Hallgatóink Erasmus+ beszámolói Belgiumból

1_5.png                                                   

3_5.png
6_4.png                                                                                                                                                                                                                                         
2_6.png

2_7.png

 

BTK

Gazdag Réka Viktória PTE-BTK, - Pszichológia szak, II. Évfolyam

2022/2023 - Antwerpen

Thomas More University

Az Erasmus+ programról legelőszőr a nővéremtől hallottam, aki már előzetesen szintén részt vett benne pár évvel ezelőtt. Az már csak a véletlen műve volt, hogy mindketten Belgiumban töltöttük el a félévünket, ugyanakkor ez nagy segítséget nyújtott a kinti eligazodásban is. A fő motivációm a képzéssel az volt, hogy világot lássak, megismerjek új embereket, fejlesszem a nyelvtudásomat és tanulhassak egy, a magyarországitól valamelyest eltérő oktatási feltételek mellett. Ezen vágyaim maximálisan teljesültek, hiszen rengeteg új és boldog élménnyel térhettem haza.

A kijutás ugyanakkor korántsem volt egyszerű, számos papírmunkát volt szükséges megejteni a kiutazás előtt. Azonban a kitöltés során számomra nem volt kérdés, hogy belevágjak-e egy ilyen nagy kalandba vagy sem, hiszen azok alapján, amit a nővéremtől és más Erasmus+ képzésben résztvevőtől hallottam, nagyon felbátorodtam, hogy én is részese legyek olyasminek, amiről mások ódákat zengenek.

Féléves látogatásom helyszíne Antwerpen volt, ahová repülővel utaztam ki és Charleroi-ban tett le a gép.  Antwerpen Belgium második legnagyobb városa, és ugyancsak második helyet foglal el Európán belül kikötőjének forgalmát illetően. Antwerpenre, csak úgy, mint megannyi belga városra, gyönyörű, sok esetben gótikus építészeti stílus jellemző, amely már a legelső pillanatban is megfogott. Már csak egyszerű kiruccanás a belvárosban felért egy attrakcióval, amivel nem lehetett beérni. Az egyetemünknek két kampusza volt, az egyik a belváros közepén, míg a másik egy kicsit messzebb, a külvároshoz közel helyezkedett el. Ott tartózkodásom ideje alatt tömegközlekedést vettem igénybe, amely a diákok számára kedvezményes volt, így egy három havi bérlet segítségével pénztárca barát módon tudtam megoldani az ingázást. Ez azért is jött rendkívül jól, mert a szállásunk nem Antwerpen központjában volt, hanem egy ettől megközelítőleg hét kilométeres távolságban elhelyezkedő kis városban, Mortselben laktunk. Ezen település ugyanakkor szintén hozta a belga a jellegzetes belga stílusú utcákat és házakat, szimplán annyi különbséggel, hogy a belvárosi nyüzsgéstől mentes volt. Az ösztöndíj összege havonta 520 euró volt, amit egyösszegben kaptunk meg szeptember elején. Ez bőven elég volt a lakhatásra, illetve egy havi étkezésre, önellátásra. Az infláció következtében, amely Magyarországon is erősen érzékelhető volt már akkor is, nem voltak nagy különbégek az otthoni és kinti árak között. Szerencsére a szüleim is tudtak támogatni otthonról, így számos más szép várost és országot is volt lehetőségem meglátogatni a kint létem alatt.  

Antwerpen elhelyezkedését tekintve előnyös státusszal bír, hiszen elég központi, így egy-két óra utazással megközelíthető volt az összes ottani nevezetes város, illetve Lille, Franciaország belga határához közel eső település és Amsterdam, Hollandia fővárosa is csak három órányira volt. Antwerpen igazi multikulturális város, mindenféle nemzetiséggel volt lehetőségem találkozni, illetve a lakosság egyik nagy része nem is belga származású. Emellett, amely igazán feltűnő volt, azaz emberek kedvessége, segítőkészsége és nyugodt, pozitív élet szemléletük, amelyet egy idő után én is átvettem.

Az oktatás színvonala a Thomas More egyetemen számomra igazán kimagasló volt, az előadás diasorai, illetve egyéb instrukciók nagy igénnyel készültek el, bármikor fordulhattunk segítségért tanárainkhoz, valamint minden információról időben értesítettek egy hasonló egységes tanulmányi rendszeren keresztül, mint a Neptun. Igazán elnyerte a tetszésemet, hogy a kint felvett tárgyainkban a gyakorlatiasság is elég nagy hangsúlyt kapott, így sikerült meglátogatnom egy belga Pszichiátriát, illetve találkozni annak betegeivel is. Így betekintést nyertem az ottani betegellátásba, a betegek mindennapi tevékenységeibe és egy jól felszerelt intézmény részeibe. Ez hasznosnak bizonyult tanulmányaimhoz és nagyon érdekes volt összehasonlítani az otthoni ellátással, például megtudtam, hogy kint használnak elektrosokk-terápiát, de korántsem olyan barbár módon ahogy esetleg egy filmben találkozhatunk vele, hanem egy mélyaltatás során történő beavatkozásról van szó, amely segíthet az egyén hangulatingadozás kezelésében. Továbbá, az egyetemen lehetőségem nyílt csatlakozni az ESN (Erasmus Student Network) fiatalokból álló csapatához, akik segítségével rengeteg városba és bulihelyre tudtam elmenni, amelyeket egy online csoporton belül szerveztek. Így megannyi új embert ismerhettem meg a világ számos pontjáról, illetve rengeteg jó közös élményben lehetett részem. Összességében, Belgium nagyon kedvessé vált a számomra a kint eltöltött félév alatt, valamint amellett, hogy bejárhattam egy mesés országot, hihetetlen történelemmel, sokat tanultam magamról és megtanultam igazán önállósodni is. Hálás vagyok, amiért számtalan új és barátságos emberrel találkozhattam, valamint sikerült olyan barátságokat is kialakítanom, amelyekre bármikor számíthatok. Remélem, a közeljövőben is adódik alkalmam hasonló élményben részt venni.


Kiss Anna - Pszichológia szak, II. évfolyam

2022/2023 - Antwerpen

Thomas More University

Az Erasmus+ programmal legelőször az online térben találkoztam, amit követett az egyetem által szervezett tájékoztató. Amint megkaptuk az e-mailt a tavaszi szemeszter első felében, hogy van lehetőségünk részt venni egy tájékoztatón, ahol minden hasznos információt megtudhatunk a mobilitási programról, akkor tudtam, hogy ott a helyem, kíváncsi voltam, hogy valójában hogyan is néz ki ez a program. A tájékoztatón szerencsénk volt egy olyan lány beszámolóját is meghallgatni, aki már gazdagodott az Erasmusos élménnyel, mondanom sem kell, hogy ez még jobban meghozta a kedvem a jelentkezéshez.

            Mielőtt a Pécsi Tudományegyetemre jelentkeztem volna, szerettem volna szerencsét próbálni külföldön, egy másik oktatási rendszerben. Ekkor viszont az élet sajnos úgy hozta, hogy azon az egyetemen nem tudtam megkezdeni a tanulmányaimat. Ekkor döntöttem úgy, ha lesz egy olyan lehetőség, hogy legalább egy fél vagy egy évet eltölthetek külföldön, akkor élni fogok vele. Amikor jelentkeztem az Erasmus+ programra az a cél lebegett előttem, hogy minél jobban megismerhessek egy másik kultúrát, egy másik országot. Szerettem volna minél többet utazni, minél több helyre eljutni; tulajdonképpen egyszerűen csak világot látni; amit kijelenthetek, hogy sikerült is megvalósítanom távollétem alatt.

            Mikor megkaptam a visszaigazolást, hogy a 2022/23-as tanév őszi szemeszterét Belgiumban tölthetem, azonnal neki is álltunk két szaktársammal, akikkel elnyertük a kiutazás lehetőségét, lakást keresni. Sajnos a kollégiumi jelentkezésről lecsúsztunk, ezért már csak az albérlet maradt, mint lakhatási opció. Igen sokáig kellett keresgélnünk, mire sikerült szállást találnunk, ugyanis Antwerpen egy igazi egyetemi város, rengeteg diákkal, így a szállások nagy része, ami elérhető ár fekvésben volt, az csak igen csekély mennyiségben állt rendelkezésünkre; de végül szerencsére (habár csak kiutazásunk előtt egy héttel) sikerült egy számunkra mondhatni tökéletes albérletet kivennünk. A kiutazásunkra szeptember elején került sor, a tanév megkezdéséhez képest már két héttel korábban megérkeztünk repülővel Belgiumba. Ebben a két hétben igyekeztük felfedezni a környéket, ahol az elkövetkezendő néhány hónapunkat töltöttük.

            A szállást illetően, Belgiumban igen-igen magasak a lakhatási költségek, a kollégiumi díj 350-400 Euró között mozog, az albérlet árak is körülbelül itt kezdődnek. Ahogy azt említettem, mi egy albérletet vettünk ki hárman, melynek havi költsége összesen 1000 Euró volt (334€/fő). Azt mindenképp meg kell említenem, hogy nagyon szerencsések voltunk, ugyanis a tulaj, akitől béreltük a lakást egy magyar férfi volt, aki rengeteget segített nekünk kinn tartózkodásunk alatt, bármiben számíthattunk rá.

            Az őszi szemesztert a Thomas More University-n kezdtem meg. Az egyetemen szerencsém volt egy jóval gyakorlatiasabb oktatási módot is megtapasztalni, az itthoni BA képzéshez képest. A külföldi félévben 5 tárgyat teljesítettem. Felvettem egy ’Survival Dutch’ nevezetű kurzust, melynek során megtanultuk a holland nyelv alapjait. Úgy gondoltam, hogy ha már fél évet eltöltök Belgiumban, akkor szeretnék megismerkedni az ott beszélt nyelvvel, ezért esett a választásom erre a tárgyra. A második tárgy az ’Applied Psychology in Europe’ volt, melyet teljesítettem. Ezen a kurzuson lehetőségem nyílt betekintést nyerni a klinikai pszichológiába, az iskola/pedagógiai pszichológiába és a munka – és szervezeti pszichológiába számos tanulmányi látogatás során. A harmadik kurzus ’Positive Psychology’ névre hallgatott, melynek fókuszában a jólét és az optimális működés megismerése állt. Ez egy 4 előadásból és 6 gyakorlati órából álló kurzus volt, ahol az előadásokon megszerzett tudást sikerült még jobban elmélyítenünk. A negyedik általam választott kurzus a ’Group Dynamics’ volt, melynek célja a csoportfolyamatok megismerése volt egy négy napos kirándulás keretein belül, ahol betekintést nyerhettem a csoport kialakulásának folyamatába, a csoportba való viselkedésekbe, valamint a csoport működéséhez szükséges követelményekbe. Az utolsó kurzus, amit teljesítettem a ’Forensic Psychology’ volt, ahol megismerkedtem a törvényszéki pszichológiát, a bűnelkövető viselkedést, valamint ennek kialakulásának okait, következményeit. A megszerzett ismereteinket valós életből vett példákon és esettanulmányokon keresztül alkalmaztuk. Összességében azt mondhatom, hogy az órák nagy százalékban aktív részvételt kívántak meg. A legtöbb óra kisebb csoportokban folyt, aminek köszönhetően gyakorlatiasabbá vált az óra, illetve sokkal nagyobb lehetőségünk adódott aktívan részt venni az órákon.

            Az antwerpeni ESN egy nagyon aktívan működő szervezet, színesebbnél színesebb programokkal készültek számunkra, ezzel segítve a beilleszkedést, társainkkal való megismerkedést, készségesen segítettek minden helyzetben. Rengeteg kirándulást szerveztek többek között Brüsszelbe, Bruggebe, Amszterdamba és Kölbe is.

            A városban nagyon jól kiépített metró- és villamoshálózat van, emellett a busz- és vonatközlekedés is jó. Szinte minden 10-15 percben érkezett valamilyen jármű, amivel eljuthattam A-ból B-be. Azt viszont fontosnak tartom megemlíteni, hogy a bérlet nem túl olcsó (33€/hó), viszont Belgium Flamand részén (Brüsszel kivételével) mindenhol használható. Az élelmiszer árak nem sokkal drágábbak kinn, mint itthon, viszont, ha az ember szeretne beülni egy étterembe, akkor annak meg kell fizetni az árát. Mivel egyetemvárosban voltunk, a szórakozási lehetőségek adottak voltak, melyet tovább bővítettek az ESN által nyújtott színes programok is.

            Az Erasmus alatt a legjobb élményeim az utazások voltak. Számos környező városba látogattam el, emellett pedig jártam Franciaországban, Hollandiában és Németországban is. Rengeteg új tapasztalattal gazdagodtam, új embereket, ezáltal új kultúrákat is megismerhettem.

            Az Erasmus+ programot szívből ajánlom azoknak, akik szeretnék magukat kipróbálni egy teljesen új környezetben, azoknak, akik szeretnének huzamosabb időt külföldön tölteni, akik szívesen megismerkednének egy új kultúrával, esetleg szívesen tanulnának egy új nyelvet, amit használhatnak is a mindennapokban; emellett pedig szeretnének életre szóló kapcsolatokat kialakítani.

kiss.jpg


Steiner Petra - Pszichológia

2022/2023 - Antwerpen

Thomas More University of Applied Sciences

To be honest, I could not really remember where I first heard about the Erasmus program. What certain is that I was always interested in trying out new things, getting involved in adventures, and discovering paths that I’d never been on. With these thoughts in my mind, I tried to find options by grabbing every piece of information I could from my surroundings (be that from my friends, parents, or teachers). This led me to find the Erasmus program, about which I was informed in more detail during an Erasmus+ program presentation at my university that was advertised on social media. In my opinion, there is lots of information about these programs everywhere on the internet, but this is not the hard part. It’s not enough just to read or hear about it; people should be determined and ambitious in order to get through both the pre- and, post-processes and, of course, all the time spent abroad.

One of the first questions that was asked was, “What are your expectations?”. Well, this is a hard question to answer. Firstly, we more or less share the same reasons: to improve our foreign language skills, learn about the colorful culture, try out different and exotic foods and drinks, travel to places we’ve never been, make new friendships, maybe even fall in love… I would lie if I said that I didn’t have those expectations. But I think that there is another level in each of us. Thoughts and feelings that we don’t share with others. Not just expectations, but fears, concerns, uncertainty, anxiety, and doubts. Although these thoughts and emotions are trying to hold us back and protect us from the outside world, I believe that they are one of our most precious guidelines. Stepping into the unknown is never an easy task; moreover, it could be frightening. But we have to be aware of the positive side as well. We have to let our excitement, adventurousness, curiosity, desires, and hopes be the stronger part, therefore not fearing the mysterious world.

Accommodation

I shared a flat with two of my Hungarian friends. It was located in Mortsel, which is approximately 30-40 minutes by tram from the center of Antwerpen. In the beginning, we had some difficulties trying to find an apartment since there are lots of frauds on the internet, but with a little luck, we got in contact with a Hungarian landlord who had a flat in Mortsel. I think that everybody should search for an accommodation in sufficient time (2-3 months before going abroad) and with sufficient thoroughness since some websites are not always trustworthy. Our accommodation was well-equipped, and the landlord helped with everything we needed. He was kind and respectful and always recommended us some actual free-time programs.

Monthly fee: 1000 (but we divided it into 3 parts)

Travelling

In Belgium, most people travel by public transport or car, but there is the possibility to rent bikes for different periods of time. It’s easier to buy a monthly public transport pass that people can use on every tram and bus, not just in Antwerpen but also in other cities. I think that every city can be easily reached by train, and there are also discounts for students or special discounts for the weekends.

Description of Studies

            Although the Thomas More University of Antwepren is not the biggest, it is more of a student-centered university. The teachers are friendly, open-minded, flexible, and well- qualified. During the courses (Positive Psychology, Applied Psychology in Europe, Forensic Psychology, Group Dynamics, and Survival Dutch) we not only extended our knowledge about different topics, but also gained insight into the Belgian teaching system. Every course added something to us, depending on what we wanted to take from them and bring home. Just to mention some examples:

Positive Psychology: Firstly, we had lectures where we could gain some theoretical knowledge. After that, we were divided into smaller seminar groups. During those seminar classes, we put more emphasis on the practical implementations. With the help of a so-called “Book of Wellbeing” we could reflect on ourselves by filling out questionnaires and answering questions based on Seligman’s PERMA model, which is one of the most important things when we are talking about well-being on a general and personal level. I believe that I got closer to myself and gained a deeper understanding of myself; moreover, I could reconsider some social situations that had an effect on me. Altogether, it was a perfect opportunity to extend self-knowledge and learn about how to live our lives more consciously.

Applied Psychology: During the seminars, students from different countries could share their own experiences, thoughts, feelings, and knowledge about the specific topics (school and educational psychology, industrial and organizational psychology, and clinical psychology). Therefore, we could gain some insight into other nations’ systems, operations, and opinions through the mirrors of their students. Personally, I especially enjoyed the study visits, where we visited different institutions in order to observe the practical side of the related topics. 

Forensic Psychology: The goal of this course was to familiarize with the connection between psychology and law. The teacher was funny and had great professional knowledge, so he could give in-depth answers to our questions. The lectures were interesting and kept our attention in spite of the early start time.

Group Dynamics: This practical course was about putting our theoretical knowledge into practice by experiencing group dynamics simultaneously through both individual and group “glasses”,. It was challenging because of the intensity of the 4-day excursion that was one of the conditions of completing the course. Everybody had to give much energy and effort, but we could also develop our creativity, problem-solving skills, group thinking, and working skills, step out of our comfort zone, and so much more…

Erasmus Life

In spite of the fact that the Erasmus students were a little bit separated from the Belgian students, some of the seminar classes helped us through the distance. However, the local ESN team did everything for the international students (and also for nationals). They organize city trips with fascinating destination points: ice-breaking week with a pub crawl, a city rally, an international brunch, beer bowling, game nights, Studay, a welcome party, and Goodbye Cantus…  There were many programs waiting to be taken, we just had to seize the opportunity. What I especially liked was that people were smiling on the street, in the parks, in the schools, shops, everywhere. Being a member of a supportive, all-inclusive, and accepting community was an incredible experience. Despite the culture shock (which inevitably happens), being an Erasmus student is a wonderful experience, because every obstacle we jump over is only for us. We gain experience and constantly develop. We open up to the world and to ourselves. I think everyone should experience this feeling and not be afraid of the challenges. On top of all that, for me, the unforgettable journeys that we took during the semester were the best experience I could have gotten from the Erasmus program. It was a liberating feeling that we could travel not only within the city walls but also explore the nature and roads outside the cities. It all gave one a sense of freedom from restrictions... I could lose track of the constantly spinning routine of the weekdays.

City

Although Antwerp is not the capital city, it captured my entire heart. It was not only the architecture of the Belgian buildings that enchanted me, but also the sense of freedom that could be felt on the streets of Antwerpen. There are numerous places to go for entertainment, including pubs, sports clubs, and charming restaurants. Everyone can find what they want or try something they have never seen before. There are peaceful libraries, cozy cafes, quiet parks, boisterous pubs, and bustling streets that can be covered in a relatively short time by public transport or even on foot. As I discovered a significant portion of myself in Antwerp that I could bring back to Hungary with me, I now think of Antwerp as a tiny home. A place I can safely go back to whenever I choose…

steiner.jpg


Nguyen Phuong Nhi - Ba Psychology

2021/2022 -  Antwerp 

Thomas More University College

I’m Nguyen Phuong Nhi, a Vietnamese student in the Ba Psychology course from the University of Pecs. I was quite lucky to have the opportunity to be an Erasmus+ exchange student at Thomas More University College in Belgium. I was informed about the Erasmus+ program from my friend in another university who also has mobility experience. Furthermore, I am also recommended by my teacher Mr. Putz Adam. My expectation when participating in the Erasmus+ program is to have a lot of memorable experiences and develop valuable skills during the mobility period. For me, the most difficult part is before the mobility in which I need to prepare for Visa and find accommodation in Belgium. The Visa process was extremely draining me because I must do the procedure in Budapest however, I lived in Pecs so I had to go between two cities most of the time. It was also extremely hard to sign an accommodation contract for 5 months since most of the landlords want tenants to live there for a longer period. Finally, I found a Vietnamese landlord in Antwerp and she was really flexible about the renting period. I lived in a building with 6 other Vietnamese students, I have my own room, 2 people will share one kitchen and bathroom, toilet. The monthly rent is 230eur. For traveling to Belgium, I took a 2 hours direct flight and my landlord took me up from the airport. Antwerp is an amazing city that the people here are really friendly and supportive. Antwerp is an international city so most of the citizens are able to speak English and they are really open with international students. I was lucky that during my mobility period, all museums, clubs, restaurants were opened. The only thing that make me stressed during my stay in Antwerp was public transport. Most of the time, the bus will be late, the train will be delayed, it never comes on time. Regarding the cost of living, 520eur was enough for me to afford accommodation, groceries (around 20eur/week), and other expenses such as traveling, entertainment. Thanks to the ESN in Antwerp, I had the best Erasmus+ experience. First of all, my university organized 2 Welcome days which was when all the friendship started. It was quite helpful to start getting along with the cities. Furthermore, the local ESN also establish the Ice Breaking week with offers many activities that gave us more chances to meet other international students not only from my university but all Erasmus students in Antwerp. All the activities were really interesting such as City Rally in which we walk around Antwerp and solve quizzes to know the city better, Halloween night. All of them are really great memories for me. Thomas More offers an innovative teaching style that focuses more on practical knowledge rather than solely theoretical psychology. For instance, I have a course called Positive Psychology and they let us experience the Positive Psychology interventions as part of the course to really try and experience those exercises. Or another subject about Applied Technology in Psychology teaches us more about e-mental health applications in psychotherapy. The best thing during my Erasmus+ studies is meeting amazing international students and experiencing a whole different life. Studying in another country plays an important role in developing my professional, social, and intercultural skills, as well as enhancing my employability by providing transferrable skills that are highly valued by future employers such as problem-solving and the ability to work in groups. Moreover, with the Erasmus+ exchange program, I have an opportunity to not only gain qualitative education in Belgium but I can also have worthful opportunities to experience another culture surrounding active international students and activities which broaden my intercultural interactions and enable me to build strong network with other colleagues in Psychology field. I will highly recommend every university student should participate in the Erasmus exchange if they have the opportunities because it will offer a unique experience in your university life. It also helps you develop necessary soft skills that are necessary for the future

Burzi Stella - Pszichológia III. évfolyam

2021/2022 - Antwerpen

Thomas More University

Az erasmus programról először a szokásos félév eleji tájékoztatón hallottam, ahol megkaptuk az alap információkat a kiutazásról és a fontosabb jelentkezési feltételeknek. A második egyetemi évem alatt pedig a szakunkról többen is kiutaztak és tőlük is sokat hallottam élménybeszámolót, tapasztalatokat, véleményeket.Alapvetően én az angoltudásom fejlesztése miatt mentem ki, de szerepet játszott, hogy szerettem volna kipróbálni hogyan vagyok képes helytállni egy ilyen szituációban és megismerkedni egy másik nemzet szokásaival és kultúráival.A kiutazás előtti nehézségek szerintem elég egyértelműek, rengeteg papírmunkát kell elvégezni és bár a erasmusos koordinátorok nagyon segítőkészek mégis a munka nagy része ránk marad. Ami az én szituációm szempontjából kifejezetten nehézséget jelentett az az, hogy a learning agreement leadása a Thomas More-nak május közepe volt, bőven benne az előző féléve vizsgaidőszakban, szóval nagyrészt még a tanárok se voltak tisztában vele ki milyen tárgyat és mikor fog tartani, hiába kaptam én a TO-tól egy összefoglalást a tantervről. Végezetül körülbelül 6-8 tanárnak kellett írnom, amíg találtam olyat, aki hajlandó volt elfogadni a kinti tárgyak egyikét (még ha legtöbbször plusz feladat beadásával is). Itt persze az is közrejátszott, hogy utolsó évemről kellett tárgyakat elfogadtatnom, ami szintén nehezítette a helyzetet, mert nem volt olyan változatos az órarendem.Az utazással nekem szerencsére semmilyen különösebb problémám nem adódott. A kinti egyetemtől rendeltek mellém két lány (buddy-k), akikkel augusztus közepén felvettem a kapcsolatot messengeren és onnantól tudtak segíteni a legtöbb kérdésemmel kapcsolatban. Alapvetően én az olcsóbbik lehetőséget választottam, tehát Budapestről Belgiumban a Charleroi reptérre érkeztem, ami Brüsszeltől kicsit távolabb helyezkedik el és innen busszal eljutottam a Charleroi-South vasútállomásra, ahonnan már volt közvetlen vonat Antwerpenbe. A repülőút 2 óra körülbelül, Charleroi repülőtérről fél óránként mennek buszok a vasútállomáshoz, a buszra a kihelyezett automatákból lehet jegyet venni (6-7 euro) vagy shuttle busszal (15 euro) lehet eljutni Brüsszelbe is akár. A vasútállomástól pedig kb 1,5 óra az út Antwerpenig, és egy diák jegyért 6-7 eurót kell fizetniEzzel szemben az egyszerűbb, bár drágább megoldás lett volna a brüsszeli reptérre érkezni, ahonnan közvetlenül el lehet jutni vonattal AntwerpenbeÉn azon szerencsések közé tartoztam, akik bekerültek kollégiumba, ehhez elég korán, azt hiszem áprilisban már leadtam a jelentkezést. Az iskola küldött egy emailt, amiben lehetett koleszba jelentkezni. Én például nagyon meglepődtem, mert Belgiumban nem szokás, hogy egy szobában több ember lakik még koliban sem, szóval én is egy egyszemélyes, utcára néző szobába kerültem a Campus National kollégiumi részében. Szerencsére nagyon közel volt a kampusz (10 perc) és a belváros is (gyalog max 15 perc). Én mindenképpen ajánlom, hogy akinek van lehetősége pályázza meg a kollégiumot, mert nemcsak egyedül lesz a szobában, de még külön fürdőszobája is lesz. Ezen kívül egy nagy közös konyha volt az épület aljában, amit tudtunk használni.Ár szempontjából olyan 380 és 420 euro között kell számítani a kollégiumoknál, ez a szoba nagyságától is függ, az apartmanok még ennél is kicsit drágábbak. Az albérletekre meg olyan 450 és 600 euro/hónap számoljon mindenki, de sajnos az is előfordulhat, hogy ennél is drágább lesz, ha nem kezd el valaki időben keresgélni.Ami viszont nagyon pozitív, hogy a kinti koordinátorok nagyon segítőkészek, gyorsan válaszolnak és ha nagyon nagy bajban lennél a szállással kapcsolatban ők is meg fognak próbálni segíteniÉn kint a Thomas More egyetemre jártam, ez lényegében nem egy egyetem, hanem collage, különbség lényegében annyi, hogy a collage-ot végzők már rögtön vállalhatnak munkát a tanulmányaik után és nem kötelező mester képzésre jelentkezniük, de ugyanúgy megtehetik, lehetséges. A kinti egyetemek pedig ugyanolyan tantervvel és képzési felépítéssel rendelkeznek, mint itthon, nagyonn fókusz helyeződik a kutatási, és akadémiai/elméleti tudásra, mint a gyakorlatban való alkalmazásra.Igazság szerint én csak annyi kurzust vettem fel, amennyire mindenképpen szükségem volt és párhuzamosan végeztem az itthoni nem elfogadtatott tárgyaimat is, amit lényegesen megkönnyített, hogy online lehetett vizsgázni. 4 tárgyat vettem fel kint, ezek a Group dynamics, Positive psychology, Applied psychology and technology és Forensic psychology, ezekből a Forensic psychologit csak saját érdeklődés miatt, ezt nem tudtam az itthoni tárgyaimmal elfogatdtatni.Őszinte leszek és a Group dynamicot és a Positive psychologyt nem ajánlom senkinek, a tanár nem tud angolul és eszméletlen igazságtalanul is osztályoz, ő is és a többi tanár is, aki még tartja a kurzust. A Group dynamic egy izgalmas és jó kurzus is lehetett volna, de a tanárok szakértelmének hiánya és hozzáállása ezt teljesen tönkretette, pedig ott rendes gyakorlati része is volt az órának (elmentünk egy 4 napos kis kiruccanásra, ahol kis csoportokban kellett együtt dolgoznunk), majd egy beszámolót írni erről és még szóban is lefelelni. Ezek után több embert megbuktattak és akik nem azoktól se hallottam, hogy 20-ból 13-nál magasabb pontot értek volna el.A Positive psychology pedig összességében egy eszméletlen hosszú beadandó, ahol különböző intervenciókat kell neked otthon kipróbálni és azokra reflektálni, maga az óra nem adott különösebb tudásanyagot, a beadandóból egy két elmélet érdekes és használható, de 4 kreditért nem éri meg.Ezzel szemben az Applied psychology és a Forensic psychology mind a tanárok, mind a tanagyag szempontjából nagyon érdekes volt. Rengeteget tanultam belőlük, a tanárok próbálták az elméletet különböző gyakorlati példákon ismertetni és maga a vizsga is ezeknek az elméleteknek gyakorlatban helyezéséről szólt, open end question-ökkel.Én még ajánlanám a Sport psychologyt és a School and Family based preventiont, mert sok jót hallottam róluk a többiektől és tényleg megérte volna őket felvenni.Az antwerpeni erasmus hálózat fantasztikus volt, az első hetektől rengeteg programot szerveztek, az első hetekben akár 2-3-at is egy héten, deutána is minimum egy. Lehetett az ESN által szervezett utazásokra is jelentkezni (pl. Brüsszel, Ghent, Amsterdam stb.) A programok között volt például kocsmatúra, városnézés, társasjáték est és még sok más. Az ESN mentor hálózatról is nagyon jó véleményeket hallottam, bár én személy szerint nem vettem igénybe, mert az iskola által mellém kirendelt mentorokkal nekem nagyon szerencsém volt. Aki ryan airrel szeretne utazni annak pedig kifejezetten ajánlom az ESN kártya kiváltását, mert nagyon sokat lehet vele spórolni. És mindenképpen menjetek el minél több erasmusos eseményre és lépjetek be már kiutazás előtt a what’s up csoportba, mert nagyon sok embert lehet megismerni általa a többi egyetemről.Antwerpen egy körülbelül Pécshez hasonló nagyságú város, nagyon jól kiépített infrastuktúrával és gyönyörű építészettel. A városban van metró, busz és villamos is, az utazásra adnak diák kedvezményt ha bérletet veszel, egy menetjegy pedig, ami egy órára érvényes és az összes tömegközlekedési eszközre felhasználható 2 euro a de Lijn applikációban, amit érdemes letölteni.Egész olcsón és több különböző diák kedvezménnyel lehet biciklit bérelni, a bicikli utak is szépen ki vannak építve és egész sokan igénybe is veszik őket.Városok között pedig az SNCB vonat applikációt érdemes letölteni, szoktak lenni hétvégi kezdvezmények, vagy éppen hosszú hétvégére/ünnepnapokra olcsóbb jegyek. Diák jegy olyan 6-7 euro közé esik, amit egy irányba egész nap fel lehet használni, ha úgy van érdemes több várost is az azonos vonalon beiktatni. Valamint diákként lehet venni egy 50 valahány euróért 10 útra felhasználható jegyköteget, amivel még olcsóbban jön ki az utazás.Antwerpen a különböző kultúrák fellegvára kb., minden nemzet ételeit megtalálod itt, viszont arra számítsatok, hogy 10 euro alatt sehol sem fogsz enni étteremben é sez inkább 15-20 euro közé esik. Pár jó étterem, amit ajánlani tudok: Hawaiian poké bowl, La Trattoria Italiana, Authentic Greek Souvlaki by Persefon, Quetzal (fantasztikus forró csoki és brownie), Frites Atelier (fancy belga sültkrumpli), az Australian gofrizó nagyon finom és a De Zwaan egy egész pénztárcabarát kis bár, de ezeken kívül is rengeteg jó hely van.Kaját bevásárolni én az Aldit, Lidl és az Oké-t (nem lehet csak maistro-val vagy kp-val fizetni) ajánlom ha pénztárca barát boltot kerestek, de ne számítsatok itthoni minőségre, ha pedig olyan igazi jó felhozatalt szeretnétek akkor Albert Heijl. A szórakozóhelyek pedig körülbelül végeláthatatlanok szóval próbáljatok ki minél többet, a google értékelések általában elég jól leírját hova érdemes menni, de nagyon sok olyan kis bár van ahol este nyitnak egy kis táncteret is.

 Megélhetési költségek

-szállás: 380-600 euróig bármi lehet

-Heti kaja bevásárlás: 15-30 euro között, ez a bolttól is függ

-1-2 hetente mosni legtöbb esetben mosodában tudtok 5-6 euróért

-a szórakozásra és magatokra költött pénz

-valamint egyszeri kiadások, mint gyógyszerek, szobába/konyhába szükséges tárgyak, bicikli bérlés/ tömegközlekedési bérlet, biztosítás stb…

Én őszintén megmondom nem jöttem volna ki a kapott ösztöndíjból, ez volt havi 720 euro (szociális támogatással). 384 eurót fizettem a szállásra és ezen felül alap heti költekezés olyan 100 euro volt, de én nagyon sokat utaztam, meg azért ettem is étterembe bőven, mentünk ide oda szóval én azt mondanám egy 800-1000 euróval számoljatok egy hónapban, ha nem otthon akartok ülni és minden nap főzni magatokra.

Számomra a legjobb az volt, hogy rengeteg érdekes emberrel ismerkedtem meg, olyan barátokat szereztem, akik szerintem mostantól egy életre megmaradnak. Ahogy a kölönböző kultúrák vegyültek olyan dolgokat tanultam meg másokról és magamról is, ami szerintem felbecsülhetetlen. De mindenképp meg kell említeni, hogy az angolom sokat fejlődött a kint töltött idő alatt. Összességében teljesen megérte, életre szóló élmény volt. Sok dologra ráébredtem magammal kapcsolatban, például, hogy rengeteg mindenre képes vagyok egyedül is és, hogy milyen pozitívumokkal jár ha nyitunk új emberek felé.

burzi.jpg


KTK

Qurat u lain Maryam - MSC enterprise development and entrepreneurship

2021/2022 - Namur

UNAMUR

Erasmus + program offered by University of Pecs were introduced to me through international office via Neptune email. Then I visited the Erasmus office in University of Pecs and they explained me everything in detailed and helped me through whole procedure from getting nomination till visa issuance. My expectations before joining Erasmus were to meet new people, new culture and get education in other renowned institutes around Europe. I was pretty sure, it will be adventurous for me as going to a new place without much knowledge about the place, people and life style would be a whole new experience.  Due to Covid-19 pandemic, it was more challenging than usual to go into a new place and settled for a period. New rules and regulations regarding Covid-19 were updated by the receiving institute on regular basis that was very convenient and I did not face any problem. As I have already taken first Erasmus in Belgium so I did not face any challenges in opening bank account, obtaining medical insurance and getting to know about shops around the city. I was lucky to meet very cooperative local students, who helped me sort out all my everyday basic needs. University offered integration week in which we explored Belgium and also learn local language French. Overall it was not very hard even in Covid period as everyone was very cooperative and helpful. I selected student housing with university that was very good. I had great flat mates from different countries in Europe. I learned a lot about new cultures and food. I paid 305 Euro each month including utilities. City of Namur was quite beautiful; I visited museum, cathedral, city walks and cinema. Public transport is quite affordable but I was living in a location that was very close to every place with maximum 20 min walk, so I preferred to walk with in city but I visited other cities through public transport and that was not that expensive. City is full of international cuisine; a lot of healthy and affordable food is available. It was one of the best parts of city for finding the all kind of food at very affordable prices. Overall cost of living in Belgium can be 700 Euro but if someone can manage the budget it can be less. I spent around 550 to 600 each month depending on the monthly needs. University offered trips to Brussels and local factories and introduced cultural heritage of Belgium. Receiving institution UNAMUR was very helpful and cooperative professors. Advance methods of education were used. We had hybrid sessions and all professors were very interactive and try to accommodate students as much as they can. There was both practical and theoretical part of studies I experienced in classes. There was group works in most of the courses and students were quite cooperative in every course. Best thing was the education system, culture and food. Local people were very nice and cooperative. I would like to recommend this program to all students, as it was a whole new experience that cannot be explained in words. There is a new learning every day. It is not hard to manage as scholarship cover most of the financial part and rest is all gain in terms of learning, personal development and experience. It is highly recommended program for students.

quarat.jpg


Szakmai gyakorlat

ÁOK

Shogo Fujita 6th year Medicine

2022/2023 -  Leuven

KU Leuven

I am Shogo Fujita in my 6th year of general medicine and had 9 weeks of practice at UZ Leuven, the first 5 weeks for General Surgery and Traumatology, and the last 4 weeks for Gastroenterology. I just found a possibility to have rotational electives at KU Leuven in the Office for International Relations. First, I have to mention I was struggling to find accommodation in Leuven. Maybe, you will receive your acceptance letter 2 or 3 months before your electives start at UZ Leuven. Unfortunately, both Universities do not help us to find accommodation. I recommend that you all should work on your accommodation, first. I suggest you stay in Brussels since it is a little bit cheaper than in Leuven. I stayed in Co-Homing, so I shared the apartment with 9 people. They all had intern in Brussels and studied the different majors at their universities. You will be able to have new friends not like in Pecs. It took just 40 mins from Brussels by train and bus.

I had a meaningful time in UZ Leuven. In surgery and traumatology practice, I was usually scrubbed in and I assisted surgeons during operations and they allowed me to suture the surgical wound at the end of operations. I could not only improve my skills but also see the modern and advanced procedures. There are lots of robotic procedures and you could see what you are interested in. The surgeons in UZ Leuven are very enthusiastic about education and show the structures and landmarks during operation.

During my gastroenterology practice, they offered to do help resident doctors in the ward. I got some daily tasks including visiting patients, checking their general condition, and doing basic physical examinations. They also allowed me to do medical procedures like arterial puncture and ascites puncture. I was a bit anxious because I had never done that procedure before, however, the resident doctors always guided and supervised me. In the hospital, most of the patients are able to speak English. I did not have any problem communicating with patients. Twice a week, I attended consultations with junior resident doctors. You could see how to follow up the patients with chronic diseases like IBD and cirrhosis. After seeing a patient, junior residents usually discuss planning with their supervisor in English for international students and they sometimes asked my opinion. I felt I am in a team and carefully listened to their discussion to respond to any questions from them.

For lunch and dinner, students are allowed to use the restaurants in the UZ Leuven with discounts price. The cost was around 5 euros and it is very affordable compared to having meals outside the hospital.

Life in Belgium:

I decided to live in Brussels since as I mentioned before, it was quite difficult to find accommodation in Leuven. It is just 25 minutes to commute to Leuven from Brussels and around 10 minutes from the station to UZ Leuven. In Brussels, I had 9 roommates from any country in the EU and most of them had Internships in Brussels. This was actually a good experience since I could know their culture but most importantly, I met students who have different majors in Medicine like Business, Economics, Physics, and Architecture. Almost every night, we had dinner together to catch up with each other. We often grabbed a beer after our job as well since there is a bar in front of our flat just 20 steps.

During weekends, I could go to the other town in Belgium. Antwerp, Ghent, and Bruges are quite well-known towns in Belgium. Each town has a different taste. So, you will find your favorite one and visit again during your stay. Day-trip is possible from Brussels. Of course, they also have good transport systems to other countries like trains, airplanes, and buses. One day, I went to Paris by bus and it took just 4 hours from Brussels and cost just 15 euros. I am pretty sure you never waste your time once you are in Brussels if you plan well for weekends.

In the end, I really recommend those students to have a clinical clerkship at UZ Leuven in Belgium below.

-Students who really wants to have PRACTICAL clinical clerkship in English, French, and Dutch.

-Students who want to meet international students from different majors. You will be surprised how internationalized Brussels and Leuven are.

- Students who want to enjoy their last student life in other countries.


BTK

Bóha Krisztina - német nyelv és kultúra tanára – történelem és állampolgári ismeretek tanára, 5. évfolyam

2021/2022 - Brüsszel

Diverse Youth Network Association

Egy egyetemi tanáromtól hallottam először az Erasmus+ program lehetőségéről. Egyből megtetszett a gondolat, hogy a tanulmányok mellett külföldön szerezhetek munkatapasztalatot, amiről azt feltételezem, hogy nagy piaci előnyt fog jelenteni számomra. Rövid keresgélés és kérdezősködés után találtam rá a Diverse Youth Network Association nonprofit szervezetre. A választásom azért esetett erre a szervezetre, az ismerősi ajánlásokon túl, mert a szervezet céljaival nagyban tudok azonosulni és azt gondolom, hogy a külföldön végzett munkám egy új szemlélet módot segít majd kialakítani a magyar közoktatásban folytatott tanári pályafutásom során. Hiszen a választott szervezetnek fontos a kisebbségi csoportok érdekérvényesítő képességeinek hatékony felzárkóztatása a többségi társadalom mellett. Nagy kohézióval rendelkező szakmai csapattal és meglehetősen fejlett módszertannal foglalkoznak etnikai, szexuális kisebbségekkel és szegénységben élő fiatalok segítésével. Ebbe a folyamatba igen hamar bevontak. Megérkezésem utáni első hónapokban a munkálatok kevésbé élménygazdag, admiszitratív és szervezői részébe vontak be. Konferenciákat szerveztünk, például a Nemzetközi Nőnap alkalmából, más helyi civil szervezetek együttműködésével. Ez egy hosszadalmas időszakot vett igénybe, mert törekedtünk arra, hogy a lehetőleginspirálóbb nők adhassanak elő a kisebbségi helyzetük megéléséről. Ezentúl már megvalósult projektek lázárását segítettem, ami során beleláthattam a pályázat alapú munkavégzés részeleteibe. A későbbi hónapok során lehetőségem nyílt egy vitakultúra fejlesztő projekt aktív részévé válnom, ami hatalmas élmény volt nekem. Meggyőződésem, hogy a kritikai gondolkodás a társadalmi érvényesülés legfontosabb eszköze és az élet egyéb területein is kamatoztatni lehet az ez által szerzett készségeket, mint érveléstechnika, racionális gondolkozás, kommunikációs készségek, önreflexivitás stb. Mivel sem a holland sem a francia nyelvet nem beszélem és az angol nyelvi készségeim is korlátozottak, ezért kizárólag a projekt keleti-kantoni, német nyelvű területein tudtam részt venni, hiszen ezt a nyelvet és kultúrát tanulom itthon az egyetemen is. Itt is akadtak problémáim a nyelvhasználattal a belgiumi dialektika miatt de ebben alkalomról alkalomra egyre jobban teljesítettem. Ugyan ebbe a projektbe csak ritkán, heti 1-2 alkalommal kapcsolódtam be, pont a nyelvi korlátok miatt, de ez tettszett számomra a legjobban, mert itt valódi pedagógiai tapasztalatokat szerezhettem és megismerhettem a belgiumi fiatalság világszemléletét, illetve a helyi szakmai szervezetek módszertanát és értékrendjét, ami a vitakultúra fejlesztés során erősen látszott. Ez hatott rám a leginspirálóbban a kint eltöltött időben. Hála a Diverse Youth Network Associationnek a rendkívül alacsony áron jutottam lakhatáshoz. A havi költségeim nagyjából 50%-át költöttem az albérletre, amit több gyakornokkal együtt foglaltunk el. Igyekeztem takarékoskodni a fennmaradó összeggel, ezért gyakran főztünk otthon és a közeli étterem menüjét ettük. A megmaradt pénzt főként kulturális programokra (múzeum, kiállítások) és belvárosi szórakozásra. Ennek lehettem részesen az Erasmus+ által, és feltételezem, hogy ez az életem egy meghatározó élménye lesz évek múlva is. Szerintem minden hallgató előnyére válna egy ilyen lehetőség. Ajánlani is fogom másoknak.

Czifra Regina - Pszichológia MA

2021/2022 - Brüsszel

Diverse Youth Network Association

Az Erasmus+ programról egyetemi hírlevelek, mobilitással kapcsolatos információs események alkalmával hallottam először, amikor még az alapképzésre jártam. Sokáig csak játszottam a gondolattal, hogy én valaha is be merek vállalni egy külföldön töltött félévet, ugyanis nem éreztem nyelvtudásomat kellően stabilnak ahhoz, hogy idegen környezetben boldoguljak egyedül. Mostanra úgy éreztem eljött az ideje annak, hogy kilépjek komfortzónámból. Épp emiatt, elvárásokat elsősorban magammal szemben támasztottam, például, hogy bátran használjam az angol nyelvet, illetve merjek segítséget kérni, ha valamit nem tudok megoldani egyedül, valamint, hogy türelmes legyek magammal, ha idegen környezetben való feloldódásról van szó. Úgy vélem, ez az utazás kellőképp kitágította a perspektívámat, és mivel bevállaltam a határaim feszegetését, olyan szintű önismeretre tettem szert, amit nagyon is hasznosan fogok tudni felhasználni későbbi életemben. A szervezetnél eredetileg csak adminisztratív feladatok ellátását végeztem, pénzügyi dokumentáció, emailekre való válaszolgatás, később pedig már szervezői, kapcsolattartói funkciókat is elláttam. A Diverse Youth Network szervezetnél való gyakornoki munka azért tetszett, mert ez a szervezet hátrányos helyzetű, perifériára szoruló, diszkriminációval küzdő emberek (etnikai és szexuális kisebbség) problémáival foglalkozik, konferenciákat, workshopokat, kerekasztal beszélgetéseket szervez, ahol terepet biztosítanak a problémák megfogalmazásának és a megoldásokon való közös diskurzusnak. Maga a szervezet kellemes csalódást okozott nekem. Sok más Magyarországról érkezett társammal együtt laktunk egy közös szálláson, és néhányukkal egészen közeli kapcsolatot sikerült kialakítanom. Azt hiszem a közösen szerzett élmények és sikerek, illetve az életvitelszerűen való együttlakás és munka következetes része volt, hogy mindez megvalósuljon köztünk. Csapatépítőre sem volt szükség, bár számomra néha már-már megterhelő volt az, hogy életünk minden egyes percét átjárták a szervezettel kapcsolatos témák, sokszor nehéz volt nem erről folytatni este még munka után is a beszélgetéseket. Cserébe viszont emlékezetes közös főzések és az ország különböző pontjaira való kirándulásokat is szerveztünk, így életemben először ellátogathattam tengerpartra is, ami nagyon nagy élmény volt számomra. Ami a közlekedést illeti, akadtam néha nehézségeim, de ezt az alapvető közlekedési nehézségemnek tudom be, mely általában Magyarországon is utolér. Viszont az biztos, hogy spórolásom ellenére pénzem nagy részét a közlekedés emésztette fel. Egyik legnagyobb projektünk a Nemzetközi Nőnap alkalmából megrendezésre kerülő konferencia volt, melynek megrendezésében sok segítséget tudtam nyújtani. Nagyon inspiráló volt számomra olyan nőkkel találkozni, akik nehéz sorsuk ellenére kiemelkedtek. Fő feladatom az előadókkal és a rendezvényhelyszínnel való kapcsolattartás volt, illetve az esemény népszerűsítésével is én foglalkoztam. Mivel szociálpszichológiát tanulok az egyetemen, nagyon jó volt kicsit ilyen szemszögből is rálátni egy szervezet működésére, anélkül, hogy én felelnék annak tökéletesítéséért, mint szervezetfejlesztő. Volt párt ötletem így is, melyet szívesen fogadtak és beépítettünk a mindennapokba a hatékonyabb közös munka érdekében. Összességében örülök, hogy betekintést kaphattam egy szervezet projektkoordinációs feladataiba, annak pontos működésébe, biztos vagyok benne, hogy később kamatozó lesz ez a fajta tudás, ha majd szakmámnak megfelelő területen, szervezetfejlesztésben fogok tevékenykedni. Nem utolsó szempont, hogy szaknyelvi angol tudásom is fejlődött, és sokat tanultam globális szinten is – például a tőlem mindig is távol álló politikáról.


Nagy Eszter - Szociális munka 4. évfolyam

2021/2022 - Brüsszel

Diverse Youth Network

A tavalyi évben vettem részt először az Erasmus+ programban, és annyi életre szóló élményt szereztem, hogy szerettem volna újra élni a lehetőséggel. További új élményeket és számtalan tapasztalatot, tudást vártam ettől az időszaktól és mindezt újból megkaptam. Mentoromra minden téren számíthattam mikor segítségre volt szükségem, együttműködésünk csiszolttá vált. Nehézségnek éltem meg a világban történő eseményeket (ukrajnai háború) és a Belgiumban zajló incidenseket egyaránt, ami a biztonságérzetemet csökkentette. Az utazás ezúttal is külön élménnyé vált, mivel egy barátom autójával mentünk, illetve ő is jött ki értem, így útközben megint rengeteg tapasztalatot szereztem, kevésbé kellett figyelnem a személyes tárgyaim mennyiségére és az autópályáknak köszönhetően elfogadhatóan hosszú az utazási idő, illetve tanulva az előző utak nehézségeiből, ezen utazások során már gördülékenyebben haladtunk. A szállást a megszokott kényelmes lakásban, saját szobával a szervezet ingyen biztosította, amiért hálás vagyok, így a kapott pénz elegendő volt arra, hogy egy idegen országban ne a megélhetésem miatt aggódjak. Az előzőekben tapasztaltak sokat segítettek, így gördülékenyebben ment az utazás, étkezés, közlekedés, szociális életem ezúttal gazdagabbnak éltem meg. A szórakozási lehetőségek (múzeum, mozi, könyvtár, klubok, természet, bárok stb.) is változatosak, lényegesen több lehetőségem nyílt kikapcsolódni a helyismeret miatt. A folyamatosan növekvő élelmiszer, áram és üzemanyag árak növekedése érezhető volt, Belgiumban is drágultak a mindennapi élethez szükséges források. A pandémia pozitív hatása, hogy számtalan online megbeszélés, workshop (emberi jogi képzés, rasszizmus, diszkrimináció) zajlott, így e téren online is aktív tudtam maradni, és aminek hatására hatékonyabban tudtuk a kapcsolatot tartani. A programok megvalósítása során a fogadó szervezet és az ott dolgozó társak továbbra is lehetőséget biztosítottak a saját érdeklődési területemen belüli mozgástér használatára (többszörös diszkrimináció, romák és mentálhigiéné) és annak kiszélesítésére egyaránt (női egyenjogúság). A korábbi együttműködéshez hasonlóan rugalmasan kezelték kéréseimet, ötleteimet, újításaimat és pozitívan viszonyultak elképzeléseimhez, ami tőlem is hasonlót kívánt, így mindig megtaláltuk a közös alapot és arra építhettük fel az aktuális projekteket. Ezúttal a fő projektem témája a nők elleni erőszak a munkahelyi környezetben. Tanulmányaim során szintén foglalkoztam már ezzel a témával, azonban most lehetőségem nyílt mélyebben megismerni és a tanultakat prágai rendezvényen továbbadni az érdeklődőknek. A programot a belga kolléganőkkel, kollégákkal, a cseh fogadó szervezettel és a résztvevőkkel együtt sikeresnek értékeltük, kisebb szervezés béli hibák felmerültek, azonban ezt a helyszínen megoldottuk és a jövőben ezekere a lehetséges problémákra fokozottan odafigyelek.

Az ERASMUS+-os programok, tréningek és a program egésze struktúrát adott, és olyan további élményeket, ismeretségeket, ami feltehetően végig fogja kísérni az életemet, valamint az angol és a roma közösségben lovári tudásomat is tovább fejleszthettem, a nők elleni erőszakkal kapcsolatban pedig szélesebb körűvé vált a tudásom, ezt Magyarországon szintén tovább fogom kutatni. Az összegzett tapasztalataim alapján kifejezetten ajánlom, hogy mindenki töltsön el legalább pár hónapot külföldön, gyakorolja az angol (és/vagy egyéb) nyelvet, és ismerje meg egy másik – ahogy az én esetemben (azaz ideális esetben) számos – kultúra sajátosságait, hogy ezáltal teljesebb európai emberré válhasson.

nagy.jpg