Személyzeti munkatársak beszámolói a Németországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas német nyelvtanfolyamról

DID Deutsch-Institut (Németország, 2018. augusztus)

 

2018 augusztusában 5 nap támogatást nyertem az ERASMUS+ Ösztöndíjprogram keretében, hogy Németországban német nyelvtanfolyamon vegyek részt.

Az ösztöndíj bár csak 5 nap támogatást nyújtott, azt saját forrásból kiegészítve 14 napot tartózkodtam Hamburg városában, Németországban a did deutsch-institut nyelviskolájában.

 

A nyelviskoláról

A nyelviskola az Epslanade út 6. sz. alatt található, Hamburg központjában a Binnenalster közvetlen szomszédságában. A nyelviskola 1970 óta működik négy német nagyvárosban, többek között Berlinben, Frankfurtban, Münchenben és természetesen Hamburgban is. A nyelviskola a TELC, az Eaquals és a TestDaF támogatásával működik. A nyelviskolában minden tanuló az első napon szintfelmérésen vesz részt, ahol a neki legmegfelelőbb csoportba beosztva folytathatja tanulmányait A1-től C2 szintig. A nyelviskola standard, intenzív, valamint prémium tanfolyamokat kínál, amelyek eltérő heti óraszámú kurzusokat jelentenek.

 

Az oktatásról

Jómagam a B2 (Vantage) Niveaustufe-ba kerültem, amelyet intenzív kurzus formájában heti 24 órában tanultam két héten keresztül. Az oktatás három különböző tanár által folyt egy meghatározott tankönyv mentén. Az oktatásban egymást váltották a társalgásos, olvasásértési, hallgatásértési, valamint nyelvtani gyakorlatok.

 

Szállás

Szállást a nyelviskola több formában is biztosít, egyfelől lehetséges hotelben, hostelben valamint vendégfogadó családnál való elhelyezés. Jómagam utóbbit választottam, annak érdekében, hogy minél stimulálóbb környezetben tölthessem el ezt a két hetet, amely úgy gondolom teljes mértékben sikeres volt.

 

Saját fejlődés

Úgy vélem, hogy az ösztöndíj adta lehetőségeket minden tekintetben maradéktalanul kihasználtam és a korábbi félelmem a német nyelv és annak használata irányába nyomtalanul eltűnt, valamint a korábbi hézagos és nehézkes kommunikációt, valamint megértést felváltotta egy, a mindennapi élet igényeinek megfelelő olyan szintű nyelvtudás, amellyel megfelelőbben láthatom el az Egyetemen végzett tevékenységeimet. Úgy vélem, hogy az ösztöndíj maximálisan hozzájárult a nyelvtudásom és ezzel szakmai előmenetelem fejlődéséhez.

 

Egyéb fejlődési lehetőség

A hamburgi tartózkodást kihasználva több napon keresztül kutatásokat folytathattam a hamburgi egyetem Rechstwissenschaftliche Fakultät könyvtárában is, amelynek köszönhetően doktori témám számos új, a német irodalom által megvilágított aspektussal gazdagodhat majd.

 

Ezúton szeretnék köszönetet mondani az ösztöndíj vezetésével megbízott kollégáknak, hogy lehetővé tették számomra ezt a szakmai és személyi fejlődést.

 

Személyzeti munkatársak beszámolói a Németországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas német nyelvtanfolyamról

 

Személyzeti munkatársak beszámolói a Németországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas német nyelvtanfolyamról