Hallgatóink Erasmus+ beszámolói Görögországról

Tóth Kata Viktória ÁOK általános orvos

Görögország, Thessaloniki

 

Thessaloniki egy Álom. Ez lenne a nagyon rövid beszámoló. De azért igyekszem kicsit többet is mesélni róla. Annyit kezdésnek megjegyeznék, hogy ugyan elfogult és őrült szerelmese lettem a városnak, a görögöknek és úgy, ahogy van annak a leírhatatlan fogalomnak, amit úgy hívunk ThessErasmus. Gyanúsan ez lesz életed legnagyobb élménye. Nekem eddig is nagyon jó életem volt, ezért mikor mások ezt mondták, fenntartásokkal kezeltem a kijelentést, de hát igaznak bizonyult, ez az igazság! Kívánom, hogy utólag Te is egyetérts majd velem.

 

Kezdem az elejéről. Thessalonikibe repülővel mentünk (vacilláltunk a buszon is, mert ilyen opció is van, de drágább és szerintem problémásabb). Ez azért sorolható az első nehézségek közé, mert 3 hónapra nem könnyű keveset pakolni. Itt annyit tudnék okoskodni, hogy még november-decemberben is sokkal jobb idő volt, mint ahogy én pakoltam, szóval kellemes őszi viselet leginkább, amire szükség van, illetve a kórházba köpeny-papucson kívül semmi mást nem kell majd vinni! A reptérről busz visz közvetlenül a városba nagyon olcsón, de érkezéskor a taxit (vagy épp egy segítőkész buddyt) javaslom. Aztán, az érkezés, a vele járó mindenség, és az első pár nap döccenői ne tévesszenek meg senkit. Bevallom én nagyon bőgtem úgy a második este környékén, mert valahogy hirtelen teljesen elveszettnek éreztem magam. Persze ez több tényezős dolog volt, de a lényeg az, hogy félrevezető lehet ez „levegőbenlógásérzés” a legelején, de aztán minden a helyére kerül. Ez biztos. Sokat „külföldező” ismerősömre tudok hivatkozni, akinek én sem hittem, amikor azt mondta, hogy néhány nap, de maximum egy hét, és minden rendben lesz. Megtalálod a boltot, ahol majd rendszeresen bevásárolsz, a pékséget a közelben, megismersz 1-2 embert, túléled a papírmunkát, és elkezded a gyakorlatot, ami rendszert hoz az életedbe. (Ez így mind nagyon rövid idő alatt történik.) És hirtelen minden csodás lesz és megy magától.

 

A szállás szempontjából tökéletes választásnak bizonyult pécsi elődeink tanácsára a Kyriakou Matsi 7. szám alatti Academic House. Icipici szobák saját fürdővel, amiket végül nagyon-nagyon megszeret az ember, koli hangulattal, és a ház elhelyezkedése is tökéletes, mind a tengerpart, mind a menza, (igen, menza, napi 3 étkezéssel a hét minden egyes napján, térítésmentesen, csak mert egyetemista vagy!) és igazából még a központ szempontjából is, sőt, mi az egyik gyakorlatot az AHEPA kórházban töltöttük (a gyakorlat helyszíne sajnos előre nem kiszámítható, több kórház is van), és az is 10 percen belül volt. Amúgy Thessalonikiben a tömegközlekedés rendkívül olcsó, és gyalog is azért be lehet járni a város nagy részét! Következő lépés a „papírozás”. Bejelentkezés a Központi Erasmus irodában, aztán a helyi TO az orvosin, a diákigazolvány (PASO) igénylése (ide érdemes úgy menni, hogy már meg tudsz adni egy görög mobilszámot – ezzel kapcsolatban részleteket az érdekeltnek szívesen mondok), és végül a saját koordinátor, akinek a nevét, elérhetőségét utóbbi helyen adják meg. Ő pedig majd tovább fog küldeni a kórházba, ahol az adott gyakorlat lesz. Annyit tudnék javasolni, hogy türelem, nyugalom, végül minden rendben lesz! (És bőven megéri ez a kis macera.) Na meg, hogy az időpontokra nagyon figyelni, a szerződés dátumok a be – és kijelentkezés dátumai legyenek!

 

A gyakorlat mindkét helyen nagyon tetszett (a fentebb említett kórházakban), pont az arany középút – van lehetőséged tanulni, és ténylegesen csinálni is valamit, de azért nem is veszik túlságosan szigorúan, hogy mikor és hol vagy éppen. Igazából a hozzáálláson múlik, hogy Te hogy állsz hozzá, mert ha érdeklődő vagy, azonnal próbálkoznak ők is fordítani, hogy mi történik, oktatni, segíteni.

 

A városról egyelőre keveset írtam – talán mert alig találok rá szavakat. Első ránézésre persze csöppet sem szép. Magas panelek, rettenetes népsűrűség, semmi „romantika”. De valahogy már az első pillanatokban beszippantja az embert egy olyan atmoszféra, ami utána örökre hiányozni fog – legalábbis a hazatérés után egy héttel én most sajgó szívvel így érzem. Próbáld elképzelni a következőt: Pécs-Budapest előnyei összegyurmázva tengerparttal, görög mentalitással és mediterrán életérzéssel, mellé valami megmagyarázhatatlan „eu-balkán” hangulattal. Imádtam. Az igazi görög családi tavernákat, a görög kávézókat, pékségeket, lépten-nyomon felbukkanó történelmi jelentőséggel bíró épületeket, templomokat, emlékműveket benn a betonrengeteg közepén. Ha csak rá gondolok mosolyognom kell, és boldog vagyok, hogy ennek a városnak a lakója lehetettem 3 hónapig. Jaj és a naplementék, és az az egészen elképesztő éjjeli nyüzsgés. Soha hasonlót nem tapasztaltam korábban. Egy hét után ráadásul már annyi új ismerős van, hogy sehova sem kell egyedül menni.

 

Itt jegyezném meg, hogy ugyan kinek így jó, kinek úgy, és ez csak személyes tapasztalat, de én nagyon hálás vagyok, hogy az élet úgy alakította, hogy nem egyedül utaztam, hanem ugyanazt a szemesztert választottuk mindketten a másik szerencsés Thessalonikibe utazó pécsi sorstárssal. Boldog Thessaloniki hónapokat! Mostantól a kedvenc közhelyem a világon: Once Erasmus, always Erasmus!

 

 

Békési Eszter BTK, angoltanár 

Görögország, Thessaloniki

Aristotle University of Thessaloniki

 

A Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően öt hónapig Görögország legnagyobb egyetemén tanulhattam, Thessalonikiben. Az egyetem kiválasztásában két fő motivációm játszott szerepet: az egyetem kurzuskínálata és a görög nyelvtanulási lehetőség. Számos egyetem honlapjának végigböngészése után hoztam meg a döntést, hogy ezen az egyetemen szeretnék tanulni. Az egyetem több kara kínál pedagógiai témájú kurzusokat, és az angol tanszék is bőséges választási lehetőséget nyújt a nyelvoktatással kapcsolatos előadások látogatására. Emellett az otthoni tanszékem oktatóival folytatott beszélgetések is megerősítettek a választásomban. Továbbá már évekkel ezelőtt szerettem volna anyanyelvi környezetben továbbfejleszteni a görög nyelvtudásom, ami szintén befolyásolta a fogadó intézmény kiválasztását.

A kiutazás előtti tanévben igyekeztem minél több kurzust elvégezni, hogy kevesebb maradjon a kint töltött időszakra, hogy a lehető legjobban kihasználhassam a fogadó egyetem által kínált lehetőségeket.

 

Régóta vártam erre a lehetőségre, és amennyire lehetett még otthonról igyekeztem mindenről előre tájékozódni. A szálláslehetőségek közül többet megfontoltam, több helyen érdeklődtem, végül sikerült felvennem a kapcsolatot volt Erasmusos hallhatókkal, akik tudtak szállást ajánlani. Kiutazás előtt egyeztettem a tulajdonossal, így már az első naptól kezdve biztos szállásom volt. 300 euró + rezsit fizettünk közösen a lakótársammal, egy török lánnyal. Sok lakástulajdonos kínál Thessalonikiben albérletet kizárólag Erasmus-hallgatóknak, ami sok tekintetben egyszerűbbé teheti a szálláskeresés bonyodalmait, viszont árkategóriában szerintem nem a legelőnyösebb ez a megoldás.

 

Békési Eszter (BTK, angoltanár, Thessaloniki)

 

A félév eleji (majd a félév végi) ügyintézés nagyon nehezen és lassan ment. Ki kellett ismerni, hogy hol miben tudnak segíteni. Itt sürgős dolog nem létezik, csak utolsó pillanat utáni. Emellett volt néhány dolog, amire nem számítottam. Az egyetem honlapján meglepően sok kurzust lehet találni, félévekre lebontva, kötelező illetve szabadon választható címkékkel illetve. Sajnos hiába követtem az egyetem honlapján található információkat, az általam választott kurzusok közül – előre nem kiszámítható okok miatt – egy sem került meghirdetésre az adott félévben, így a félév kezdetekor kellett új kurzusokat keresnem. Azt javasolnám más cserediákoknak, hogy minden oktatóval próbálják felvenni a kapcsolatot, akiknek a kurzusát szeretnék elvégezni, így talán elkerülhető az ilyen kellemetlenség, bár a görögöknél sose lehet tudni. Szerencsére sikerült olyan tantárgyakat találnom, amelyek megfeleltek az érdeklődési köreimnek, egyúttal a szakmai előmenetelemet szolgálták, és amelyek jól kiegészítették a PTE tanárképzésében felkínált lehetőségeket.

 

Két angol (The Classroom: Principles and Practices és Evaluation and Organization of Teaching Materials) és két görög nyelvű (Building and Inclusive Learning Environment for Second Language Teaching és Educational Issues on the Introduction of Information and Communication Technologies in the School Praxis) kurzust végeztem el, emellett az egyetem külföldi hallgatóinak szóló görög nyelvórákra is jártam. Lehetőségem volt részt venni az egyetem nyári online görög tanfolyamán is. Ez sajnos csak A1 és A2 szinten volt elérhető, de ismétlésnek jó volt. A leghasznosabb az Evaluation and Organization of Teaching Materials című tantárgy volt, amely a nyelvkönyvekben található feladatok tudatos alkalmazására, a tanulók igényeinek megfelelő módosítására, kibővítésére és a nyelvi készségek fejlesztését célzó tevékenységek metodológiailag alátámasztott megtervezésére készített fel. Sok olyan téma előkerült ezen és a többi kurzuson, ami szerintem nagyon hiányzik a PTE tanárképzéséből. Ilyen például az autonóm tanulásra nevelő tevékenységek tanórába integrálása, a heterogén csoportok oktatására alkalmas feladatok tervezése, a tanulócsoportunk számára legalkalmasabb tankönyv kiválasztásának kritériumai, adaptáció és perszonalizáció, a magasabb rendű kognitív tevékenységek szerepe a nyelvórán, az IKT eszközök tanórai alkalmazásának fontossága, és sok más.

 

A görög nyelvű előadások látogatása nagy kihívást jelentett, mert gyenge B1 szintű nyelvtudással kezdtem a félévet, ami a folyékony, tudományos témájú beszédek megértéséhez még nem elegendő. Viszont a szemeszter közepétől már egyre többet értenem, és egyre könnyebb volt követni az előadásokat. A szaktársak és az oktatók támogatása rendkívül sokat segített a nyelvelsajátítás folyamatában. Szerettem volna görögül beszélgetni, görög barátokat szerezni és minél mélyebben megismeri azt a kultúrát, amely körülvett. Sokan kíváncsiak voltak, hogy hol tanultam a nyelvüket és kérés nélkül ajánlották fel a segítségüket. A diáktársak mindvégig nagyon barátságosak és nyitottak voltak velem. Leginkább a helyi diákok társaságát kerestem, és hamar sikerült nagyon jó barátokra találnom, akik végigkísérték és sok szép élménnyel gazdagították a kint töltött félévemet.

 

Az egyik legszebb élményem az volt, amikor egy táncos csapattal együtt töltöttem egy hétvégét Kozániban, egy görög család vendégszeretetében, és részt vettem az általuk szervezett táncos rendezvényen. Szintén kivételes élményem, hogy találkoztam egy krétai népzenésszel, aki megtanított egy népdalt eljátszani a krétai líra nevű hangszerükön. Sajnos idő híján fel kellett adnom a líratanulást. Talán lesz még rá alkalmam.

 

Thessaloniki Görögország egyik legnagyobb Erasmus fogadó városa. Nagyon sok hallgató érkezett Európa határain túlról is, így az Erasmus-összejöveteleken számos kultúra képviseltette magát. Rendszeresen szerveztek kirándulásokat a cserediákoknak, ami szintén ideális tere volt a más országokból, kultúrákból érkező hallgatók megismerésére, és Görögország felfedezésére is. Ezeken viszont én nem vettem részt, nem mindenre jutott a szabadidőből. Ha tehettem, inkább a helyiek társaságát kerestem. Ennek köszönhetően rengeteget tanultam az itt élő emberek életviteléről, értékeikről és gondolkodásmódjáról. A gasztronómiájuk fantasztikus, igazi kulturális kincs.

 

Békési Eszter (BTK, angoltanár, Thessaloniki)

 

Az egyetemi campus számomra egy város kicsinyített mása volt. Amire szüksége lehet egy hallgatónak, hogy a napját produktívan töltse, az itt megtalálható. Szinte minden szaknak külön könyvtára van, számítógépekkel, olvasóteremmel, és az egyetem minden épületében található büfé/kávézó is, amely egyben közösségi teret is biztosít a hallgatóknak. Az egyetem sportlétesítménye (a ‘gimnastirio’) rengeteg féle sportolási és tánctanulási lehetőséget biztosít. A szemeszter első felében jártam görög néptánc-oktatásra. Egészen különös hangulatban teltek ezek az órák. Sajnos a szemeszter közepétől már kevesebb idő jutott az ilyen kedvtelésekre.

A tanulás mellett persze sikerült felfedeznem Thessaloniki nagy nevezetességeit és néhány hangulatos tavernáját is. A város legismertebb nevezetességei a Fehér Torony, Rotonda és Galériusz császár diadalíve, a Kamara. Gyönyörű a kilátás a városra az Ano Poli nevű városrészből, ahol laktam.

 

A közeli Kastro nevű középkori vár a város legmagasabb pontja, fiatalok szabadtéri beszélgetős összejöveteleinek egyik színhelye. Utcai vásárosok portékáit is sokszor meglestem. Ha mást nem, egy-két görög mesekönyvet mindig sikerült találnom, amiket szép emlékekként fogok hazavinni. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy megpályáztam a Campus Mundi ösztöndjat, hiszen felejthetetlen élményekre tehettem szert. A szakmai és személyes fejlődésemet is szolgálta a kint töltött időszak.