Hallgatóink Erasmus+ beszámolói Ausztriából

1_5.png  2_6.png

   3_5.png                                                              2_7.png            

   4_5.png                                                              6_4.png
   10_2.png                                                                                                                                                                                                                                         
      

 Tanulmányi ösztöndíj                                                    

BTK

Joubert Bence - Pszichológia

2022/2023 - Klagenfurt

Alpen Adria University of Klagenfurt

Az Erasmus+ egy olyan dolog volt számomra, melyről mindenhonnan sokat és pozitívat hallottam, mint családtól, mind barátoktól, így elhatároztam én is kipróbálom ezt az élményt egy félévre. Nem igazán tudtam pontosan mit várjak tőle, de izgatottan indultam neki a kalandnak. Ausztriát azért választottam mert ideálisnak bizonyult az Erasmus kipróbálására. Másik ország, kissé más kultúra, környezet emberek és oktatás, de nem túlságosan nagy váltás Magyarországhoz képest. Egy másik ilyen előnyös komponense az utazás volt. Viszonylag olcsón jutottam ki (23 euró) bár meg kell hagyni, hogy mivel nincs közvetlen kapcsolat semmilyen módon Budapestre így (Bécsben vagy Grazban) átszállással lehet körülbelül 8 óra alatt ki/hazajutni. A szállást is sikerült viszonylag olcsón kihozni, az akkori átlag 350 euró/hónap költség helyett egy 255 eurós szobát sikerült találni egy ottani kollégiumban egy másik erasmusos hallgatóval együtt. A szállás jól felszerelt és modern volt, nem beszélve arról, hogy az egyetem előtt közvetlenül helyezkedett el. Maga Klagenfurt a Wörthi-tó partján található kifejezetten esztétikus kisváros, amelynek megvolt a kisebb belváros hangulata, de ahol az egyetem volt ott a kellemesebb, szellős hangulat ragadott magával. A közlekedést igazság szerint viszonylag kevés alkalommal használtam, de szinte mindenhova elvisz a busz egy 30 eurós bérlettel havonta vagy minden használatnál 1.90 euróért. Számomra a megélhetéssel sem voltak különösebb probléma amiben sokat segített az, hogy nagyon sokszor magamra főztem, mert míg a boltokban az árak barátiak tudnak lenni addig egy kajáldában a sokszorosát el tudják kérni egy adott ételnek.

Az egyetemi életre kifogásom nem lehet, az ESN nagyon sok programot szervezett mind tanulmányi mind közéleti formában. (Említeni érdemes, hogy volt egy student buddy program amelyről egy szót sem hallottam egész szemeszter alatt). Volt itt többek között társasjáték és dumaestek, összejövetelek a helyi nagyrészt Ír bárokban, vagy valamifajta tanulmányokkal kapcsolatos program akár a jövővel akár bizonyos akkori globális helyzettel kapcsolatban.

Az órákat úgy vettem fel, hogy legyen mindenféle témával kapcsolatos tapasztalatom, mivel saját tárgyaimat nem nagyon találtam angol nyelven az egyetemen. Vettem fel fenttartható fejlődéssel, függőségekkel, pénzügyekkel és nyelvvel kapcsolatos tárgyat is. Az órák meglehetősen élvezhetőek voltak, ezt szerintem az is nagyon jól mutatja, hogy az órák számomra szokatlan 3 de inkább 4 órás időtartamban voltak jelen minden héten. A személyes kedvencem a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos órám amely szinte egy teljes munkanapot lefogó, reggel 9-től délután 4-ig tartott. Az órán mindössze 8 an voltunk diákok és a családias környezethez járult egy elképesztően tartalomdús beszélgetésekkel, prezentációkkal és feladatokkal tarkított óra, 4 különböző tanár tanításával ami csak új perspektívákat hozott az amúgy is érdekes témához. Emellett a tanárok mind közvetlenek, barátságosak és nyugodtak voltak, ha szüksége volt az embernek bármire, mindig szívesen fogadták a kérdések. Az egyetem maga bár még fiatal, modern és jól felszerelt. Úgy éreztem, hogy maga a mentalitás is mintha kissé más lett volna, a tanárok könnyedsége megengedte azt, hogy a tanulás és a diák érdekei jobban érvényesüljenek amely egy olyan légkört alakított ki ahova szívesen bejárt az ember.

Plusz dolog még, hogy sokban kedveznek az erasmusos hallgatóknak, kettő amit most megemlítenék az az intenzív nyelvi kurzus amely hetente 6 óra nyelvtanulás (erasmusosoknak 30€ többieknek 700€) és az edzőterem vagy más sportlehetőségek (erasmusosoknak 40€ többieknek 100€ körül egy félévre)

A legnagyobb nehézségeim abból adódtak, hogy kissé hiányoztak az otthoni barátaim, ezek mellett pedig néha kissé körülményes volt párhuzamosan csinálni a kinti és az itthoni tanulmányokat nem beszélve az ezzel járó néha kissé káoszos adminisztrációról. Meg kell hagyni, hogy a kint elég sok segítséget kaptunk ezzel kapcsolatban, így ez könnyítő körülmény volt. Az adminisztrációról még annyit, hogy néha bele tudtam ütközni nyelvi akadályokba amikor bizonyos helyeken (például a helyi önkormányzaton) nem beszéltek angolul, de ezek a szituációk elég ritkán fordultak elő és akkor is meg lehetett oldani a problémát.

Amely számomra nagyon fontos volt az utazásban az nem csak a másik ország életébe való belelátás, de egyúttal az elszakadás és az önállósodásomhoz nagyban hozzájárult. Az adminisztráció intézése, időbeosztás, főzés vagy akár a pénzügyek beosztása mind fontos dolgok voltak számomra amiben sokat fejlődtem. Az egyik kedvenc aspektusom mégis a környezet volt. A város fekvése gyönyörű és viszonylag gyorsan ki lehet jutni a természetbe. Emellett aki igényeli az egyszerűen eljuthat környező országokba, mint például Horvátország vagy Olaszország. Számomra érdemes megemlíteni, hogy az ott szerzett élmények mellett, az otthoni környezet és barátok hiánya megtanított arra is, hogy jobban értékeljem őket, mert megtanultam milyen is nélkülük.

Én teljes mértékben ajánlom Klagenfurtot annak aki szereti a jó társaságot, tanulmányokat, környezetet és emellett esetleg tud németül (vagy szeretne megtanulni).

kep1_joubert.jpg

 

dr. Antal Bernadett - Pszichológia szak, II. évfolyam

2021/2022. őszi szemeszter - Ausztria, Klagenfurt

Alpen Adria Universität

Az Erasmus programról korábban, az első egyetememen hallottam először, több mint tíz éve. Akkor nem pályáztam több indok miatt sem, viszont nagyon sajnáltam, hogy kimaradt az életemből. Amikor pszichológiára jelentkeztem, biztos voltam benne, hogy a második képzésem során már nem hagyom ki az Erasmust. Szerettem volna világot látni, új barátokat szerezni, németül megtanulni, az angol tudásomat magasabb szintre emelni, valamint, de nem utolsó sorban, az életrajzomat bővíteni. Több munka pályázatnál előnyként van meghatározva a külföldi szemeszter.

Számomra az adminisztráció nagy kihívást jelentett: a kinti kurzuskínálatban kevés pszichológiai témájú, angol nyelvű tárgy volt, így a megfeleltetés néhol akadályokba ütközött. Rengeteget leveleztem az oktatókkal, ami részben abból is fakadt, hogy a tanrendben feltüntetett oktatók sok esetben eltértek a valós óraadóktól. Az akadályok leküzdésében dr. Deák Anita hatalmas segítséget jelentett, amikor elbizonytalanodtam, bátorított, hogy próbáljak még megfeleltethető kurzust nézni, és sikerrel jártam. Deák Anitának különösen hálás vagyok.

Klagenfurtot részben azért is választottam, mert autóval megközelíthető. Fontos szempont volt, hogy a cicámat is magammal hozhassam, az öt órás út erre lehetőséget adott (sajnos végül otthon kellett hagynom az állatorvos javaslatára). A közelség miatt a barátaim is meg tudtak látogatni. A távolság vonattal sem hosszú, mindösszesen kilenc óra háztól házig, egy átszállással. Az ÖBB járatai kényelmesek, tiszták, a táj utazás közben gyönyörű.

A szállást részben a cicámhoz igazítottam, részben pedig az árak és az elhelyezkedés döntött. Klagenfurtban kollégiumi szobát kb. 180-200 EUR-tól, lakást kb. 500-600 EUR-tól lehet találni. Az egyetem és a centrum között félúton foglaltam szobát, egy magyarok által üzemeltetett panzióban. Teljesen elégedett voltam a szállással, az üzemeltető magyarok pedig mindenben a segítségemre voltak (például regisztrációs igazolás ügyintézése).

Az Alpen Adria Universität egy gyönyörű kampuszon található. Az épület jól felszerelt, modern; a munkatársak kiváló és folyamatos tájékoztatást adtak. A tanórák érdekesek és izgalmasak voltak; jellemzően 3-5 órás blokkokban kerültek megtartásra, magas hallgatói közreműködéssel. Számos lehetőségünk volt felszólalni, kérdezni, véleményt nyilvánítani. A számonkérések valódi kihívást jelentettek, de a befektetett idő meghozta a gyümölcsét. Minden tárgyból beadandót kellett írni, és/vagy prezentálni kellett, és/vagy felügyelt online vizsga volt (kamerával, mikrofonnal, képernyő megosztással, több vizsgafelügyelővel). A prezentációknak különösen örültem, mert gyakorolhattam a nyilvános szereplést, a lámpaláz leküzdését. Mindenestre, nehéz volt teljesíteni a kinti és a hazai számonkéréseket, különös tekintettel arra, hogy mindemellett a hazai munkámat is végeztem online részmunkaidőben, valamint a német nyelvi kurzust is felvettem. A számonkérések java része már mögöttem van, de egy-egy kötelezettség és egy német nyelvvizsga februárra marad.

Az Erasmusos élet csodálatos: folyamatosan van valamilyen program. Bulik, sportesemények, túrázás, séta, beülés; valaki mindig ráért és valakinek mindig volt kedve találkozni. Egy pezsgő-nyüzsgő-vibráló közösség, ahol igazi barátokat is lehet szerezni. Rövid idő alatt sok élményt éltünk át együtt, volt minek összehoznia az újonnan megismert hallgatókkal. Ezeknek a lehetőségeknek a covid lezárás sem vetett véget, mert egy rövidebb-hosszabb sétára akkor is mindig vevő volt valaki.

A város egy kisváros, körülbelül 287.000 fővel. Az életet leginkább a nemzetközi hallgatók és az ünnepek hozták. Talán a kis népességből eredően, de a város közbiztonsága megdöbbentően jó, az utcák tiszták, a tömegközlekedés pedig szinte nem is szükséges: körülbelül negyven perc alatt a legtöbb városon belüli úti cél gyalog elérhető. Hosszabb utakat sem volt nehéz tervezni, a vonatok sűrűn járnak, és Klagenfurttól mind a szlovén, mind pedig az olasz határ nagyon közel van, könnyen sok régiót el lehet érni.

A megélhetési költségek nyugati színvonalúak. Habár a lakhatás ára a magyar piachoz hasonló, a programok és az élelmiszerek érezhetően többe kerülnek. Természetesen ez sem vett el a lehetőség szépségéből, ezt tudtam és vállaltam, amikor Ausztriába pályáztam.

Az Erasmus egy kiváló lehetőség, remélem, számos hallgató él vele, mert ennél vidámabb szemesztert, ennél jobb programokat nehezen tudok elképzelni, pedig már tizennégy lezárt szemeszter a hátam mögött van. Új barátokat szereztem, új kultúrát ismertem meg, gyönyörű helyeken jártam, láttam, hogy egy idegen környezetben is boldogulok teljesen egyedül, a nyelvtudásomat gazdagítottam. Óriási büszkeséggel és örömmel megyek haza, mert mindezt megcsináltam, itt lehettem, és - eddig - minden jegyem görbül. Hatalmas köszönettel tartozom az Erasmus koordinátoroknak, hogy segítettek ezen a csodás úton, különösen Buda Rékának, aki mindig gyorsan, precízen, alaposan válaszolt és tájékoztatott, minden muníció a rendelkezésemre állt, hogy egy fantasztikus tanulmányi programnak lehessek a részese. Once Erasmus, always Erasmus!

 

Kozma Kitti - Pszichológia szak, 5. évfolyam

2021/2022. - Klagenfurt

Alpen Adria Universität
 

Az Erasmus programról igazából mindig is tudtam, a felvételi tájékoztatón is az egyik fő kérdésem ehhez kapcsolódott, hogy milyen országokkal van szerződésben az egyetem. Szerencsére a PTE-n nagyon reklámozzák és bíztatják a diákokat, hogy menjenek és próbálják ki, ami szerintem nagyon jó dolog. Már az első évemtől tudtam, hogy mindenképp szeretnék majd jelentkezni, hisz nagyon szeretek utazni, nem mellesleg a nyelvtudásomra is ráférne egy kis javulás. Korábban tanultam szakképzésben, ahol már részt vehettem Erasmus programon, akkor Dániában tölthettem el 6 hetet, aminek minden percét imádtam, így ettől a mobilitástól is hasonlókat vártam. Fejleszteni szerettem volna a nyelvtudásom, utazni sokat és sok új barátot szerezni. Sajnos nagyon sok minden nem úgy alakult, mint ahogy én azt szerettem volna, ugyanis a pandémia sajnos még erre a félévre is nagyon kihatott, így szinte minden lehetőségem elvette az ismerkedéstől, utazástól. Lényegében október 1-jével utaztam ki, de november 10-étől már nem hagyhattam el a kollégiumot csak vásárolni. Ez nagyon sokszor elszomorított, hiszen nem éltem át igazi Erasmus élményt.

A kiutazás még egyszerű volt, nincs is messze és még könnyen átjárhatóak voltak az országhatárok is, így autóval költöztem ki. Kint pedig egy kollégiumban sikerült helyet kapnom, ami szintén nem kis feladat volt, ugyanis ha nem jelentkezik időben az ember, könnyen lecsúszhat a kollégiumokról és azt külön kellett mindenkinek intéznie. Én egy olyan kollégiumban laktam, ahol ketten voltunk egy szobában, saját fürdővel és konyhával, szóval nem voltak közös helyiségek a kollégiumokban lakókkal való megismerkedésre. Azonban nagyon jó is volt, ameddig karantént nem hirdettek, hiszen mindenből volt sajátunk. Én egyébként a legolcsóbb lehetőséget választottam a szállások közük, így nem volt túl modern, de nekem nem is hiányzott, nagyon szerettem ott lakni, az ösztöndíjam pedig utazásra szántam inkább, mint sem egy albérletre. Ez nagyjából 320-350 Euró/hó körül volt.

Az fogadó egyetemem egyébként meglepően nagyon jól felszerelt volt, olyan technikákat alkalmaztak, amikkel máshol még soha nem is találkoztam. Az egyetem bejáratánál biztonságiak ellenőrizték a Covid igazolásokat, ugyanis 3G szabály volt még akkor. Tehát ha valaki oltott, felgyógyult, vagy egészséges, amit minden nap negatív PCR teszttel kellett bizonyítani, akkor léphetett csak be az épületbe. Később a teremhez érve is volt minden helynél, kisebb termeknél az ajtón egy QR-kód, amit minden jelen lévőnek be kellett olvasni, óra végén pedig kijelentkezni a „hely elhagyása” gombbal. Ezt szintén arra használták, hogy ha valakiről kiderül, hogy fertőzött, akkor minden kontaktot karanténba tudjanak tenni. Egyébként az órák nagyon jók voltak és érdekesek, valamint ami nagyon tetszett, hogy inkább gyakorlatiasak és az életből vett példákkal alátámasztottak. A legtöbb tárgyat, amit felvettem prezentációval és beadandókkal kellett teljesíteni, vagy prezentáció és vizsga, de szinte nem volt olyan tárgy ahol ne kellett volna prezentálni mindenkinek. Továbbá nagyon sok csoportfeladat is volt. Eleinte féltem, hogy nem fogom érteni az órákat, de végül szerencsére ezzel nem volt problémám. Mindig érdekesen tartották, vártad belőlük a következő órát és bár a legtöbb tömbösítve volt megtartva, akár több mint négy órás előadásokra gondolok, mégsem lehetett megunni a végére sem.

A programok tekintetében kicsit többet vártam, ugyanis szinte semmit nem szerveztek az Erasmusosoknak, a félév végéig sem tudtam meg kik azok és kik nem. Nagyon sok, sőt szinte csak külföldi tanul kint. Külön ESN programokkal sem találkoztam egyszer sem, valahogy egy hónap elteltével jelentkeztek először, hogy lehet igényelni a kártyát, de akkorra én már nem léphettem be az iskola területére. Egyetlen programról kaptam értesítést, amely egy sítábor volt, azonban azon sem vehettem részt, valamint hely is kevés volt, ugyanis egész Ausztria szinten szervezték az Erasmusosoknak, nem csak az egyetemen belül. Ezen kívül más Erasmusos programmal én sajnos nem találkoztam, mentort pedig bár bejelöltem, hogy szeretnék, de azzal sem találkoztam egész félév alatt.

A várost és a környéket egyébként imádtam, minden nap mentem futni a Wörthi-tó partján vagy a csatorna mentén. Nagyon gyönyörű környéken fekszik és imádnivaló kis város. Ameddig lehetett minden hétvégén kirándulni jártam, voltunk a Bledi-tónál, Velencében, Innsbruckban. Nagyon jó helyen fekszik sok országhatárhoz közel és még nagyon sok tervem volt, hova mentem volna, sajnos ez már nem jött össze, de ez a három kirándulás is annyira jó volt, hogy mindenképp úgy gondolom, hogy megérte kiutaznom minden kellemetlenség ellenére is. Az országon belül mindenhol nagyon drága a tömegközlekedés és egészen körülményes, ha messzebbi városokba akar utazni az ember, kocsival jobban megéri itt utazni, mint tömegközlekedéssel. Szórakozóhelyek a város méretéből kiindulva nem nagyon vannak, inkább az ír kocsmákba jártak el a nemzetközi diákok. A megélhetés egyébként nem drágább, mint itthon, kivéve a húsok. Azok nagyon drágák. De tekintve, hogy én mindig magamra főztem, eljárogatni nem tudtam és később már utazgatni sem, így teljesen elég volt az ösztöndíj. Bár én dolgoztam is mellette kint másfél hónapot részmunkaidőben, így azért ez is nagy segítség volt.

Nekem az Erasmusban összességében az utazások voltak a legjobbak, hogy olyan helyekre tudtam eljutni, ahova egyébként magamtól ennyi idő alatt biztosan nem juthattam volna el. Megláthattam azt is, hogy Ausztria az egyik leggyönyörűbb ország a természet kedvelőinek és milyen közel is van hozzánk, mindenképp szeretném majd egyszer bejárni, remélhetőleg már majd autóval, hogy sokkal több helyre képes legyek eljutni, de akár dolgozni is nagyon szívesen dolgoznék kint, bár ehhez még előbb nem ártana megtanulnom a nyelvet. Nagyon sok mindent adott nekem ez az utazás, hiszen már nem félek annyira attól sem, hogy nem érteném az oktatást angolul. Bár az én tudásom nem a legjobb, érteni mindent megértettem. Talán az okozott nagyobb problémát, hogy én magam megalkossam ugyan azokat a mondatokat egy prezentáció vagy dolgozat alkalmával. Ha valaki szeret utazni, nyelveket tanulni, vagy csak szeretné megtapasztalni egy másik ország kultúráját és oktatását, vagy csak szeret barátkozni mindenképp menjen és próbálja ki magát. Nagyon sok önállóságot ad, hiszen egyedül kell kint megoldanod minden problémád és sokkal nyitottabbá is tesz.

kozma.jpg

ETK

Vaski Sára - Gyógytornász (diploma utáni)

2021/2022 - Bécs

FH Camous Wien (Donauspital)

Ez már a második Erasmusom volt, így nem indultam neki különösebb félelmekkel, főleg, hogy szomszéd országba mentem. Legfőképpen olyan reményekkel mentem, hogy a németemet is fel tudom majd fejleszteni az angol mellett, illetve, hogy minél többféle tapasztalatot gyűjtsek a szakmámban. Már gimnáziumban is gondolkoztam kint dolgozni Ausztriában, így az sem volt utolsó szempont, hogy kipróbáljam magam az osztrák mindennapokban.

Bécs és Magyarország között többnyire vonattal vagy busszal közlekedtem. Érdemes Flixbusra vagy RegioJetre lecsapni, mert azok sokkal olcsóbbak. A városon belüli tömegközlekedéshez Semester Ticketet váltottam, de amint sikerült elvinnem a biciklimet, azzal is sokat mentem. Bécsben kifejezetten jól van kialakítva a biciklis közlekedés is, nem csak a tömegközlekedés. A város biciklibérlő hálózata - ami hasonló, mint Budapesten a MOL Bubi - is nagyon megéri (WienMobil Rad), amit olcsóbban is igénybe lehet venni, ha már van tömegközlekedésre szóló bérleted is.

Az Erasmus ideje alatt egy olcsóbbnak számító kollégiumban laktam. Egy 1x1-es blokkban voltam egy másik lánnyal, ahol 310€-t fizettem havonta. Van egy több kollégiumot működtető cég, aminek WIHAST a neve. Érdemes ezek közül a kollégiumok közül válogatni először. A legtöbb bécsi kollégium egyébként sok szolgáltatást nyújt az ottlakóknak. Ilyenek pl. a próbaterem zenéléshez, olcsóbb kondi bérlet, szauna vagy különböző alkalmakra kibérelhető közösségi szobák.

A gyakorlathoz én magát az egyetemet (FH Campus Wien) kerestem fel és ők küldtek ki egy állami kórházba (Donauspital), ahol már gyakorlottak voltak a gyakornokok fogadásában, ezért minden gördülékenyen ment. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Főleg angolul kommunikáltunk a kollégákkal, de szép fokozatosan németül is egyre bátrabb lettem és kis segítséggel, de már németül is diktáltam tornát.

 

A helyi egyetemen nem volt külön ESN, viszont szerveztek nekünk különböző programokat. Fel lehetett venni egy ún. Austrian Cultural Course nevű órát is, ami sok izgalmas programot biztosított. Ilyenek voltak pl. egy előadás az operában, a bécsi kávéház kultúrával való ismerkedés és még számos várost megismerő program. Voltak közös vacsorák is és természetesen mi is szerveztünk magunknak több összejövetelt. Legtöbbször a Duna valamelyik részén vagy parkokban jöttünk össze.

A megélhetési költségek nem voltak olyan megterhelőek, mivel a kórházban olcsóbban lehetett ebédet szerezni a menzán, az élelmiszerüzletek pedig olcsóbbak voltak, mint Magyarországon.

A város maga nagyon befogadó, elfogadó, ugyanakkor én úgy éreztem, hogy távolságtartóbbak az emberek, mint Magyarországon.

Miért ajánlanám másoknak? Kipróbálhatod magad ismeretlen, új helyzetekben. Az egész Erasmus élmény segít önállósodni, megtalálni önmagadat, megerősíteni a képességeidben és felfedezni, milyen találékony, erős tudsz lenni és hogy sokkal többre vagy képes, mint gondolnád.

KTK

Balás Bianka - Gazdálkodás és menedzsment alapszak, 3. évfolyam

2021/2022. 1. szemeszter - Graz

Karl-Franzens Universität

Az Erasmus programról ez előtt a kint töltött szemeszterem előtt is hallottam már, hiszen az előzőt is kint töltöttem. Először egy félévre jelentkeztem, szakmai fejlődés, nyelvtanulás és külföldi tapasztalatszerzés céljából, viszont idő közben olyannyira megszerettem mind az országot, mind az újdonsült kinti baráti társaságomat, hogy úgy döntöttem, amennyiben van rá lehetőségem meghosszabbítom a kint tartózkodásom idejét. Így történt tehát, hogy az eredetileg egy szemeszterből kettő lett és a szakmai gyakorlatomat is kint tervezem elvégezni. De ez még a jövő kérdése. Pontosan azt vártam a programtól, amit kaptam, talán ennél még sokkal kevesebbet is. Biztos voltam benne, hogy hatalmas élmény és mérföldkő lesz az életemben, de korántsem sejtettem, hogy teljesen megváltoztatja azt. Egy évet töltöttem kint Ausztriában, Grazban ( 3 hónap nyári kihagyással) és ez alatt az idő alatt teljesen felépítettem az életemet kint. Ez persze nem könnyítette meg a hazajövetelt, de szerencsémre Ausztria itt van a szomszédban és nem a világ másik végén kellett elköszönnöm a barátaimtól. Ez nagyban megkönnyíti azt, hogy kapcsolatot tartsak velük továbbra is ne csak a social medián keresztül, de személyesen is. Minden hónapban egyszer visszajárok, hogy találkozzak velük, ugyanis úgy érzem, életre szóló barátságokat kötöttem és sokat köszönhetek azoknak az embereknek akiket lehetőségem nyílt kint megismerni. A nehézségekkel leginkább az első Erasmus+ szemeszteremben kellett megküzdenem, így szerencsémre a második mondhatni könnyebb volt. Persze nem minden téren. Ebben a szemeszterben nem a kulturális különbségek, vagy a szállás milyensége, hanem inkább az egyetem okozta a problémákat. Nagyon szimpatikus, és nagyon szerintem a Grazi Egyetem légkörét, de sikeresen összeválogattam magamnak a legnehezebb tantárgyakat, ráadásul 1-2-3 kreditértékekért. Ezt utólag nyilvánvalóan nem bánom, mert megérte, hogy olyan tantárgyakat tanulhattam, amelyeket nem feltétlenül lett volna lehetőségem itthon, főleg nem idegennyelven, viszont ez a lehetőség sok fejfájást okozott nekem a vizsgaidőszakban. Nem könnyítette meg a dolgomat annak a ténye sem, hogy tekintettel arra, hogy ne csússzak az alapképzésre kitűzött 7 szemeszterrel, kénytelen voltam itthon is felvenni tantárgyakat vizsgaszerződésben. Ez sok nehézséget okozott, ugyanis összesen 3 tárgyam volt itthon, 6 pedig kint. Köszönhetően mind az itthoni, mind a Grazi oktatók rugalmasságának, kevés kivétellel mindent ilyen jellegű akadályt leküzdöttem, annak a ténynek a kivételével, hogy az egyik tárgyból a bukás helyett egy későbbi teljesítési időpontot kellett választanom. Az utazást mind oda, mind haza a szüleim oldották meg, autóval. Ez hatalmas előnye volt annak, hogy ,,csak” Grazba utaztam és nem a világ másik végére. Köszönhetően ennek a ténynek, szinte havonta látogatott a családom, és látott el mindenféle hazai készlettel a gulyáslevestől kezdve a tanulmányaimhoz szükséges nyomtatványokig. A szállásadónkat már ismertük, olyannyira, hogy mielőtt a nyárra hazaköltöztünk már jó előre lefixáltuk, hogy szeretnénk ugyanabba a kis kétszemélyes apartmanunkba visszaköltözni, amiben az első Erasmus szemeszterünkben voltunk, Baranyi Fanni barátnőmmel, akivel együtt tértünk vissza a második szemeszterre is. Tekintve, hogy hűségesek voltunk a kollégiumhoz, ahol laktunk mindkét szemeszterben, nem emeltek nekünk árat a második kint Név: Balás Blanka Szak, évfolyam: Gazdálkodási és menedzsment alapszak, 3. évfolyam Tanév: 2021/2022- es tanév, 1. szemeszter Célország,város: Ausztria, Graz Fogadó intézmény: Karl-Franzens Universität töltött félévünkre sem. Ennek ellenére is drágának számított, mint utólag rájöttünk minden kollégium kint. Sokkal jobban jártak azok, akik bevállalták egy magasabb kaució összegének a kifizetését és inkább negyedárán egy kollégiumi szobának, lakást választottak. Utólag okos az ember! A fogadóintézményben a tárgyaim ebben a félévben a következőek voltak: Business English B2.2, Basics of Scientific Research, Monetary Policy and European Monetary Union, Tax Planning and Tax Effects, Practical Business Planning, European Demography in the 20th and 21st Century. Mindegyiket szerettem, az üzleti adóismereteken kívül, de természetesen kiderült, hogy ez válik a későbbiekben leginkább a hasznomra. Az összes óra interaktív volt, alkalom adtán még online is, és ezt a tanítási stílust és hozzáállást nagyon szerettem kint. Sokkal többet fejlődtem és tanultam, mintha előadásokat hallgattam volna. A fogadó intézmény már nem volt újdonság, viszont annál jobban megismertem minden szegletét és részlegét, és egyre szimpatikusabbá vált. Nem tartom lehetetlennek, hogy a mesterképzésemet is itt végezzem majd el angol vagy német nyelven. Ez az amit még nem döntöttem el. Az Erasmusos életből ha nem is teljesen, de a rengeteg tanulás miatt ebben a félévben kimaradtunk Fanni barátnőmmel. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy magányosak voltunk és unatkoztunk, inkább úgy fogalmaznék, hogy a ma már kialakult, fix baráti köreinkben mozogtunk jobbára. Ez a félév a szakmai előbbre jutásról és tudásszerzésről szólt, kiegészítve mély, személyes kapcsolatok kiépítésével, nem pedig a felhőtlen bulizásról heti kétszer. Egy idő után ezt a Covid-helyzet sem tette sajnos lehetővé. A helyi közlekedés kiemelkedően jó, úgy gondolom. A város ugyan nagy, az egyik feléből a másikba fél óra villamosúttal el lehet jutni, ami ráadásul 5-10 percenként jár, akkor is ha kijjebb eső területéről beszélünk a városnak. A szórakozási lehetőségekről nem is beszélve! Rengeteg lehetőség van, biztosan mindenki talál a száméra megfelelő opciót. Az operába való bejutás sem kerül egy vagyonba, mi viszont inkább a klubokat részesítettük előnyben. Ezekből megszámlálhatatlanul sok van, főleg az egyetem negyedben. Több helyen előfordul, hogy a belépés életkorhoz van kötve, olykor 18, de jobbára 21 ez a limit. Ennek őszintén szólva nagyon örültünk, mert így nem voltak tele a helyek tinédzserekkel. Aki másféle szórakozásra vágyik, annak számos múzeum és kiállítás meglátogatására is lehetősége nyílik, amelyek közül talán a Kunsthaus vagy másnéven a Bálna a legismertebb. Ez egy nagyon modern építmény a város szívében, ahol leginkább kiállítások vannak, amelyek havonta frissülnek. A kulináris élvezeteknek is hódoltunk a kint tartózkodásunk alatt, noha nem olyan gyakran, ugyanis az éttermek, még akkor is ha nem a legnevesebb helyre megy az ember, bizony elég drágák főleg magyar egyetemista pénztárcának. Amit viszont nem lehet kihagyni, amikor ide jön az ember, az a Käsespatzle. Ez egy sajnos, sonkás, hagymás galuska igazából, viszont garantáltan csak az osztrákok és közülük is inkább a stájerek tudják csak jól elkészíteni. A megélhetési költségekről az előző Erasmus beszámolóban jelentősen számot adtam ezért erről most csak felületesen térnék ki. Az általános tapasztalatunk/tapasztalatom az volt, hogy az ételek körülbelül egy árban mozognak az itthoniakkal, viszont a szolgáltatások ezeknek 3- 4-szeresei. Az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek kimondottan drágák. A szállásunk 325 Név: Balás Blanka Szak, évfolyam: Gazdálkodási és menedzsment alapszak, 3. évfolyam Tanév: 2021/2022- es tanév, 1. szemeszter Célország,város: Ausztria, Graz Fogadó intézmény: Karl-Franzens Universität Euró volt havonta, az ételre fordított költségeink, úgy, hogy magunkra főztünk és nem jártunk gyakran étterembe (havonta maximum 1-szer) körülbelül szintén 300 Eurót öleltek fel. Minimum 600 euró szükséges 1 fő havi megélhetésére, és ebbe a szórakozásra szánt összeg ne számolandó bele! A legokosabb döntés feltétlenül a lakásba történő költözés és annak a költségének megosztása. Ehhez viszont a kauciók igencsak magasak. Ebben az Erasmus félévemben a legjobb talán az volt, hogy az előző félévben megismert barátaimmal elmélyültek a kapcsolataim, és számos felnőttkori barátságot kötöttem velük. Feltérképeztem továbbá a lehetőségeimet, hogy esetleg hol tudnék, és szeretnék dolgozni a közeljővőben. Nekem mindig is Ausztria volt a célország, és ebben csak megerősített az Erasmussal kint töltött két féléve, főleg ez a második. A program hatására kinyílt a világ, rájöttem arra, hogy nem csak egyféleképpen lehet látni a dolgokat, és merek már nyitni a ,,más dolgok” felé, amik eddig a negatív ismeretlent képezték. Sokkal jobban hiszek önmagamban, tisztán látom a rövid, - és hosszútávú céljaimat és sokkal motiváltabb és céltudatosabb lettem. Tulajdonképpen felnőttem ez alatt a két félév alatt, és kikerültem az ,,otthoni” burokból, amiért hálás vagyok. Mindenkinek ajánlanám, hogy legalább egy, de lehetőség szerint kettő félévet kint töltsön egy másik országban, mert más ember lesz a végére, egy más látószögből fog saját magára és a környezetére is nézni. Lehetőségek tárházával fog találkozni, amik során megtanulja azt, hogy mit kell elvetni, és melyikkel kell élni. Színes egyéniségekkel fog találkozni, megtanul akklimatizálódni, és olyan kultúrákkal együtt dolgozni/élni, amelyekkel eddig nem volt dolga, így egy esetleges külföldi munka során már nem lesz neki új a közeg. Kiváló tapasztalat és élményszerzés, én azt javaslom, hogy senki ne hagyja ki, aki teheti! Megéri!

Baranyi Fanni - Gazdálkodás és menedzsment

2021/2022 Őszi félév - Graz

Karl-Franzens University

Az Erasmus programról először gimnáziumban hallottam és már akkor tudtam, hogy egyetem alatt amint lehetőségem nyílik rá, szeretnék élni vele, hiszen mind a tanulmányaim, mind élmények szempontjából nagyon sok tapasztalattal gazdagodhatnék. A 2020/21-es tanév tavaszi félévében voltam az első Erasmusos félévemen szintén Grazban. A legjobb barátnőmmel mentünk és annyira jól éreztük magunkat, hogy úgy döntöttünk jelentkezünk még egy félévre, hiszen az Erasmus ösztöndíjat összesen 12 hónapra lehet megpályázni. Utólag is úgy gondolom, hogy ez a lehető legjobb döntés volt, amit hozhattunk, mert ez a két félév örök élmény marad és emellett rengeteg újat is tanulhattam.

Mivel ez már a második félévem volt külföldön, nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok így nem is voltam megijedve az elején sem és minden gördülékenyebben ment, mint az első külföldön töltött félévben, amikor az első hónapban még nehezen tudtam csak hozzászokni az új környezethez, nyelvhez és emberekhez. Ebben a félévben viszont már megvolt a baráti köröm, a várost is ismertem és nagyon örültem, hogy újra ott lehetek, így sokkal könnyebben indult a tanév, és még a nyári szünetem is hosszabb volt, hiszen Ausztriában csak októberben kezdődik a tanítás és január végéig tart a félév.

Az utazást szerencsére könnyen meg tudtuk oldani, mert a szüleink segítségével, autóval tudtunk kiköltözni, így ezzel különösebb problémáink nem voltak. A szállásunk is ugyanaz volt, mint az előző félévben. Egy kollégiumban laktunk, amit nagyon megszerettünk és nagyon jó áron (325 euro/hó) sikerült találnunk. Ez Grazban ritkaságnak számít, általában 380-400 euro/hó körül lehet találni kollégiumokat. Ráadásul a szobáink elosztása is nagyon szerencsés volt, ketten voltunk egy saját apartman részben és a konyhát is csak egy harmadik személlyel osztottuk.

A fogadó intézményünk a Karl-Franzens Egyetem volt. Nagyon szerettem ide járni, még úgy is, hogy jelenléti oktatásban csak 2 hónapig tudtunk részt venni utána ugyanis újra korlátozásokat vezettek be és sajnos online oktatásra váltottunk át. Az oktatás végig nagyon színvonalas volt, különösen tetszett, hogy minden tárgyat megpróbáltak gyakorlatiasan tanítani és nem csak az elméletet akarták velünk bemagoltatni. Továbbá mivel csak alapfokon beszélek németül nem tudtam német nyelvű órákat felvenni és minden tárgyam angolul volt, viszont nagyon tetszett, hogy voltak angol anyanyelvű tanáraink is, így még színvonalasabb volt az oktatás.

Az órák mellett természetesen az Erasmusos életet is sikerült megtapasztalni. Az előző félévben ugyan több Erasmusos diákkal ismerkedtünk meg, hiszen akkor még nem volt egy kialakult baráti körünk, azonban idén is találkoztunk rengeteg új emberrel, akik által új kultúrákat, szokásokat ismerhettünk meg. Nagyon jól éreztem magamat velük és mindig jó programokat szerveztünk. ESN által szervezett programokon nem igazán vettünk részt és nem is nagyon tudtunk róluk, de úgy gondolom, hogy ez a vírushelyzetnek köszönhető.

A város pedig ahol ezt az egy évet töltöttem Graz, ahogy már említettem. Nagyon gyönyörű város és szerintem egy egyetemistának pont megfelelő. Mindig lehet találni programokat, bulikat, viszont ha valaki egy kis nyugira vágyik az is megoldható és bármikor lehet kirándulni is gyönyörű helyeken akár csak fél órás utazással. A közlekedés is nagyon kényelmes volt, szinte mindenhova el lehet jutni 15-20 percen belül villamossal. Az egyetlen negatívum, hogy este 11 és reggel 5 között egyáltalán nem voltak éjszakai busz és villamos járatok, így gyaloglásból se volt hiányunk.

A megélhetési költségek valamivel magasabbak, mint az Erasmus ösztöndíjunk volt, így némi otthoni támogatásra is szorultunk, viszont úgy gondolom, hogy alapvetően Graz egy nagyon élhető város. Rengeteg lehetőség van dolgozni is, így aki esetleg részmunkaidőben szeretne pénzt keresni és biztosan beszél németül az ezt is megteheti. Ezen kívül az élelmiszerárak körülbelül azonosak az otthoniakkal, viszont a szolgáltatások nagyrészt drágábbak.

Végezetül úgy gondolom, hogy az Erasmus egy életre szóló élmény és mindenkinek ajánlom még akkor is, ha esetleg úgy érzik, nem elég bátrak ehhez. Nagyon nagy önállóságra tehetnek szert egy külföldön töltött félév alatt és nagyon sokat lehet fejlődni például nyelvek terén és tudásban is. Ezen kívül én például sokkal nyitottabb lettem és magabiztosabb, és ez a félév motivált abban is, hogy az alapképzés után merjek esetleg külföldre jelentkezni mesterképzésre, hiszen már megtapasztaltam milyen egy idegen országban élni és tanulni és nagyon élveztem.

baranyi.jpg

 

TTK

Baranyi Rajmund - : ON tanári 7. félév

2021/2022 - Graz

UNI Graz

Az előző félévemben Grazi Carl Franz egyetemen vettem része Erasmuson, ahol pedagógiát hallgattam. A programról először pár évvel ezelőtt hallottam, ami után Csehországban vettem részt mobilitáson így számomra nem volt ismeretlen már ez külföldi részképzés. Az elvárásaim tekintetében mindenképpen tudtam, hogy nagyjából mire kell számítanom az előzetes tapasztalataim alapján, így ezek mind maradéktalanul teljesültek. Ki tudom jelenteni, hogy a nyelvtudásom ismét sokat fejlődött, illetve a gyakorlatban is használható pedagógiai tudás szereztem. A tanulmányaim során megtanítottak minket különböző motivációs és tanulási profilokat elemző kérdőívek kitöltésére, valamint kvalitatív kutatási módszereket sajátítottam el angol nyelvű kritériumok alapján, így közelebbi ismertségbe kerültem az angolszász tudományos nyelvezettel is. Mindezeken felül egy német kurzuson is részt vettem, ahol A2-es szintig sikerült elsajátítanom au ország nyelvét. Őszintén szólva különösebb nehézséggel nem kellett kint szembe néznem, az előzetes tapasztalatim alapján minden nemű nehézséget sikeresen megoldottam. Alapvetően a tanulmányi rendszer Ausztriában kissé különbözik az időbeosztás tekintetében a magyartól, így ennek keretében csak 4 hónapot kell ott tölteni, ám én a fennmaradó 1 hónapban egy intenzív német kurzuson vettem részt, amit előzetesen már említettem. Az egyetem felszereltsége minden igényt kielégített, modern és könnyen áttekinthető rendszere volt. A tanáraim idegen nyelvű tudása teljesen kielégítő volt, tökéletesen tudtam velük kommunikálni, illetve elérhetőek voltak mindig, amikor szükségem volt rájuk. A korona vírus miatt az ESN a korona vírus miatt nem tudtak olyan sok programot szervezni nekünk, ám amik voltak teljes mértékig izgalmasnak és egyedinek találtam, a helyi ESN tagok is mind segítőkészek voltak, így a mentoromra is mindig számíthattam, akik néha napján csak a megtoroltjaiknak szerveztek programokat. A város csodálatos volt, lélegzetelállítóan szép épületekkel teli. Alapvetően a közlekedést érdekesnek tartottam, vásároltam egy kerékpárt és mindenhová azzal közlekedtem, mivel a Graz annak megfelelően, hogy a világ egyik leg zöldebb városa a biciklis közlekedésnek is igen nagy kultúrája van. Mindezek mellett meg kell említenem, hogy a tömegközlekedés is pontos és kellően sűrű volt. Megélhetési költségek jóval magasabbak voltak, mint az itthoniak, így a pénz, amit kaptam szűkösen, de elég volt, kis kiegészítéssel. I gazság szerint mindenkinek ajánlom a programot, akik egy kicsit a saját komfortzónájukon kívül is megakarják tapasztalni, hogy milyen nemzetközi környezetben barátokat szeretni. Ismét sokat fejlődtem kezdeményező készség terén, valamint kommunikációs készségek terén. Örömmel írom majd bele ezt a 2 félévet, amit külföldön tanultam az önéletrajzomba, biztos vagyok benne, hogy a munkáltatók előnyben részesítik azokat, akiknek vannak életvitelszerű külföldi élményei

Orgoványi Ivett - Sport - és rekreációszervezés

2021/2022. Tavaszi szemeszter - Kufstein

Università di Scienze Applicate Kufstein

Orgoványi Ivett vagyok másodéves sportszervező hallgató és az Erasmus programmal egy szemesztert töltöttem el  Kufstein városában, Ausztriában. Az Erasmus programról már az egyetem előtt hallottam és ez extra motivációt adott a felvételi időszakban is. Eredeti terveim között 1 éves időszak volt, de a Covid helyzet miatt csak a tavaszi szemeszterre adtam be a pályázatot. Szerettem volna olyan környezetbe menni, ahol sok zöld terület található és sportolási lehetőségekben bővelkedik, ezért is esett a választásom a szomszédos Ausztriára.

Utazás, szállás, város

Kufstein városa Tyrol tartományban található, vagyis az ország másik végében. A város remek elhelyezkedéssel bír, mivel München 1, Salzburg 2, Verona 3 órás vonatúttal elérhető és legközelebb Innsbruck található 40 perces távolságban. Szerencsére közvetlen vonat elérhető Budapestről is így én is ezt választottam. Szerencsés voltam, mivel az egyetemnek van saját kollégiuma (Student Residence) és ott sikerült egy szobát kapnom. Az épületben egyszemélyes és kétszemélyes blokkok találhatóak. Én egy kétszemélyes blokkban voltam, ahol egy spanyol lánnyal osztozkodtam a fürdőn és a kicsi konyhán.  Nem kell pánikba esnie azoknak, akik szeretnek főzni, hiszen egy hatalmas konyha van az épületben és mellette még egy közös nappali is, ahol darts és csocsó is található. A szállást csak az orientációs napon lehetett elfoglalni legkorábban, ezért szállodában kellett töltenem egy éjszakát, mivel az orientáció reggel kezdődött. A Residence jó helyen található, mivel az egyetem 20 és az állomás 15 perces sétára található a folyóparton.

Egyetem

Kisvároshoz képest az egyetemen nyüzsög az élet és meglepetésemre egy játszótér is található a gyerekeknek az udvaron. Az épület maga modern, tiszta és rendezett. A gyakorlati programok miatt sok labor található és modern eszközökben bővelkedik. Rengeteg sportprogramot ajánl fel az egyetem, mint például falmászás, röplabda, tollaslabda.. Továbbá kedvezményes áron lehetett kondizni és úszni menni. Az egyetem saját alkalmazással rendelkezik, ahol megtekinthetőek a tantárgyak, a kapott jegyek, a heti menü és az órarend is. Modernizációt jellemzi, hogy minden megoldható digitálisan is és sok online feladattal kellett dolgozni. A tantárgyfelvétel során minimum 7 tárgyat kellett választani. Figyelni kellett az időpontokat, hogy ne legyen ütközés az órákkal, de ha ez megtörtént utána is rugalmasan kezelték és próbáltak megoldást találni rá. A tanárokra jellemző, hogy nagyon segítőkészek, rugalmasok és szakmailag felkészültek. Az egyetemet sokszínűség jellemzi, hiszen a tanári kar nemzetközi, mint a nappali tagozatos tanulók is.

Megélhetés

Sajnos az ösztöndíj összege csak az 5 hónapnyi szállást fedezte, ezért a megélhetésemet magamnak kellett biztosítanom. Körülbelül 25-30 euro közötti összegeket fizettem 4 napra való bevásárlás során. Természetesen minden többe került, mint itthon, de jobb minőséget kaptam cserébe.

Erasmusos élet

A helyi ESN csapat rengeteget dolgozik, hogy izgalmas élményeket élhessünk át. Életemben először próbálhattam ki a síelést nekik köszönhetően és emellett ismerkedő estet szerveztek nekünk, hogy minél több kapcsolatot alakítsunk ki. A helyiek nagyon kedvesek, segítőkészek és az angol nyelvtudásommal is könnyedén elboldogultam.

Összegzésként elmondhatom, hogy elképesztő élményekkel gazdagodtam ezen hónapok alatt és csodás embereket ismerhettem meg. Kipróbálhattam magam egy idegen környezetben és sikerült teljesítenem az elvárásaimat magammal szemben.

orgovanyi.jpg

 

Szakmai gyakorlat

ÁOK

Fabian Granitzer - Klinikai gyakorlat

2022/2023 - Mistelbach and Lienz

University of Vienna

I started my Erasmus+ experience on the 02nd of January in Mistelbach in Austria.

When I heard about the Erasmus+ program I have quickly decided to apply. A friend of me told me about the great experiences he made during the time.

I decided to go to Mistelbach a smaller city in Austria. It lays beautifully right in the eastern part of Austria. So, I’ve expected lots of nature activities and to feel the familiar mood of the city. There are many new sports to explore and it is fantastic to do some sports and explore the Weinviertel. The whole city has a huge problem with offering affordable flats. This caused a problem in finding an apartment. But luckily, I have found a nice apartment right next to the hospital very quickly. It cost me around 450 € per month. The best thing was that the hospital I worked in was approximately 10 minutes by bike away. So, I had no worries in using public transport or taking my car to work.

Due to my rotational year, I did my practices in the LK Mistelbach and BKH Lienz in another part of Austria. I started in the clinic for neurology, then psychiatrics, and this was followed by the surgery profession. In surgery, my personal favorite subject in medicine so far, I was integrated very quick into the team of residents. They even offered me to assist by many different surgeries. This was a very big honor and important task for me. After I have overlooked the patients test results, speaking with and examine the patient and trying to find the best plan for treatment I had the chance to control my work with an experienced doctor who controlled and improved my ideas. These five weeks were the perfect proof that I want to start as a resident in the surgical subject.

Before this time, I stayed in the psychiatrics departure. This was exciting, because it feels totally different than surgery and it was so interesting to see the huge field of psychiatrics. So, they taught me the basics at first and gained quickly a lot of experience. They offered me a wide spectrum like taking part in a therapy. At the end the even asked me if I want to start working there after my graduation.

Especially in the neurology clinic there was a very young team of doctors. This was great because they told me a lot of information and experiences they have made after they graduated university. Important facts about starting in the new job like upcoming and necessary insurances or details regarding the work contract.

I quickly gained the friendships. Sometimes we even met in the city center for an after-work coffee or beer.

In the city and around there are lots of restaurants and bars. So, we have a great time and met lots of new people and made new friends.

In Lienz there is a weekly market in the city center. Most of the time I went shopping there because there are a lot of local farmers who sell their products regional. This was a little bit pricy but worth the cost. The quality and the freshness were outstanding. All in all, with 450€ for the apartment, travelling, food and activities I spend around 900 € a month. This was ok for me and thanks to Erasmus+ in my budget.

I had a really great time during my stay in this different city. Due to the experiences, I have made I consider starting my clinical career in this land space.

All in all, I can highly recommend the Erasmus+ program. You can learn a lot of warm-hearted people and even make new friends. Working was fun.

Thank you for your outstanding support and making things like this possible.

fabian.jpg

Dr. Ajtay Bella Eszter - Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola, PhD hallgató, 5. szemeszter

2022/2023 ősz - Bécs

Göttlicher Heiland Krankenhaus, Kardiológia Osztály

Már több barátomtól is sok jót hallottam az Erasmusról. Sajnos a korábbi egyetemi éveim alatt nem pályáztam meg külföldi tanulmányi ösztöndíjat, melyet utólag nagyon megbántam. Így elhatároztam, hogy a PhD képzés keretein belül mindenképpen kipróbálom magamat egy idegen országban. Szerencsére az Erasmus Plus lehetőséget ad a doktorandusz hallgatók számára is különböző szakmai gyakorlat, illetve kutatás külföldön való teljesítésére. Jelenlegi kutatási témám leginkább a kardiológiához köthető, és a jövőben is ezen a területen szeretném a szakképzésemet elkezdeni. Így elhatároztam, hogy egy kardiológia gyakorlatot szeretnék teljesíteni az Erasmus segítségével. Bécs városa nagyon közel áll a szívemhez, így elsősorban itt keresgéltem gyakorlati helyeket. Saját szervezésben mentem ki, ez azt jelenti, hogy nekem kellett megbeszélnem az adott intézménnyel, hogy tudnak-e fogadni engem erre a 9 hétre. Sok levelezés után, végül a Göttlicher Heiland kórházban sikerült helyet kapnom, aminek utólag nagyon örülök! Egy fergetegesen jó csapatot ismertem itt meg, és rengeteget tanultam! A németet általános iskolában kezdtem, majd gimnáziumban sikeres C1 nyelvvizsgát tettem, de sajnos a nyelv nem használata miatt eléggé megkopott a tudásom. Az első négy hétben esténként egy intenzív német kurzusra jártam heti négyszer, mely a gyakorlattal együtt igen fárasztó volt, így nem maradt túl sok időm a hétvégéken kívül a fakultatív programokra. De szerencsére megismerhettem itt más hallgatókat is, akikkel később közös kirándulásokat és városnézést is szerveztünk. A kórházban szerencsére mindenki nagyon türelmes volt, így rengeteget tudtam fejlődni, mind szakmai nyelv mind hétköznapi társalgás területén. Bécsben rengeteg a külföldi, ez amolyan fővárosra jellemző dolog, így egyáltalán nem éreztem magam kívülállónak. A kollégák is nagyon segítőkészek voltak, tanítottak, és ami talán a legjobb érzés volt, hogy engedték, hogy részt vegyek a munkában és valóban a segítségükre voltam sokszor. Nem erőltették soha, de nem is kellett, mivel nagyon élveztem, hogy egy külföldi országban is helyt állok. Érdemes tájékozódni a szociális hálón, mivel sok csoport létezik kifejezetten Erasmus hallgatóknak, így nincs olyan nap amikor az ember ne tudna valami programot szervezni magának. Akár egy hétvégi kirándulás vagy egy közös buli, de mindig feldob valaki egy ötletet. Így sosem érzed magad magányosnak, és rengeteg ember megismerésére nyílik lehetőség. Szerencsére november végén az adventi vásár is megkezdődött, ami úgy gondolom Bécsben kötelező program. Mivel Bécs nincs túl messze, így én saját autóval jöttem ki, azonban mivel a forgalom és a parkolás sem túl lélekmelengető itt, ezért a hétköznapokban inkább a tömegközlekedést választottam. 51 euro a havi bérlet és a közlekedési hálózat nagyon jól kiépített. Talán 10 percnél tovább sosem vártam semmire, de már az is extrémen hosszúnak tűnt az átlaghoz képest. Sajnos a szállásom jó messze volt a kórháztól, de ez volt az ára annak, hogy megúsztam a gyakorlat előtti keresgélést, mivel a barátomnál laktam. Sajnos rövid távra itt elég nehéz kiadó lakásokat találni, és a magas árak miatt a legtöbben Wohngemeinschaftokban (lakóközösségekben) laknak, ami azt jelenti, hogy többen bérelnek együtt egy lakást. Mi is egy WG-ben éltünk a barátommal, aminek vannak jó és rossz oldalai is. Nyilván, ha szerencséd van, esély nyílik tényleges barátságok kiépítésére a lakótársaiddal, azonban az eltérő életvitelek tudnak konfliktusokat is szülni. Nekünk sajnos kevésbé szociális lakótársaink voltak, így velük nem lehetett túl sok programot szervezni. A jelenlegi árak mellett, a bevásárlásnál is érdemes odafigyelni, de ezen a téren Bécs nem sokkal drágább, mint otthon. A szolgáltatások és a szórakozás az, ami úgy gondolom jóval drágább. Cserébe viszont nagyon jó éttermek és bárok is vannak, amelyeket érdemes az itt töltött idő alatt kipróbálni. A kórházban egyébként minden nap ingyenes volt az ebéd, nem csak a dolgozók, de a hallgatók számára is, és három különböző menüből lehetett választani, ami menzához képest elég igényes volt. Az utolsó hetem sajnos nem úgy alakult, ahogyan terveztem, mivel Covidos lettem. Azonban hasznos információ lehet a Bécsbe készülőknek, hogy az állam automatikusan 5 darab ingyen PCR tesztet ad mindenkinek, majd egy egyszerű, alkalmazás használatával nagyon korán van eredmény. Összességében nagyon boldog vagyok, hogy jelentkeztem erre a programra, és újra megtenném ahányszor csak lehet, mivel rengeteget adott nekem. Köszönöm szépen az Erasmusnak, hogy lehetővé tette ezt számomra!

KTK

Baranyi Fanni - Gazdálkodási és Menedzsment szak angol nyelven

2022/23 ősz - Bécs

 WWF/Manpower

Az Erasmus programról először már gimnáziumban hallottam. Már akkor is felkeltette az érdeklődésemet és tudtam, hogy mindenféleképpen szeretnék élni ezzel a lehetőséggel a későbbiekben. Az egyetem első két évében is részt vettem már az Erasmus programban. Két félévet töltöttem Grazban, amiről bátran mondhatom, hogy életem egyik legjobb döntése volt. Ezután a szakmai gyakorlatomat is külföldön szerettem volna teljesíteni, ami nem valósulhatott volna meg az Erasmus program nélkül. Tudtam, hogy egy külföldön elvégzett szakmai gyakorlat óriási előrelépés lesz az életemben és a karrieremben, ezért is vágtam bele.

Eleinte természetesen számos nehézséggel kellett szembenéznem mind a jelentkezés során, mind az első pár kint töltött hétben. Bécsben, Ausztriában teljesítettem a gyakorlatomat, ami már ismerős terep volt számomra, hiszen elég sok időt töltöttem már Ausztriában. Azonban megfelelő szakmai gyakorlatot nagyon nehéz volt találnom. Számos elutasítással szembesültem és rengeteg interjún vettem részt, rengeteg motivációs levelet írtam, és nagyon sokszor kerültem közel ahhoz, hogy feladjam a keresgélést, mire megtaláltam azt a helyet, ami minden várakozásomnak megfelelt. A WWF-hez vettek fel számviteli gyakornoknak egy diákokat foglalkoztató cégen keresztül (Manpower). A döntést a cég az utolsó pillanatban hozta meg, így az utazást és a szállást is csak pár hetem volt megszervezni. Szerencsére hamar találtam kollégiumot, ahol még volt szabad hely. A kollégium ugyan sajnos nem a belvárosban található, azonban tömegközlekedéssel 20-25 perc alatt Bécs központjába lehetett érni. A havidíj sajnos Bécsben mindenhol viszonylag magas és 500 euro/hónap alatt szinte lehetetlen kollégiumot találni. Ezen kívül a városban a megélhetés is jóval drágább, mint Magyarországon. A boltokban az árak ugyan hasonlóak az otthoniakhoz, azonban az éttermek, bárok, szórakozóhelyek jóval drágábbak, mint az otthon megszokott. A tömegközlekedés szintén nagyon drága, kivéve, ha valaki osztrák diákigazolvánnyal rendelkezik. Abban az esetben kedvező áron tud utazni bármilyen tömegközlekedési eszközön a városban.

 Az Erasmusos élet véleményem szerint Bécsben nem olyan meghatározó, mint amilyen Grazban volt. Természetesen azt meg kell említsem, hogy mivel én szakmai gyakorlaton vettem itt részt, így sajnos nem volt alkalmam és időm a kollégiumon kívül megismerni más Erasmusos diákokat. Azonban biztos vagyok benne, hogy ha valaki Bécsbe nem szakmai gyakorlatra, hanem egy szemeszterre jelentkezne valamelyik egyetemre, akkor rengeteg Erasmusos diákot ismerhetne meg és rengeteg programon vehetne részt.

 Mint azt már említettem a gyakorlatomat a WWF-nél teljesítettem. Számviteli gyakornokként dolgoztam és rendkívül élveztem ezt a lehetőséget. Nagyon sok kihívással találkoztam, azonban a munkatársaim és a főnökeim egytől egyig támogatóak voltak és soha nem éreztették velem, hogy én még csak egy kezdő vagyok vagy bármit is rosszul csinálnék. Teljes állásban dolgoztam heti 40 órában, ami nagyon fárasztó volt, azonban úgy gondolom, hogy pont ezért is tudtam ennyit fejlődni és tanulni.

 A programban a legjobb az volt, hogy a kitűzött céljaim felé haladhattam, rengeteget tanultam, önállósodtam, nyelveket tanultam, megismertem, hogy működik egy világszerte ismert szervezet, életre szóló kapcsolatokat és élményeket szereztem. Mindenkinek ajánlom, hogy vegyen részt az Erasmus programban, mert egészen biztos vagyok benne, hogy mindenkinek felülmúlja minden várakozását és megváltoztatja az addigi világnézetét a jó értelemben.