge and learn to change.

 

Wang Fengchen (KTK, management, Tilburg)

 

Traveling is the highlighted part of my whole entire life. I see myself as a world traveler, during the past 3 years in Europe, I have visited 23 countries. By the chance of joining Erasmus+ Program, I visited 19 cities in the Netherlands, Germany, Greece, Malta, Bulgaria, France and Spain. I used to travel alone, because I used to believe that travel alone can make me think faster and much more free to go anywhere I want to go and choose to leave if I don`t want to stay. But during the past half year in the Netherlands, I chose to travel with my friends; this changed me a lot, the trip with the company of my friends made the trips more interesting and impressive. During the Erasmus period, I met a lot of new friends from Tilburg University and also travelers from all around the world. Even though the Erasmus+ program has been terminated for me at this moment, I will not let my adventure stop. Since the adventure had started by it, then I would continue my exploration to know more about the world, to make more interesting friends from all different cultural background and know more about their stories.

 

The accommodations in Tilburg are mainly provided by an agency called Black Diamond, this is an agency guaranteed by Tilburg University to provide the Housing information to the Students, no matter the students are from Tilburg University or incoming exchange students, no matter the students are Bachelors or PHD students, they have to rely on them mostly, because Tilburg University does not have their own dormitories or other types. The accommodation where I lived called verbs professor, the students all have a single bedroom where there were almost everything we need, but I have to share two toilets and three bathrooms with the other 15 flat mates.  The monthly fee is relatively expensive, the place where I lived charged 1966 EUR for 5 months, it was charged at once and it was non-refundable.

 

The city where I lived is called Tilburg, which is the sixth biggest city located in the south part of the Netherlands and connected with the north part of Belgium. Tilburg is very likely to Pécs, Hungary where I stayed for almost 3 years. The main population in Tilburg is the student, thus Tilburg is quite open to accepting different cultures. In Tilburg, the public transportation is very expensive, it consists of public buses, public trains and also taxi. The expense depends on which kind of public tools you would like to take. The price range of taking the public bus intercity is from 1.00 EUR to 5.00 EURO, the price range of taking the public intercity train is charging 1 EUR/min (just inside the city). However, almost every single person has a piece of bicycle, thus it would be very cheap and convenient. The restaurants are mainly gathered in the city center, because I lived on the outside of the city, I went to the city center to enjoy the food with my mates around 2-3 times a week. The price depends on what you order and which kind of foods you order, for instance, Italian food takes around 10-15 EUR per person, Spanish food takes 15-25 EUR per person, the Asian food, like Japanese Sushi and Korean BBQ takes more than 30 EUR per person. However, the school also provides small canteen on the campus, takes around 5 EUR. The entertainment is really depending on what you need. Take an example of myself, the main expenses to me were two parts, Sports and Films. In Tilburg, there is a famous sport place called Sports Center, where it provides the services of Gym, Volleyball, basketball, gymnastics, football, badminton, etc. You can also find your own type over there, and they provide the professional coaches to different needs. It charges 21.5 EUR for the student from Tilburg University and then you can enjoy the listed sports. It was quite good to me, I want to keep enjoying it. About the cinema, in Tilburg there is iMAX as other cities, the price depends on different films and it is no more than 10 EUR.

 

Unlike in Hungary, living in the Netherlands is a bit expensive, the cost of living is a bit higher than Eastern European countries, but the quality of life is highly remarkable which means a higher living expense and higher qualities of life. I made an estimated table of my costs of living in Tilburg during the past 5 months from August 2016 to January 2017. In the table, I give five categories of my main daily expenses, except the accommodation cost is the exact amount which I paid, the rest categories are the estimated amounts thus there might appear a floating rate around 100 EUR of each category.

 

Wang Fengchen (KTK, management, Tilburg)

 

The initial reason why I chose Tilburg University was the reputation of this school. It is a very international university which consists of five colleges, the School of Economics and Management, the Faculty of Law, the Faculty of Social Behavioral Sciences, the Theological Seminary, the Faculty of Humanities and an MBA School of Business. What`s more, Tilburg University was ranked by Top 200 in the 2017 Times World University Ranking and “THE” ranked World University of Economics and Business ranked 11 worldwide. High-level teaching standards benefit from the teachers and professors from all around the world and the perfect teaching infrastructures. The whole environment can be described as harmonious, the teachers are willing to solve the problem which we face, and not only the teachers and professors, but also the others staffs, for example, the staffs in the library. The library opens from 8 o`clock AM to 12 o`clock PM, fully perfect computers and learning atmosphere make me feel comfortable and satisfied. I chose three subjects in Tilburg University, I have to say all of the professors were coachable and responsible to every students, I admire their inspirations and get encouraged by it.

 

The best thing during my Erasmus studies was that I got the good chance to have a different experience. The experience I got when I lived in the Netherlands could not be replaced and forgettable. The experience taught me I need to keep forward to chase my dreams, it told me that I am still very young to do a lot of crazy things in the coming future. The experience encouraged me to challenge all the impossible things before you make it, after that the things turned out that everything on the earth is possible, there is no such a thing you cannot solve. The road is right under our feet, the best direction is keeping forward and chasing my own dreams is always the direction where I am heading to.

 

Wang Fengchen (KTK, management, Tilburg)

 

Personal speaking, Erasmus+ program was an opportunity, and it can be the opportunities of the others as well. By the chance of joining Erasmus+ program, we get to know more about the world, different countries, and cultures. The communication between young individuals and the world is vitally important and this program can be a gate to broaden young people`s horizons and being more open-mind to the world. What is more, Erasmus+ program provides the qualified people with financial grants, which can be a big help to the young students who do not get enough funds to explore the world. I started to introduce this program to my friends around me, I am very happy and proud to tell all the stories and experiences to my friends and encourage them to be part of it.

 

 

Rexiti Zufeihaer MSc Applied Management

2016/17

Arnhem, Netherlands

Arnhem Business School, HAN University

 

After this half year’s studying at Netherlands, I, as an Erasmus student, have greatly benefited from this “amazing period”, which left me great amount of “fortune” that will inevitably be beneficial for my future study and life!

The first time I have learned about the Erasmus + program was in March, 2016, by emails sent to me by school managers. Since I have always dreamed to be an Erasmus in a third country, my expectation of this Erasmus mobility was very high, of course, after half year’s study at Netherlands, it certifies my expectation. And it is a, in my own words, “life-changing experience”.

I had applied for the Erasmus program in March and received the acceptance letter in April. After then I were busy preparing for the Erasmus program while attending class and setting out for upcoming exams. Having prepared for nearly four or five months at Pecs and my hometown, I finally set my feet on the way to Arnhem, Netherlands in 28th of August.

 

The first day I arrived at Arnhem, I was arranged into a dorm building, named “Montevia”, where accommodates international students from the whole world that I felt I was imbued fully into an International “atmosphere”. And from that day on, I recognized many foreign students from all over the world. Moreover, we studied, played and went to the University together. Our accommodation is near the city center and Arnhem’s train station that is a bit ordinary while “special”. As for its “ordinariness”, it resembles, for me, the traits and characteristics of other Netherland’s University dormitory, but as for its “uniqueness”, it accommodates all our Erasmus classmates. The “Motevia” building has four floors, each has three shared dormitories whose fee is approximately 420 euro. The university, where I studied, and the dormitory, “Motevia”, are located in a city named Arnhem, which is seated near the boundary of Netherland adjoining Germany.

 

Arnhem is very developed in its transportation, where you can see fast-speed trains darting on tracks, buses and cars fleeting across roads, boats staying in Rhine river beyond the road and bicycles passing along you. The receiving institute, Arnhem Business School, is a bit far away from our dormitory, so for the transportation between school and dorm, there are few options that you need to choose: going to school by bus or by bicycle. Since our dorm is renting bicycles for 50 euro each, majority of our exchange students prefer bicycling to the University, of whom I am in, too. Before coming to Netherlands, I really don’t have the habit of riding bikes, however, after riding bike to school for several times, I am “bewitched” to this sport, until now I am still keeping this habit. One of my best memories is riding my bike along the way among school and dormitory.

 

There are many restaurants with varied styles and entertainment places located near the city center, which is also the place where I lived. And just opposite the place where we are living there is a “business street” that contains shops, restaurants, entertainment places, etc. So it is very convenient for the residents of “Montevia” to pick up foods at restaurants and enjoy life at recreational places. The costs of these places are varied, for instance, if you prefer inexpensive products, you can go to retail shops that are near to the dorm, or you prefer more expensive products you can also choose to go to other shops, the same to restaurants, entertainment places, etc.

 

My Erasmus life in Arnhem was very colorful. Before departure to Arnhem, Netherlands, I applied the buddy program of HAN University, which belongs to one of the programs that welcome exchange students, and was welcomed by my buddies at the onset of the semester. The first week of my Erasmus study was somewhat like a welcome week, we were oriented to many activities on-campus, where we got to know our exchange classmates and our teachers. There are also some International student associations available at campus that organize interactive activities for local students and foreign students.

 

The institute receiving us is Arnhem Business School, which is one of two campuses of HAN University, the other seated at Nijmegen. The school is situated by a park surrounded by trees, the environment of which is tranquil and beautiful. There are many majors offered by the school, like the major of automobile. So, after arriving at the school, I was impressed by the school’s environment and anticipated the classes eagerly. As an Erasmus student, I have exchanged four courses from my sending institute there.

 

The teaching style of Arnhem business school is, for me, relax and pleasant. We, as Erasmus students, were formed into separate classes according to curriculums, which made us even easier to communicate and study together. The teaching approach at HAN University is practice-oriented, which are not only dominated by written-exams, but projects that test students’ creativity and social practices. In my Erasmus-study period, the most impressive experience for me is the “group work”. All these four courses I took require its enrolled students to do group projects. Since a group is formed by students with different cultural backgrounds and nationalities, it is inevitable to face up with cultural differences, thus we should, on the one hand, successfully complete projects together, on the other, learning the most life values like tolerance, forbearance and co-operations, etc.   

 

Although the study process is strenuous and hard, the passing of exams (getting good grades) are one of the best things throughout the Erasmus semester. I think, after hard-studying, the first thing I gained during my study period is the knowledge related to my major, the second is the enrichment of my experience, friendship and wisdom.

Also, during my Erasmus period, I have met many people from all over the world, whereby getting to know different cultures; and Erasmus period is a great opportunity for travelling and parting.

 

In the final analysis, I will never forget this precious Erasmus study experience. Now, as I retrospect my whole Erasmus semester at Arnhem, Netherlands, I can say that studying at HAN University is one of the best choices I could have made, but not just the exchange institute, city, but the people, I met during my study there, is amazing and unforgettable. It is a tremendous opportunity to get to know all those amazing classmates from a lot of different countries and cultures from all over the world.

Thanks to all who have helped and supported me throughout my whole Erasmus semester!