Munkatársak beszámolói a Törökországban töltött Erasmus+ ösztöndíjas szakmai tréningről

Balikesir, 2019. július 1-5.

 

2019. áprilisában értesültem a PTE által meghirdetett, adminisztratív munkakörben dolgozóknak szóló Erasmus+ pályázati lehetőségről, mely felkeltette az érdeklődésemet. Elsődleges célom a szakmai tréninggel kapcsolatban az angol nyelvtudásom fejlesztése, a hasonló munkakörben dolgozó kollégákkal történő tapasztalatcsere volt. Természetesen fontosnak tartom a felsőoktatási intézmények nemzetközi mobilitási törekvéseit, hiszen a verseny folyamatosan erősödik a nemzetközi hallgatókért. Azonban anélkül, hogy megismernénk egymás kultúráját, társadalmi szokásait, ügyintézünk, próbálunk segíteni, de ez bizony nem mindig sikerül úgy, hogy az mindkét fél számára megnyugtató legyen. Így, mikor a staff week keresőben megtaláltam a törökországi lehetőséget, nem is volt kérdés számomra, hogy ide pályázzak, hiszen ennél jobb esélyem nem is adódhatott volna megismerni egy számomra teljesen más kultúrát. Kolléganőm szintén sikeresen pályázott a képzésre, így együtt utazhattunk el és élhettük át ennek a hétnek minden pozitívumát és negatívumát.

A törökországi Balikesir Egyetem 4. alkalommal rendezte meg személyzeti képzését 2019. július 1-5. között. A programtervezet csak egy fél A4-es oldalon volt leírva (csatolva), de miután számomra ez volt az első ilyen program, így nem találtam ebben semmi kivetnivalót. Azóta már tudom, hogy egy jól szervezett, egy hetes, hasonló tréning ennél sokkal részletesebb programot tartalmaz.

A Balikesir Egyetemet 1992-ben alapították, tehát ez egy elég „fiatal” intézmény. Törökország egyik legnépszerűbb egyetemeként 11 kar, 16 szakiskola, 20 kutatóközpont és 4 intézmény tartozik a szervezeti rendszerébe. http://www.balikesir.edu.tr/baun_eng

Balikesir várostól 17 km-re, 5000 hektáros területen található az egyetem majd minden épülete, ez a Cagis Campus. Az egyetem másik telephelye a NEF Campus, ami a belvárosban helyezkedik el, itt található pl. az egyetemi óvoda is. Saját buszhálózatot üzemeltetnek a hallgatók és a dolgozók részére, így akár a város, akár a kampuszon belül található épületek könnyen és gyorsan elérhetőek. A személyzeti képzést Edremitben, 100 km-re a Cagis Campustól, az egyetem saját hotelében tartották. A szállásért (reggelivel) nem kellett fizetnünk. A tréningre 14 országból (Bulgária, Csehország, Észtország, Francia Guyana, Lengyelország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Malajzia, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia, Románia és Ukrajna), érkeztek résztvevők, jellemzően párosával. Macedónia képviselője volt az egyetlen férfi résztvevő.

Összességében úgy gondolom, hogy ennek a személyzeti képzésnek sokkal inkább a pozitív kép kialakítása, mintsem a szakmai továbbképzés volt a célja. Ettől eltekintve nagyon jól éreztem magam, a várakozásaimat abszolút felülmúlta ez az egy hét. A nyelvtudomásom – úgy érzem – sokat fejlődött és a török szervező kollégákkal is sikerült jó kapcsolatot kialakítani.

Összességében arról számolhatok be, hogy fogadó intézmény részéről nagyon nyitottak bármilyen közreműködésre, az Erasmus+ programon kívül még az ún. Mevlana Exchange Program keretén belül felsőoktatásban dolgozó oktatókat (maximuma 3 hónapra) és hallgatókat fogadnak (1 vagy maximum 2 szemeszterre). Ez idő alatt a programban résztvevők térítésmentesen kapnak szállást és ösztöndíjat a fogadó intézménytől.

Nagyon köszönöm a lehetőséget és a bizalmat a PTE részéről, büszkén képviseltem az Egyetemünket és csak bátorítani tudom azokat, akik eddig nem próbálkoztak. Remélem lesz még lehetőségem a jövőben is részt venni személyzeti képzésben.